özellikle save ralph kısa filminden sonra iyiden iyiye ikiyüzlü hissetmeye başladım bu et yeme konusunda. hayvan deneyine karşı olup hayvan yemek çok üzüyor beni. zaten kırmızı etle aram hiç yok ama tavuk ve özellikle balık yemeye bayılıyorum.
velhasıl kelam, vejetaryen olmak istiyorum. deneyimlerini aktarmak isteyen olursa çok sevinirim.
t: vejetaryen olmak isteyenlere yardım ettiğimiz, deneyimlerimizi aktardığımız başlıktır.

dipnot: başlık altında mizah şov yapmaya çalışmazsanız sevinirim, teşekkürler...
devamını gör...
dışarıda alternatif bulmakta zorlanacaksınız ama ev yemekleri yapan yerlerde muhakkak zeytinyağlı yemekler mevcut oluyor lüks mekanlar aramak yerine gidebilirsiniz
devamını gör...
olmayın, mangal iyidir.
devamını gör...
beslenme biçimi değiştirilmeden önce doktora danışmakta fayda var. kaş yaparken göz çıkarmanın manası yok. eti bırakmak sigarayı bırakmak gibidir bence. ilk başta çok zorlanır insan ama sabredince bünye aşılıyor. beslenmenizden eti çıkardığınızda yerine bir şey koymak lazım. bakliyat çeşitleri ve sebzelerden eklemek lazım diyete. çeşitli beslenmek her zaman iyidir. yulaf, siyah mercimek, yeşil mercimek, keten tohumu, kinoa, siyez bulguru her zaman tükettiğimiz bakliyatlarla beraber tüketilmeli. kuru fasülye pilav en iyi vejetaryen yemeğidir derler. gerçekte öyle, çok besleyici. hayatınızdan eti çıkardığınızda ne kadar hafiflediğinizi fark edeceksiniz. bir de bol bol mantar tüketmek gerek.
devamını gör...
4 yıldır vejetaryen olan biri olarak şunu söyleyebilirim ki insanlar çok yargılayacak. bunlara dayanabilmen gerekecek öncelikle. kararını verdikten sonra kan tahlili yaptırıp ihtiyacın olan vitaminleri eczaneden satın alıp *doktor izniyle* kullanmaya başlayabilirsin. herhangi bir zorluğunu görmedim. 12 yaşımdan beri ( tam gelişim başlangıcı sayılabilecek bir yaş ) et, balık ve kümes hayvanları tüketmiyorum ve vücudumda herhangi bir yan etkisi olmadı. sadece b12 takviyesi çok şart oluyor, gerçi onu normal diyete sahip olan insanlar da kullanıyor. zorlanacağını düşünmüyorum çünkü zaten bu kararı alış sebebin "etikse" bakış açın değişiyor. ihtiyacın olan proteini de bitki ve sebzelerden sağlayabilirsin.
devamını gör...
vejeteryanlık sağlıklı bir yaşam tarzı değildir diyerek tavsiye verdiğim başlık.
devamını gör...
vitamin takviyesi çok önemli özellikle b12 ayrıca kısa bir araştırmayla alacağınız vitaminlerin * hangi besinlerle sağlayabilirsiniz rahatlıkla görebilirsiniz. ayrıca sebzeler ve baklagiller düşündüğümüzden çok daha fazla vitamin ve besin değeri içeriyor.
devamını gör...
yaklaşık dört yıldır bu beslenme yöntemini benimsedim. besin değerleri konusu zaten araştırılarak bulunur. ben biraz yarattığı toplumsal sorunlar üzerinden tavsiye vermek isterim. toplumsal dediğim, arkadaş, aile, eş dost etkileşimleri. şimdiden söyleyeyim bunlar aşılması kolay problemlerdir. yeter ki siz bu kararı almanız konusunda kendinizi ikna edin. vejetaryenlik gerçekten kolaydır.

öncelikle aileniz gelenekçi ve farklı yaşam tercihlerine kapalı veya farklı tercihlerin varlığından habersiz bir aile ise ilk zorluk burada yaşanabilir. illa ki et yemelisin baskısı yapacaklarını düşünmeyin. bunu anlamlandıramayabilirler. hele ki aile ile yaşıyorsanız evde ne yemek yapılacağı konusu herkesi afallatabilir. bu nedenle, neden bu tercihi yaptığınızı anlayacakları dilden anlatmanız gerekir. tabi önce kendinize anlatmanız lazım.

ayrıca diğer aile bireylerine müdahale etmeye kalkışmayın. onların beslenme düzenlerini bozmamak adına emek verin. bir süre sonra ufak dokunuşlar ile sofrada ayrı menülerin olduğunu göreceksiniz. başta et yemediğinizden dolayı sizin için üzüleceklerdir ama zamanla alışacaklardır.

diğer bir konu ise yakın arkadaşlar ile olan ilişkiler. çok gariptir ki ben en büyük problemi burada yaşadım. arkadaş toplanmalarında bir oyunbozan gibi algılanabilirsiniz. sürekli benzer esprilere maruz kalabilirsiniz. mesela, “et girmeyen yere dert girer”. çok komik değil mi! standart sorularla da çok fazla haşır neşir olacaksınız. mesela, “balık da mı yemiyorsun”. şaşırtıcı bir soru! bunlara hazırlıklı olmakta fayda var. bir süre sonra sinir bozucu hale gelebilir. ben bu konuya saçma esprilere daha saçma espriler yaparak çözüm buldum.

bir başka tavsiyem, sizle gerçekten bu konu hakkında konuşmak istemeyen kişiler ile neden böyle beslendiğinizi konuşmayın. hatta sorulsa bile sizi anlamak istemeyen kişilerle konuşmayın. çünkü sık sık ne kadar saçma bir tercih yaptığınızı anlatmaya çalışacak kişilerle karşılaşacaksınız. bu kişiler çok fazladır. bunun nedenleri var ama şu an yazarak konuyu uzatmayacağım.

son olarak ise kendi tercihinizi başkalarına dikte etmeyin. unutmayın ki insanoğlu binlerce yıldır et tüketiyor. adeta demirden bir kültür. çabucak değişmesini hayal etmeyin. et tüketenlere bakış açınızda değişiklik olmasın. sadece kendiniz duyarlı insanmışsınız düşüncesine kapılmayın. unutmayın ki etik olarak daha uygun bulup, bu beslenme düzenine geçmeden önce siz de et tüketiyordunuz.

şunu söylemek istiyorum. benim için et lezzetli bir yiyecek. yediğim zamanlar bana haz verirdi. ama şu an düşüncelerime paralel bir eylem yapıyor olmanın verdiği hazzın yanında çok ufak bir haz.
devamını gör...
bir diğer önemli tavsiye sanırım üşengeç olmamak. yemeği her akşam siz hazırlıyor değilsiniz sonuçta. bir diğer aile üyesi, yahut tatile gittiğiniz bireylerden biri yemeği hazırlamış olabilir. baktınız menüde et var; mutfağa girip şöyle kaşar peynirli rokalı bir sandviç hazırlayabilmelisiniz. yanına da şöyle köpüklü soğuk bir ayran. oh mis, mide de rahat vicdan da...
devamını gör...
buna sağlık bakanı yaklaşımında bir cevap vermek istiyorum.

et yememek.
devamını gör...
ne yiyorsan kendin için ye.
her gittiğin yerde vejetaryen olduğunu vurgulamak zorunda değilsin. et yiyen insanlara baskı kurmak zorunda da değilsin. yersin ya da yemezsin bunun mevzusunu yapma. konuşacak o kadar çok mevzu varken meseleyi yeme-içmeye indirgeme.
ateistler, çaya şeker atmayanlar, yeni evliler gibi kendini çok farklı hissedecek ve yeni durumunla kendini başkalarından farklı/üstün hissedeceksin. karşındakileri bu yeni durumunun tüm yönlerinin anlatımına maruz bırakınca çok itici oluyorsun ama haberin olsun.
devamını gör...
nasıl yazıldığını ve okunduğunu iyi öğrenin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"vejetaryen olmaya çalışanlara tavsiyeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim