şişkoların şişko olmayanlara koyduğu kurallara verilen ad.
devamını gör...
bir gülben ergen şarkısı.
devamını gör...
bir toplumda gündelik yaşamının ilerleyebilmesi için konulmuş, yaptırımı da olan düzenlemeler.

bununla birlikte tarih göstermiştir ki... her yasa, er ya da geç, eninde sonunda çiğnemek için vardır ve çiğnenir de.
işte bu noktada yasaların çiğnenmesine engel olmak için güvenlik güçleri devreye girer.
devamını gör...
ve bir avukat dedi ki, "ya kanunlarımız, efendimiz"

ve o dedi ki: siz kanunlar koymaktan mutlu olursunuz, ama onları çiğnemek daha çok hoşunuza gider. tıpkı okyanus kıyısında kumdan kaleleri azimle yapıp bir vuruşta kahkahalarla bozan çocuklar gibi. siz kumdan kalelerinizi yaparken, okyanus kıyıya daha çok kum yığar, ve siz onları bozunca da okyanus size sizinle birlikte güler. aslında okyanus daima masumlara güler. hayatın kendileri için bir okyanus değil de bir kaya, kul yapısı kanunların da kumdan kaleler değil de, dilediklerini bu kayaya kazıyacakları bir keski olanlara ne demeli? dansçılardan nefret eden topala ne denir ki? ormanda özgür dolaşan geyiği ve ceylanı başıboş ve serseri zanneden, başının vurulduğu boyunduruğu seven öküze ne demeli? kendi derisini değiştiremeyen ve diğerlerini çıplaklık ve utanmazlıkla suçlayan yaşlı yılana ne demeli? düğün şölenine erkenden gelip, tıka basa yiyen ve yorulunca giderken tüm ziyafetlerin düzeni bozduğunu ve şölen verenlerin de kanun çiğneyenler olduğunusöyleyene ne demeli? ben bu kişilere güneşin altında duruyorlar ama güneşe sırtlarını dönmüşler demekten başka ne diyebilirim ki? onlar sadece kendi gölgelerini görmektedirler ve gölgeleri de onların kanunlarıdır. ve güneş onlar için gölge dağıtan bir kaynak değil de nedir ki? ve bu kişiler için kanunları bilmek eğilip topraktaki gölgelerinin izini sürmekten başka nedir ki?

ama siz yüzleri güneşe dönük yürüyenler, hangi gölge şekilleri sizleri yolunuzdan alıkoyabilir? siz rüzgârı arkasına alanlar, hangi rüzgârgülü sizin yönünüzü tayin edebilir? hangi kul yapısı kanun insanlığın zindan kapılarında boyunduruğunuzu söküp atmanıza engel olabilir ki? dans ederken ayaklarınız insanlığın demir zincirlerine takılmazsa hangi kanunlar sizi korkutur ki? giysilerinizi parçalayıp, insanlığın yoluna atmadıkça, kim sizi yargı önüne çıkarabilir ki? ey orphalese halkı, davulun sesine kulaklarınızı tıkayabilirsiniz, lirin tellerini gevşetebilirsiniz, ama hanginiz tarla kuşunu ötmekten alıkoyabilir ki?

(bkz: halil cibran)
devamını gör...
üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanarak (en az 200 milletvekili) ve salt çoğunlukla verilen türkiye büyük millet meclisi kararıyla çıkartılıp, cumhurbaşkanı'nca uygun görülenlerin aksi öngörülmemişse resmî gazete'de yayımlanması ile yürürlüğe giren düsturlardır. devletler, güç ve etkinliğini yasa ile devamlı kılar. siyâsî sınırları içinde yaşayan herkesi de bu yasalarla kendilerine bağlamış olurlar. yasa, hukuka bağlı bir devlet olma yolunda sadece bir adımdır. yasallık, meşruluğun temelidir. fakat, yasaya bağlı devlet, hukuka bağlı devlet demek de değildir. zira, keyfî yasalar çıkartılarak devletin kamusal gücü hukukun ve özgürlüklerin aleyhine genişletilebilir. devlet, özgürlükleri geliştirdiği sürece ilerler; baskı yaptıkça izmihlâle doğru koşar adım yaklaşır.
devamını gör...
zenginler tarafından konulup fakirlerin uyması gereken kurallar bütünü.


yasadışı yoktu, çünkü yasalar yoktu.
devamını gör...
dinlenme tesisi.
devamını gör...
latincesi lex olan, her ülkenin düzeni ve barışı korumak için kullandığı, birbirinden farklı olması muhtemel olan ve insanların uyması gereken kurallar bütünü.

çoğu yasa sistemlerinin temeli roma hukuk'una dayanır. metnin biraz daha aşağısında bir fotoğraf bırakacağım, detaylar orada.

bir insanın ilk hakları doğması ile başlar ve ölmesi ile biter. *

amerika'da bulunan sistemde önemli olan kelimelerle güzel betimleme ve hakkı savunulan kişinin haklı çıkabileceği şekilde anlatmaktır. * almanya'da bulunan sistemde ise yasa kitabında yazılanlara bakılıp, tek tek gerekli olan maddeleri deneterek karar verilir. *

japonya almanya'nın bgb (bürgergesetzbuch)* kopyalamıştır. bunun yanı sıra türkiye, güney kore, yunanistan gibi ülkeler de bunu temel olarak kullanmıştır. *

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

büyük d harfiyle maviye boyanmış olan ülkeler alman -roma yasalarını benimsemiştir. resimde d harfi olan her ülkede de bu geçerlidir. sadece bir karışım oluyor.

yasalar insanların haklarını savunmasına, düzenin oluşmasına veya kalmasını hedefler.

haklarını bilmek güzel bir şeydir. ama en önemlisi de, yasaların gerçekten uygulanmasıdır...

kaynakça:
de.m.wikipedia.org/wiki/R%C...
devamını gör...
doğa yasaları farklı tabi. ama hukuk yasaları sanki herkesin uyması gerektiği iddiası ile sunulur; ki gerçekte ancak sadece yönetilen zayıflar uymadığında hüküm ifade ederler.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yasa" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim