yerin altında bulunan magmanın yer yüzeyine çıktığı noktalarda oluşan dağ. volkan olarak da bilinir.

yanardağlar, püskürttükleri maddeye ve onu püskürtme şekillerine göre değişik türlere ayrılır. birkaçına kısaca değinirsek, örneğin hawaii'de bulunan mauna loa bir "kalkan volkan" türüdür. bunun püskürtüğü lav son derece ağdalıdır ve bundan yürüyerek bile uzaklaşabilirsiniz. mars'taki olympus mons da bir kalkan volkandır.

vezüv ya da saint helens gibi yanardağlar, stratovolkan, kompozit volkan gibi isimlerle bilinen türdendir. bunlar son derece şiddetli patlamalar yaptığından tehlikelidir.

süper volkanlar, küresel iklim değişikliğine neden olabilecek potansiyeldeki dev volkanlardır. yellowstone ulusal parkı'nda bulunan yellowstone volkanı bunlardan biridir.

çok daha küçük olan bazı yapılar da vardır ki bunlara da lav konisi, lav kubbesi gibi isimler verilir.

***

volkanik patlamaların ne zaman gerçekleşeceği tam olarak bilinmese de, patlama öncesi sismik aktiviteler izlendiğinde, tahminlerde bulunulabilir. bazı büyük volkanlar periyodik patlama dönemlerine sahip olduğundan bunlar hakkında da bir tahminde bulunulabilir. ayrıca bu tür dağların çevresinde ani bitki ve hayvan ölümleri gibi durumlar da bir patlamaya işaret edebilir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
tele 1'in cevval yöneticisi merdan bey'in soyadıdır.
devamını gör...
zamanında japonyada yanardağ patlamıştı,o zaman çok korkmuştum.lav püskürten dağdır efendim.
devamını gör...
patladığı zaman kül ve lav püskürten, püskürttüğü küller 3 kilometre kadar yüksekliğe çıkabilen, yakınındaki yerleşim yerlerine kabusu yaşatan tehlikeli dağlardır.
eğer, bir insanda dağ fobisi varsa, yanardağ bunun için yeterli sebeptir.
devamını gör...
dünyada yanardağ patlamalarını izlemek ve görüntülemek isteyen kişileri, kendilerini attıkları tehlike konusunda uyaran bir çalışma yayınlanmıştı.çalışmada, yanardağların doğal gücünden etkilenen bu kişilerin, durumun ciddiyetini ve karşılaşabilecekleri tehlikeleri idrak etmekte başarısız olduğu ifade edildi.yapılan röportajlar, kişilerin patlamalar sırasında yanardağlara yakından tanıklık etmek için verdikleri duygusal tepkileri ve korku ile cazibenin bir arada yaşandığını ortaya koydu.yanardağları seven bir kitle var aman dikkat yakıcı olabilir.
devamını gör...
magmanın yeryüzüne püskürerek çıktığı yer şeklidir.
yanardağların araştırıldığı bilim dalına volkanoloji adı verilir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yanardağ" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim