şahsımın üzerinde çok büyük etkisi olan japon müzik hareketi ve alt kültürüdür.

1980'lerden bu yana varlığını sürdüren bu hareketin kökleri glam metal, heavy metal gibi türlere dayanır. seikima-ii, d'erlanger ve özellikle de x japan gibi gruplar bu hareketin öncüleri olarak kabul edilir. bu gruplar aykırı stilleri ve müzikleriyle visual kei'nin yaygınlaşmasını ve belirli standartlara oturmasını sağlamışlardır.

visual kei, genel anlayış olarak glam rock ile oldukça benzerlik gösterir. grubun dış görünüşü ve dinleyicide bıraktığı izlenim müziğin kendisi kadar önemli görülür. ilgi çekici makyajlar, saç stilleri ve kıyafetler sıklıkla rastlanılan unsurlardır. genellikle sanatçılar dişil ya da androjin görünmeye çalışır.

bu akımın bilinen en eski temsilcisinin x japan olduğu kabul edilir. öyle ki visual kei ismini bile grubun sloganından (psychedelic violence crime of visual shock) almıştır. bu destansı grup, uzun zamandır aktif olmamasına ve çalkantılı bir tarihi olmasına rağmen günümüzde halen müzik camiasındaki saygınlığını korumaktadır. akımın patlama yaptığı 90'lı yılların ortaları ve sonunda grup, dönemin katı ve konformist japon toplumuna isyan eden gençler için bir idol konumundaydı. bunun en büyük kanıtı da grubun 10 sene boyunca baş gitaristliğini yapmış olan hide'nin yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen cenaze törenidir. bu törenin detaylarını kendi başlığında yazmış bulunmaktayım.
(bkz: hideto matsumoto)

her ne kadar akımın kökleri heavy metal, glam metal gibi türlere dayandırılsa da zamanla visual kei'nin müzikal anlayışı farklı sebeplerden değişim göstermiştir. 2000'li yılların başında visual kei'ye bağlı bir alt tarz olarak ortaya çıkan oshare kei, harajuku sokak modasına yakın renkli ve gösterişli imajları ile genellikle pop rock, dans pop, hip hop gibi türlere yakınlık gösteriyordu. bu dönemde the gazette, dir en grey, nightmare gibi daha ağır müzik yapan gruplar ise metal müzikte popülerlik kazanan metalcore, nu metal gibi türlere yoğunlaşmıştı.

visual kei bazılarına göre günümüzde ölmüş bir akım ama şahsi olarak buna hiç katılmıyorum. akıma dair yeni alt türler türüyor, yeni projeler/gruplar kuruluyor ve çok sağlam albümler karşımıza çıkıyor. girdiyi sonlandırmadan önce 2022 ocak ayı içerisinde çıkış yapan albümler, uzunçalarlar ve tekliler arasında beğendiklerimi yazacağım. ilgilenenler ve yeni çıkmış çalışmalar görmek isteyenler belki göz atmak ister.

the thirteen - glitter (ep)
kaneto-juusei - kobayashiakihitonoisshouha (ep)
ziyola - kyomei (single)
mathilda - 21g (single)
kakumay - dead mansion (ep)
shintenchi kaibyaku shudan zigzag - zigzag-san mugen (album)
nigai - hebarituku (single)
devamını gör...
visual kei gerçekten japonya’daki tuhaf fanlık kültürünü gözler önüne süren de bir müzik akımı aynı zamanda. bence mükemmel bir akım, çünkü japonların metal ile tanışması ve bunları kendi stillerince uyarlamalarını sağlamıştır. zaten yeterince tanımlamış yukarıdaki arkadaş, ben de visual kei’nin öldüğüne katılmıyorum çünkü visual kei japonya içerisinde ciddi bir popüleriteye hala sahip, diğer düz metal gruplarından bile fazla hatta. bizim bu kadar ulaşamamızın sebebi işte tam da bu bahsedeceğim fanlık kültürü aslında.
birincisi, visual kei sanatçılarının hayatı çok mahrem ve özel, çünkü çoğu fan kitlesinin kadından oluşması, ve fanservice olarak bxb gibi homoseksüellik üzerine kurulu bir pazarlama anlayışının yaygınlaşması bu sanatçıların hayatlarını sözleşmeler yolu ile çok gizli tutulmasına, bu yüzden de üyelerin sosyal medyalarını bile dilediği gibi kullanılmamasına yol açmıştır. ki japonya’nın sonyden kaynaklı sanırım, deli gibi spotify düşmanlığı vardı, genelde kendi arama motorlarındaki müzik uygulamaları ve sitelerine içerikler yüklenirdi, klipler bile son 5 senede youtube a taşınmaya başlandı, o sürece kadar hep kaçak dinlenildi dünya çapında bu gruplar. bu da büyük bir etken. çook eski gruplar hala sektörü domine eder mesela the gazette gibi, çünkü çoğunluğu kadınlardan oluşan bu kitle aşırı sadık. bu yüzden visual kei sanatçıları daha görüntü olarak ulaşılmaz, romantik ve bir serap edasıyla çekici imajlara bürünürler, daha gotiktir. bu fanservice olayını aşan belki de tek kişi buck tıck grubunun solisti atsushi sakurai olabilir, evlenip çocuğu falan oldu baya halka açıkladı zamanında. ama dediğim gibi bu biraz yürek ister. bu yüzden visual kei genelde asya ile içli dışlı olan, bu kültürle ilgilenen insanların dünyasına sıkışıp kaldı biraz, gelecek yıllarda daha çok pazarlanacağına inanıyorum.

benim visual kei favorim her zaman the gazette’dir. hepsinden daha ağır ve protest müzikleri vardır, ruki gibi de mükemmel koyu ve ahenkli bir sesi olan yetenekli bir soliste sahiptir. tüm üyelerin bilindiği nadir gruplardandır. diskografisinde önereceğim bir şarkı taion’dur. japonya’nın en büyük ve dehşet verici cinayetlerinden olan junko furuto’nun cinayetini anlatır ve adalet sistemini çok sert bir dilde eleştirir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"visual kei" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim