bence yetenek doğuştan gelir ve eğitimle harmanlanırsa çok güzel işler ortaya çıkar. doğuştan yetenek sadece bir avantaj sağlıyor kişiye. 1-0 önde başlıyor. yeteneği yoksa sadece eğitimle biraz daha zor olabiliyor kişi için. ancak çalıştıkça yetenekli bir insanla aynı seviyeye gelinebilir diye düşünüyorum.
devamını gör...
ikisi de sağlar demek istediğim başlıktır.
devamını gör...
yetenek eğitimle birleşir, böylece sanatçılık kariyeri emin adımlarla ilerler fakat yetenek olmasa da olur. çünkü iyi bir eğitim illaki yerini tutacaktır. eğitim olmadan ise yetenek körelir gider.
devamını gör...
ikisi de sağlamaz. bunlar eskidendi. artık sadece arkanın kuvvetli olması gerekli başka hiç bir şeye gerek yok. bu yüzden de sanat bitti.
devamını gör...
istitaat arapça bir kelimedir ve güç yetirebilme, muktedir olma anlamlarına gelir. nasıl ki gözleri âmâ olandan görmeye güç yetirebilmesini bekleyemezsek, sanatın herhangi bir alanında doğuştan kabiliyeti olmayan kişiden de o sanata dair bir şeyler üretmesini bekleyemeyiz. kişinin o sanatı sevmesi, zevk alması ve saygı duyması ayrı bir kapsamın konusudur. bütün mesele kişideki yeteneğin ne olduğunu keşfedip, kişiyi ona göre yontmaktır.
devamını gör...
eğitim ve çalışma ile piyano çalabilirsiniz ancak yalnızca yeteneğiniz varsa bir virtüöz olabilirsiniz.
devamını gör...
sıkı çalışma ve vizyon birleştiğinde yeteneği alt eder.
devamını gör...
doğuştan gelen yeteneklerinin üstünde ne kadar duru ve geliştirirsen o kadar iyi bir sanatçı olursun demek istiyorum.
devamını gör...
yetenekli olmak, uğruna çalıştığımız yolda bizi diğerlerinden birkaç adım daha öteye çıkarır. yetenkli olan insanlar bu avantajlarını doğru kullanmazlarsa düzenli pratik yapanların gerisinde kalmaları an meselesidir. her branşta olduğu gibi sanatın her alanında da vazgeçilmemesi gereken 3 önemli şey vardır: azim, sıkı çalışma ve eğitim.
devamını gör...
eğitimle hiç kimse sanatçı olamaz.

yeteneği olan bir insan sadece yeteneğini disipline etmek zorunda.
buradan yola çıkarak adam eğitim almış da sanatçı olmuş diyemeyiz.
saf yetenekli biri de hiç çalışmadan eğitim görmeden yeteneğini disipline etmeden belli bir noktaya kadar gidebilir ve tıkanması kaçınılmaz olacaktır.
bu konuda istisnalar çoktur fakat bu istisnaları oluşturanlar genelde dahi kategorisinde olan kişiler olduğu için bunlardan bahsetmek zaten komiklik olur.
devamını gör...
doğuştan var olan yetenek keşfedilir, eğitimle harmanlanır, pratikle harikalar yaratılır.
devamını gör...
var olan gerçekliği kendi algısı ile dışa vurarak izleyen üzerinde duygusal , zihinsel etki bırakmak olarak ele alırsak eğitim, teknik ve çalışma ürünü olan hiper-realist resimleri sanat olarak adlandırabilir miyiz ?

bu resimler karşısında herhangi bir şeyi sorgulamayız, üzerine düşünmeyiz veya belirli bir duygusal aktarima girmeyiz, yeni bir tecrübe edinmeyiz. genelde "vay, ne güzel çizmiş ressam" der geçeriz . çünkü zaten bizim kendi tecrübemiz vardır konu ile ilgili . ışık, renk karakterler daha önce farkında olduğumuz, gördüğümüz şeylerdir . hatta bu tarz resimlere "çizmeye neden zahmet ettin fotoğrafını çekseydin " diyerek tepki bile verebiliriz.

bunca gerçekliçi çalışmanın aksine kübik bir resim size düşünsel anlamda daha fazla şey verebilir .

müzikte de yıllarca süren disiplinli çalışma ile bir enstrümanı iyi çalmak , hatta en iyi çalmak sanatçı yapar mı insanı ? zaten halihazırda olan bir eseri çalıyor olmak müzisyeni pikap (cd çalar ) seviyesinden bir tık üste getirir ancak.

eğitim ile ancak ensturmanı ( ses , saz, boya , fotoğraf makinesi .... ) iyi kullanmayı öğrenir insan. ruhunda sanat yoksa, yaptıklarına kendisinden bir parça koyamıyorsa replika olmaya mahkumdur tüm yaptıkları .
devamını gör...
adanmak gerek
devamını gör...
doğuştan gelen yetenekleri iyi bir eğitimle harmanlamak.

piyanonun başında da uyusam, fazıl say olamam, sebebi, doğuştan gelmeyenlerdir.
devamını gör...
hiçbiri değil. c şıkkı parası olan sanatçı olur bu devirde.
devamını gör...
ikisinin birlikte olması şart. sadece eğitimle de olmaz sadece yetenekle de olmaz.
devamını gör...
bu sorunun cevabı iyi sanatçıların hayatlarına bakarak bulunabilir.
devamını gör...
işte doğuş'tan gelen yeteneklerim..
devamını gör...
bu sözlükte şu ana kadar gördüğüm en doğru sorunsal başlığı.

çok basit bir şekilde doğuştan gelen yetenek konusunu direkt elemek istiyorum. (bkz: tabula rasa) insan doğduğunda hiçbir şey bilemez. kısa bir şekilde şöyle devam edelim van gogh hiçbir zaman eline boya almasaydı bugün ressam olarak hatırlanabilir miydi? hayır. bunu çok uzatmak istemiyorum çünkü mantıksız.

eğitim insanı sanatçı yapar mı? cevap yapabilir. eğitim denilen şey sadece okulda görülen eğitim değildir. ailenin hangi statüde olduğu, ev içinde yapılan faaliyetler, dinlenilen müzikler, ailenin çevresi, çocuğun gittiği okuldaki arkadaş ve öğrenci kalitesi, okuldaki faaliyetler, ailenin çocuk için aldırdığı faaliyetler, çocuğun arkadaşları ile konuştuğu konular vs. bir çocuğun eğitimi açısından önemlidir.

bunların hepsi tam olsa bile sanatçı olma işi insanda bitiyor. iyi eğitim yani yukarıda saydıklarımla aile çocuğun istediği uğraşa göre çocuğunu yönlendirmede daha rahat olabiliyor, dersleri en iyi hocalardan aldırabiliyor.

yukarıda fazıl say örneği verilmiş, kısa bir alıntı bırakıyorum yazmış olduğum eğitim insanı sanatçı yapar mı sorusunu kanıtlar niteliğinde.

müzikolog, yazar ve yayıncı ahmet say ile eczacı gürgün hanım’ın tek çocuklarıdır. son çağın dahi türk bestecisi olarak nitelenen fazıl say, daha üç yaşındayken obuacı ali kemal kaya ile ritmik jimnastik ve işitme çalıştırmalarına başladı. ardından, mithat fenmen’den piyano dersleri aldı. fenmen, say’a sekiz yıl boyunca piyano, solfej ve müzik teorisi öğretti, besteciliğe özendirdi


gelelim ''sanatçı'' olmaya. sanat denilen şey en kısa tanımıyla, kişinin duygu ve düşünceleriyle bellirli materyaller kullanarak ürettiği şey. tabi sanatçılık bununla da kalmıyor. ürettiğiniz işin ''sanat'' olarak nitelendirilmesi için bir zumre tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

açıkçası böyle bir soruyu hiçbir sanatçı veya sanatçı adayı sormaz. sanatçı üretir, değerini zaten zamanla kanıtlar.
devamını gör...
okçu mete gazoz'un dediği gibi:

"yetenek sizi bir yere kadar getirir. sonrası sıkı çalışmaktır."
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yetenekler mi eğitim mi iyi bir sanatçı olmamızı sağlar sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim