ülkücü görüş ile türkçü görüş arasındaki kavga atsız ve türkeşten beri devam ediyor. aralarında birçok fark olsa da benim açımdan en çok göze batanı ülkücülerin ümmetçi olması. türkçüler ise daha çok milliyeti nazara alıyor.

ülkücü görüş biatçı lider sorgulanamaz ama türkçü görüşe göre liyakat esas idarecinin her eyleminin bir açıklaması olmalı.

ülkücüler üst aklın görüşü dışında beyan vermez türkçüler söylenmesi gerekeni söylemekle mükelleftir.

daha bir sürü fark var hepsini saymak uzun sürer.

velhasıl kelam ikisini bir kefeye koymamak gerekir. vesselam.
devamını gör...
(bkz: hilalci ve kurtçu ayrımı)
devamını gör...
ülkücüler türk-islam sentezini savunurken türkçülerin ateisti de tengricisi de vardır.
devamını gör...
türkçüler din kardeşliğine inanmaz, kan kardeşliğine inanır ve araplardan haz etmez.
ülkücüler bazen gizli, bazen aleni arap sevicidir.
devamını gör...
ikisi de benim gözümde faşist ve ırkçı oldukları için pek önemsemediğim başlık.

not: ülkücü veya türkçü olup okuma listesi isteyenler yazabilir.*
devamını gör...
türkçü ideolojiye göre parti, devlet, örgüt kısacası her türlü kuruluş türklüğe hizmet için vardır.

ülkücüler ise mhp'yi adeta türk milletinin merkezi gibi görüp, aşırı bir parti ve lider bağlılığına sahiptirler.

ekleme: türkçülük bir sürü kola ayrılmaktadır. atatürkçülük, gökalpçilik ve atsızcılık en büyük kollardırlar.

ülkücülük ise hiçbir zaman türkçülük kadar bir teorik büyüklüğe ulaşamamıştır.
devamını gör...
ideoloji olmayan motivasyon kaynakları. etnisiteyle oynamamak lazım
devamını gör...
ikisi de ilkeldir ama bu fikirlerin sahipleri tarafından farklı temellere dayandırılmaya çalışılırlar.
devamını gör...
farklarını değil de ortak noktalarını söyliyim. ikisi de boş insan içerir.
devamını gör...
ikisinin de içi boştur. biri atsız ve nazi usülü türk ırkçılığına, diğeri ise nizam-ı alem adı altında islamcılığa çıkmaktadır. en iyisi turancı olmaktır. türkçü-turancı falan da değil. adı üstünde sadece turancı.
devamını gör...
a)türkçülük din gözetmez. türk olmanız yeterlidir.
b)türkçülük siyasetle uğraşmaz. gayesi türklüğe faydadır.
c)türkçülük,bilimsel mevzuları bilime bırakır,bilimi kabul eder. bilim neyse doğru da odur.
ç)türkçülük şahısçılık değildir. atsız,gökalp yahut atatürk'ü sever;ancak onlara tapmaz. her zaman olduğu gibi kutsalı türklüktür.
d)şekilci değildir. bıyık bırak,tespih salla,küpe takma gibi kuralları yoktur.bunları türklük ya da türkçülük kıstası olarak görmez. eşofman giyene höyt demez,saç uzatana laf etmez.
e)kadın erkek ayırmaz.insanları cinsiyetine göre değil;milletine göre ayırır.teşkilatlanmalarında kadınların için ayrı birim yoktur.
devamını gör...
aslında yazılanlar part part doğru olsa da bir bütün olarak doğru değildir. şöyle ki; ülkücülük ile türkçülük arasındaki en derin çatlak din ve devlet yönetimin bakıştır. türkçüler tam anlamıyla bir ırkçı esasa göre şekillenmiş, 1776 ve 1789 amerikan ve fransız devrimlerinin etkisinden bir ırka dayalı devlet yani ulus devlet mantalitesine sıkı sıkıya sarılmış kişilerdir. türkçülük fikri ilk başta anadolu'da değil, azerbaycan başta olmak üzere anadolu dışındaki osmanlı topraklarında yani balkanlarda ve kafkaslarda ve kırım yarımadasında ortaya çıkıp güç bulmuştur. çünkü oralarda yoğun birer millet çatışmaları olduğundan ve görece anadolu daha sakin kaldığından, bir etki tepki neticesinde ortaya sav koyma idealiyle akımlaştı. bu akımın kişileri ve hareketin detaylarını zaten internette google'latarak okuyabilirsiniz.

ülkücülük ise tamamen alpaslan türkeş ve rahmetli türkeş'in ortaya koyduğu 9 ilke etrafında şimdiki milliyetçi hareket partisi merkezli ortaya çıkıp gelişen bir akımdır. türkçülükten etkilenmekle birlikte zaten içerisinde de en baştan itibaren türkçü turancı kişileri de barındırmıştır. ülkücülüğün türkçülükten ayrı bir şekilde gelişmesinin tek nedeni siyasettir. şöyle; türkçülük bünyesinde farklı milletleri de barındıran bir imparatorluk için uygun bir siyaset değildir. imparatorlukların hepsi tebaalarını yönetebilmek için bu tip keskin tanımların içine kendini hapsetmez çünkü hapsederse imparatorluk olamaz..siz bir etnik kökenin yoğun olarak yaşadığı bölgeye bir garnizon kuracaksınız ve orada sayılı askerleriniz var, bir de lojistik imkanlarınız ise şimdiki gibi değil, öyle kolay kolay asker de nakledemezsiniz, napacaksınız, bölge halkını iç işlerinde özgür bırakıp dış siyasette kendinize bağlayacaksınız ki rahat rahat verginizi toplayın ve savaşlarda asker devşirebilin...işte türkçülük gibi ideallerle imparatorluk idare edemezsiniz. türkçülük tek tipçiliği ve merkeziyetçiliği getirir. size manevra alanı bırakmaz, sadece küçük compact ulus devletlerde işe yarar ve ideal çalışır..

rahmetli türkeş, 1944-1945 turan yargılamalarından çıkınca ki o zaman naziler kaybedince abd ve müttefikler ultimatom vermişti dünyaya, türk devleti de o zamanki şartlarda turancılara bildiğin sert bir şekilde daldı çünkü artık ırka dayalı devlet felsefesi kaybetmişti ve yeni düzende kazanan tarafın siyaseti güdülecekti. 1880'lerden beri ittihatçılarla gelişen türkçülük kökten sarsılıp paramparça oldu. sadece ünlü tefekkür olan türkçüler kendi çaplarında dergiler, gazeteler dernekler çıkarsalar da devletten yoğun baskı yedikleri için sesleri hiç bir zaman daha da yükselemedi. o zamanki halk da yeterince okumamış olduğundan ve anadolu coğrafyası da bir imparatorluk toprağı olduğundan, türkçü idea halka inemedi, kabul de göremedi..bunu gören alpaslan türkeş, türkçülüğü budayarak daha herkese hitap edebilecek bir hareket başlattı. köklerini türkçülükten alan ama dalları yaprakları ana gövdeye bağlı herşey islamla ve imparatorluk anlayışıyla bezenmeye çalışıldı...güzel de sloganlar bulundu.. mesela "tanrı dağı kadar türk, hira dağı kadar müslüman olmak" yada "türklük bedenimiz, islamiyet ruhumuzdur" gibi...yani bir türkçü+osmanlıcı bir felsefe çıktı ortaya. bunu türk-islam hareketi yada anlayışı olarak da algılayabilirsiniz ki öyledir...sağ-sol çatışmalarında ülkücüler sağ gruplarının öncüsü ve lideri olmakla birlikte o dönemdeki her sağcı ülkücü değildir...necip fazıl, a. karakoç vb kişilerden tüm sağ gruplar da ortak etkilenmiştir.

tam anlamıyla yazabildiğimi düşünüyorum. ülkücülük osmanlıcılık ve türkçülüğün kombosudur. türk milletine ve türkiye cumhuriyeti'ne çok daha uygun bir right wing'dir. türkçülük ise nazizim yada faşizm benzeri ırkçılıktan başka birşey değildir. aşırı sağ olarak da partisan bir görüştür...bu tip saf ırka dayalı görüşler ve ırk siyasetleri değil bizim ülkemizden, hiçbir sağlam ve büyük ülkeden hatta normal ve küçüklerden bile destek bulamaz, anca binde bir oy alma potansiyelinde savrulurlar...alpaslan türkeş bunu gördüğünden zaten ülkücülük modelini geliştirdi..şu andaki bu model bile en ufak bir beyanatta yada her durumda aşırı sağ olarak mimleniyor...lakin, şunu da unutmamak lazım, türkçülük şu anda türkiye cumhuriyeti devletini kuran ve geliştiren, temel doktrinleriyle ana felsefeyi oluşturan bir akım olmakla birlikte özünde vatanseverlikten başka da bir şey değildir. bizim ırkçı akımlarımızda bile şiddet ve toplu bir başka ırkları katletme mantığı yoktur.
devamını gör...
ülkü hedeftir türkçülük ise ırkçıklık kavramıdır. ırk kavramı ile hedef kavramı zaten doğal süreçten tamamen ayrılar.
devamını gör...
ülkücülük bir parti adıyla özdeşleşmiştir. özgür bir ideoloji değildir. kurumsallaşmış ve yozlaşmış bir ideolojidir. ilkel dürtülerle bağlı olduğu parti liderinin izlerini takip etmektir. burada öne çıkan ülkücü fikirler ve hisler değil; particilik, parti lideri, parti liderinin söz, davranış ve tutumlarıdır.

türkçülük ise hiçbir partinin kavram hegemonyasına girmemiştir.
türkçülük, türk ismine yakışır şekilde bağımsız, hür bir ideolojidir.
türkçü her birey bir lider ve bir kaledir.
türkçülük, partiler üstü bir kavramdır.
devamını gör...
türkçülük türk gelenek ve göreneklerinin yaşatılmasını,orta asya nostaljisinin hayatta kalmasını ister.dini siyasete alet etmez.simgesi bozkurttur rengi mavidir.ülkücülük ise bir türk islam sentez hareketidir.1969'da ülkücüler ve türkçüler ayrıldıktan sonra üç hilal sembolünü almışlardır.ülkuculere göre islam ve türklük ayrılmaz.onlara göre islam ruh, türklük ise bedendir.renkleri kırmızıdır.hira dağı kadar müslüman tanrı dağı kadar türktürler.
devamını gör...
bu tarz kavramların içi boşaltıldı. son zamanlarda duyduğum en iyi tespit şuydu: "ırmağının akışına ölürüm diyenler bir tane hes yapımına karşı çıkmadılar, doğa mahvoluyor" haklı mı? bence haklı. türk olmak vatana kim ne şekilde zarar veriyorsa karşı çıkmaktır.
devamını gör...
ikisi de kafatasçılıktır.
devamını gör...
biri türkçülük biri ülkücülük yani bu kadar basit... ülküsü türkçülük olanlar var tabi o ayrı...

türkçülük ülkücülüğü ile türkçülük aynı şey...........
devamını gör...
birisi arapların yedek lastiğidir.
devamını gör...
farkı bilmem ama ortak özellikleri solculardan dayak yiyip twitter'da hastag açıyorlar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ülkücülük ve türkçülük arasındaki farklar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim