büyük britanya'nın victoria devri britanya sanayi devriminin yükselişi ve britanya imparatorluğu'nun zirvesi olarak kabul edilmektedir.
kraliçe victoria (tahta çıkışının sabahında, 20 haziran 1837 tarihinde) tarihi çağa adını vermiştir
victoria devri, naiplik devri ve sonra da edward devrini izleyen bir dönemdir. ıı. elizabeth'ten sonra britanya tarihinde en uzun hüküm süren kişi olan kraliçe victoria'nın 64 yıllık iktidarı, 19'uncu yüzyılın büyük değişimlerine tanıklık etmiştir.
viktorya devri deyimi, genellikle kraliçe victoria'nın (sıklıkla en büyük ve en sevilen britanya hükümdarı olarak kabul edilir) hüküm sürdüğü 1837 ile 1901 yılları arası için kullanılır, ancak birçok tarihçiye göre 1832 reform hareketi bu kültürel devrin asıl başlangıcıdır. sanayi devrimiyle birlikte gündeme gelen emek sömürüsü ve işçi hakları, örgün eğitim kurumları, köleliğin kaldırılması gibi önemli tarihsel dönüşümler bu dönemde ortaya çıkmıştır.

dipnot: bu tanım başka bir tanımda gireceğim bilgiye kaynak olması için girilmiştir. benim gibi viktoria devri de nedir diye merak edenler için.
tam kapsamlı bilgim olmadığı için wikipediadan alıntıladım.
devamını gör...
victoria secret kadar ilgi çekici değildir.
devamını gör...
viktorya dönemine ait sülük kavanozları..tıbbi sülüklerimi tupperware kabımda saklıyorum
viktorya dönemi insanlarının partide mumya açarak eğlenmesi mummy
devamını gör...
24 mayıs 1819 – 22 ocak 1901 tarihleri arasında ingiltere'de yaşanmış kraliçe victoria 'nın hüküm sürdüğü dönemdir.
devamını gör...
ulan bu dönemi o kadar çok merak ediyorum ki. bütün dizilere, filmlere, kitaplara konu olmuş; akıl alan bir dönem. hani dünyaya bir daha gelip tekrar yaşama şansım olsa ve bana dönem seçme fırsatı sunulsa, gözüm kapalı bu dönemde yaşamak isterdim. kendi içinde çok fazla sır, çok gizem barındıran bir dönem çünkü.

çok değişik ideolojilere ev sahipliği yapan bir dönem ayrıca. o zamanın yazarları bu dönemi "bir geçiş çağı yaşıyoruz" diyerek tanımlamışlardır. yeni fikirler, yeni alışkanlıklar, gelenekler, insanlar, meslekler... ek olarak victoria dönemi ingilterinin yaşadığı ve muhtemelen yaşayabileceği en muhafazakar dönem. bu yüzden de çok fazla çelişki, çatışma da görülür bu dönemde.

çok romantik ama çok kasvetli olduğu da söylenir, bu yüzden de edebiyata iyi malzeme çıkartmıştır. (yaklaşık 40 bin roman kadar...) hayranı olduğum çoğu yazar da bu dönemde yaşamıştır: charles dickens, oscar wilde, jane austen, h.g wells, virginia woolf...
devamını gör...
victoria dönemi
ingiltere'de 20 haz 1837 – 22 oca 1901 arası dönemi kapsayan devirdir.


britanya sanayi devriminin yükselişi ve britanya imparatorluğu'nun zirvesi olarak kabul edilmektedir.

victoria devri, önce naiplik devri ve sonra da edward devrini izleyen bir dönemdir. ıı. elizabeth'ten sonra britanya tarihinde en uzun hüküm süren kişi olan kraliçe victoria'nın 64 yıllık iktidarı, 19'uncu yüzyılın büyük değişimlerine tanıklık etmiştir.

victoria devri deyimi, genellikle kraliçe victoria'nın sıklıkla en büyük ve en sevilen britanya hükümdarı olarak kabul edilir) hüküm sürdüğü 1837 ile 1901 yılları arası için kullanılır, ancak birçok tarihçiye göre 1832 reform hareketi bu kültürel devrin asıl başlangıcıdır.

sanayi devrimiyle birlikte gündeme gelen emek sömürüsü ve işçi hakları, örgün eğitim kurumları, köleliğin kaldırılması gibi önemli tarihsel dönüşümler bu dönemde ortaya çıkmıştır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kraliçe victoria (tahta çıkışının sabahında, 20 haziran 1837 tarihinde) tarihî çağa adını vermiştir.
devamını gör...
aşırı tutucu, fazlasıyla dindar bu ablamızın saltanatında çok ilginç politikalar yürütülmüştür fakat sanayii devrimini iyi götürdüğü söylenebilir. bu kadar tutucu birinin veliaht namı değer v. murad'ı nasıl damat olarak istediği şaşırtıcıdır. neyse entry burada dursun yeni sahur yaptım bir ara epey bilgi eklerim vesselam.
devamını gör...
viktorya dönemi, kraliçe victoria'nın 1837-1901 yıllarını kapsayan hükümdarlığı döneminde büyük siyasi, sosyal ve kültürel değişimlerin yaşandığı bir dönemdir.
viktorya dönemi, ingiltere'de parlamentarizmin güçlendiği ve demokratik reformların gerçekleştiği bir dönemdi. reform kanunları ile seçim sistemi değiştirilmiş, seçme ve seçilme hakları genişletilmiş, temsil oranları yeniden düzenlenmiştir. bu dönem aynı zamanda britanya imparatorluğu'nun dünya çapında kurulan kolonilerle genişlemesine de tanık oldu: hindistan, afrika, avustralya ve kanada gibi büyük bölgelerde yenişlenmiş ve yeni koloniler yaratılmıştı. özellikle hindistan, doğu hindistan şirketi'nin etkisi altında ingiliz kolonisi haline gelmişti. ek olarak, afrika'da "cape colony" ve kanada'da "ingiliz kuzey amerika yasası" ile bir federasyon oluşturulmuştu.
victoria döneminde, moda, giyim ve sanat/kültür olarak da önemli değişiklikler yapılmıştı. bu dönemde kadınlar genellikle geniş etekli elbiseler ve korseler giyerken, erkekler ise frak, şapka gibi klasik kıyafetleri tercih ediyordu. tekstil sanayi ve giyim üretimi de oldukça gelişmişti. romancılık, şiir, resim, müzik ve tiyatro gibi sanat dallarında birçok önemli eser ve sanatçı ortaya çıkmıştır. özellikle gotik rönesans tarzı, victoria döneminin mimari ve sanatsal tarzını etkilemiştir.
devamını gör...
ingiltere'nin prime donemi. evet.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"victoria dönemi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim