victoria dönemi hakkında
1832 reform hareketi ile orta sınıf, daha önce elde ettiği ekonomik durumu pekiştirmek ve bunu korumak için ihtiyaç duyduğu siyasi gücü elde etti. sanayi ve ticaret gelişti. orta sınıfın refahı artarken, kentsel işçi sınıfını oluşturmak için topraklarını bırakıp şehir hayatına atılan alt sınıflar daha da sefil bir hayat yaşadı. toplumsal değişimler o kadar hızlıydı ki, godwin ütopyacılığı fikri de bu değişimleri hızlandırarak, yeni ekonomik ve kentsel koşulları meşrulaştırmaya başladı.

[ genel bilgi edinmek için victoria dönemi ]

aslında godwin ütopyası, 1793 yılında william godwin tarafından yazılan, “political justice (siyasal adalet)” adlı kitapta bahsettiği ideal bir toplum düzeni fikriydi. kitap idealleri olanlara, ezilen insanlara, dindarlara ve zenginliğin içinde boğulanlara muazzam bir ütopya sunuyordu. kitap avrupa'da bir kitleyi rahatsız ederken diğer bir yandan orta ve alt sınıfı cesarete boğuyordu. ayaklanmalar oluyor, herkes toplum içindeki eşitsizliği eleştiriyordu. gündemde emek sömürüsü, işçi hakları ve köleliğin kaldırılması gibi ciddi konular vardı.

çağın entelektüelleri ve sanatçıları ise toplumdaki bu çatışmalara sessiz kalmadılar. bir kısmı için bolluk, diğer bir kısmı içinse bariz eşitsizlik anlamına gelen bu dönem, ingiltere’de charles dickens, thomas hardy, henry james, jane austen, bronte kardeşler, lewis carroll [ yazar hakkında daha fazla bilgi edinmek için #749783 ] gibi büyük yazarları ortaya çıkarttı.


victoria dönemi’nde romancılık
victoria dönemi, ingiliz romanının büyük bir çağıydı. çağdaş yaşamı tanımlamak ve orta sınıfı eğlendirmek için ideal bir form yakalanmıştı. yazılan romanlar gerçekçiydi ve bir sürü karaktere ev sahipliği yapıyorlardı. aynı zamanda hacim olarak da bir hayli uzun romanlardı.

charles dickens edebiyat camiasında bu dönemin en iyi yazarı kabul edilmekteydi. romanları dram, mizah ve sınırsız çeşitlilikteki karakterleri barındırıyordu. tüm sınıflar için kentsel yaşamın nasıl olduğunu tasvir ederken, hiçbir fikrini açıkça söylemekten de çekinmedi. “iki şehrin hikayesi”, “oliver twist”, “büyük umutlar” gibi bir sürü klasiği dünya edebiyatı'na kazandırdı.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

diğer bir yazar lewis carroll adıyla yazan matematikçi charles lutwidge dodgson ise en bilinen çocuk klasiklerinden, alice harikalar diyarında (1865) ve kitabın ikincisi aynanın içinden (1871)‘i bu dönemde yazdı.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


victoria dönemi'nde kadın romancılar
dönemde birçok ünlü kadın romancı da vardı. bronte kardeşlerden ilki olan emily bronte, yazdığı tek romanıyla ingiliz edebiyatının başyapıtlarından sayılabilecek “uğultulu tepeler”i bu dönemde ortaya çıkartmıştı.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kardeşlerden bir diğeri olan charlotte bronte ise döneme göre oldukça cesur ve ayakları yere basan ünlü romanı “jane eyre" i yazmıştı. kitap, victoria dönemi ingiltere’sinde farklı sınıftan gelen iki kişi arasındaki aşkı anlatmıştı. toplumda yaşanan dini baskıyı, sınıf ayrımını ve erkek üstünlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne seren roman aynı zamanda kadın özgürlüğüne, kadının haklarına sahip çıkan ilk romanlardan biri olarak kabul ediliyor. eser romantizm akımının en önemli örneklerinden biri.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


victoria dönemi'nde şiir
viktorya şiiri nedir?
viktorya döneminde gerçekleşen sanayi devrimi, edebiyatta büyük bir etkiye sahipti. bilim ve teknolojinin etkisi bu dönemde yazılmış pek çok eserde görülebilir. romantik sanatçılardan farklı olarak, viktorya döneminde sanatçılar doğayı duygusal ve idealist bir ışıkla görmediler. onların doğa muamelesi daha gerçekçiydi ve çağın teknolojik icatlarından etkileniyordu. viktorya edebiyatının bu özellikleri çağın şiirine de yansımaktadır.

victoria döneminin önde gelen şairi lord alfred tennyson'dı. genel olarak konusu romantizm olan şiirler kaleme almış olsa da onları bolca melankoliyle harmanlamıştı. tüm bunlara ek olarak şiirlerinde sosyal belirsizlik ve dini şüphe de hissedilebiliyordu. diğer ünlü şairlerden robert browning ve karısı elizabeth barrett browning’de victoria döneminde kendilerine hatırı sayılır bir yer edinmişlerdi. daha geri planda durmaya çalışsa da elizabeth'in şiirleri kocasına göre çok daha popülerdi. robert browning ise daha çok dramatik monologları ile hatırlanan bir şairdi.

| bilgi içerikli tanım olduğu için tabii ki kaynağa ihtiyaç duyulmuştur. "alıntı" olduğu anlamına gelmez. |
kaynakça:
- vikipedi
- iyi ki görmüşüm ( https://iyikigormusum.com/victoria-donemi-edebiyati )
- betweenmates ( https://tr.weblogographic.com/difference-between-romantic-and-victorian-poetry-9922 )

daha ayrıntılı bilgi edinmek için:
-atauni.edu.tr/yuklemeler/dd...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"victoria dönemi edebiyatı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim