insanlı uzay uçuşlarında ölen ilk insan.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(görsel, interestingengineering. com'dan alıntıdır.)

sovyet kozmonot daha önce voskhod uzay aracı ile bir deneme yapmıştı ancak soyuz aracı tasarlandıktan sonra ilk insanlı uzay uçuşu denemesinde görev başarısız oldu. paraşüt arızası nedeniyle yere çakılan komarov, feci şekilde can verdi.

komarov, iyi bir mühendis ve test pilotuydu. bu nedenle daha önceki uzay uçuşlarının bazılarında görev almıştı. aslında soyuz'un bu tür uçuşlara hazır olmadığı biliniyordu. ancak anlaşılan o ki soğuk savaş döneminde bazı konularda öne geçmek ülkeler için önemliydi. bu nedenle bu tür riskler alınıyordu. üstelik şöyle bir söylenti vardır bu konuyla ilgili: komarov bu görevi kabul etmezse, yerine yuri gagarin gönderilecektir. komarov, aracın yetersizliğinin farkındadır ve gagarin gibi "uzaydaki ilk insan" olarak ün kazanmış birinin bu göreve gitmesini istemez. yani bir anlamda kendisini feda eder. üstelik başına gelecekleri tahmin etmiş gibidir ve ölürse, tabutunun üzerinin açık kalması konusunda ısrarcı olur çünkü hükümetin, hırsı nedeniyle kendisinin başına neler getirdiğini görmesini istemektedir.

komarov ve gagarin
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(görsel, npr. org'dan alıntıdır.)

uçuş günü gelip çattı ve görev esnasında soyuz'un güneş panelleri gerektiği şekilde çalışmadı. navigasyonun doğru çalışmasını engelleyen bu durum nedeniyle, komarov 5 saat boyunca modülü doğru yönlendirmek için çabaladı. manuel olarak yönlendirmeyi zar zor başaran komarov, atmosfere girişi sağladı ancak paraşüt doğru şekilde açılmadı ve komarov büyük bir süratle yere çakıldı. kendisinden geriye sadece şekilsiz bir et yığını kalmıştı. otopsiden sonra kalan vücut yakıldı.

aşağıdaki fotoğraf, ondan geriye kalanı gösteriyor.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(görsel, media.npr. org'dan alıntıdır.)

tabi ki birçok tartışmayı da beraberinde getirdi bu ölüm. araçların uçuşa hazır olduğundan emin olmaksızın yola çıkmasıyla ilgili tartışmalar çıktı. birçok sistem değiştirildi araçlarda. komarov, ölümünden önce aldığı 6 ödüle, ölümünden sonra aldığı "sovyetler birliği'nin altın yıldız kahramanı" ödülünü ekledi. bundan başka bazı onur ödülleri de verildi anısına. adına anıt dikildi, pullar bastırıldı.

edit: imla
devamını gör...
komarov ve soyuz 1'in rusya-kazakistan sınırında düştüğü bölgeye komarov onuruna bir anıt dikilmiştir. komarov'un görev aldığı soyuz uzay aracında henüz fırlatma aşamasında sorunlar yaşanmıştır. düşüş esnasında merkez ile kurduğu iletişimde iki iddia söz konusudur: komarov'un çok sakin olduğu birinci iddia. ikinci iddiaya göre komarov yaşamının son anlarında bağırıp çağırarak, bu görevi yapmasına neden olan üstlerine küfürler etmiştir.

ayrıca, bu cesur kozmonotun alexei leonov ve yuri gagarin ile yakın arkadaş olduğu bilinmektedir. komarov'un ölümü bu iki ismi çok etkilemiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"vladimir komarov" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim