zor değil ama kolay diyenin de alnını karışlarım.

master of the science olarak geçen lisans sonrasında yapılan bir tür uzmanlık çalışmasıdır.

hele ki türkiyede sadece doktoraya altlık görevi görmektedir.
devamını gör...
doktora tezi yazan biri olarak yüksek lisans tezi yazmak oldukça zordur diyebilirim. ancak bu tezlerde en büyük kusur danışmanların basite almalarıdır. sonradan pişmanlık yaşayacağınız bir tez yazmamanızı -kendimden bildiğim için- tavsiye ediyorum. zor olsun, orijinal olsun ama güzel olsun.
devamını gör...
tıpta uzmanlık tezi yazan ve doktora tezi yazmış biri olarak şunu söyleyebilirim tüm tezler can sıkar.

ben de şunu öğütlüyorum: amacına uygun olsun. doçentlik kriterini karşılasın yeter. zaten başka çalışmalar yaptık, yapacağız.
devamını gör...
kesinlikle zor değil:)

açıkcası bu tamamen kişinin bireysel iradesine göre değişen bir süreç.eğer idealist biri iseniz ve bir şeyler üretip, ortaya çıkartmayı seviyorsanız, hemencecik biterebilirsiniz bile.. şahsen ben çokta maksimum olmayan bir efor ile kısa sürede 46 sayfayı buldum.

tez ile alakalı bilinmesi gereken 4 ana temel şart var;

1) danışmanınızı iyi seçmek..

danışmanınızın kesinlikle sizin kendinize seçtiğiniz konu ile alakalı bilgisinin olması gerekiyor hatta tez yazdığınız konunun üzerine çalışan akademisyene yapışın çünkü sizin yazdığınız metini yönlendiren, bölüm çıkartırıp / eklettiren hatta jüride sizi savunan o.. eğer konunuz ile alakası olmayan bir hocaya gidersiniz, süreciniz kangren olabilir. - tabi jüride..


2) konu.. arkadaşlar en az danışman kadar önemli hatta danışmandan daha önemli bir olay var.. konu..
her tez için geçerli bu.. tez konusu %60 , danışman %40 etkendir.yani şöyle;

eğer tez yazmaya isteksizseniz ve kendinize seçtiğiniz konuyu hiç araştırmadan , öylesine seçtiyseniz ya da hiç ilginiz olmayan bir konuyu seçerseniz cayır cayır yanarsınız.

tez için ana kural ; kendinize gerçekten ilgili olduğunuz ve üzerine araştırma yapıp, sayfalarca yazacağınıza emin olduğunuz bir konu seçin.. tez konunuz sevdiğiniz bir şey olmazsa, o tez bitmez..
çünkü size tanımlanan süre boyunca ( 1 yıl..) , her kuyuya girip çıkıyorsunuz.. tez için milyonlarca kaynak araştırıp, referans çıkarıyorsunuzz.. bunların hepsi okuma + araştırma.. ittire ittire olur mu? - tabi hayır..


tez öyle ciddiyet isteyen bir alan ki.. baştan sağma yaparsanız , bağırır.. zibilyon tane hocanın elinden geçiyor o döküman.. danışmanınız + jüriniz kaç kişi ise o kadar kişi okuyor.. yani öylesine yazılmış metin danışmandan geçse bile, jüride ban yiyebilir… o yüzden aman baştan sağma yapmayın..

3) kendinizi disipline edin.. tez kendi kendine yazılmıyor..başına oturup dirsek, omuz, bel , sırtı çürütmeniz gerekiyor ( parmaklardan bahsetmiyorum bile..)

emek vermezseniz, dönem sonu ciltleteceğiniz bir dökümanınız olmaz..

4) referanslar..

referanslarınızı düzgünce ve olması gerektiği şekilde vermeniz gerekiyor.. sakın referans sallamak, alakasız kitap ve bölüm , kaynak adları vermek gibi hatalar yapmayın.. teziniz yök tarafından onaylanıyor ve akademik anlamda herkes tarafından ulaşılabilir hale geliyor.. yanlış verdiğiniz referanslar başınıza iş açabilir.ki yanlış referanslarla jüriye çıkma sansınız yok.. banko yakalanırsınız- bir alt başlıkta bahsettiğim olaydan ötürü-

5) intial..

bilmeyenler için.. kopyala - yapıştır yapmak.. tezin ilk kuralı = intial yok.. birine ait bir metini kendiniz yazmışsınız gibi tezinize eklerseniz, yakalanırsınız..
akademik dünyada tezlerin intiallerini avlayan bir program var.. akademisyenler her tez için bunu kullanıyor…eğer intial varsa, ( kopyalama) koydugunuz virgüle kadar çıkarıyor.. danışman + jüriden geçemezsiniz.. üstüne danışmanınız size takarsa.. bekleyin mezun olmayı çünkü bu literature’da “ sahtekarlık” anlamına geliyor. akademik dünyada feci bir olaydır. sakının..


bana gelince.. ben kendimi zorlamayı seven bir kadınım.. zorlamaktan zevk alıyorum çünkü zor olduğunda başarının böbürlenecek tarafı oluyor.. onurlanıyorum.. kendimi disipline sokup, mutlaka başına oturuyorum.. 46 sayfayı bilgisayar kendi kendisine doldurmadı sonuçta..

80 ya da 120 gibi bir sayfa sayısı olur diye düşünüyorum.. yüksek lisans tezi için 200’’lü sayfa sayıları fazla eğer sanat bölümü öğrencisi iseniz..sırf sayfa sayısı cok gözüksün diye her önünüze geleni tezinize yazmayın.. inanın jüri + danışman çakıyor..


boş yere bilgi karmaşası yarattığınız 150 sayfadansa, tüm kuralları barındıran 70-80 sayfa daha idealdir.inanın her hoca bunu söylüyor. “ tezinizde sayfa sayınız çok olsun diye, önünüze geleni eklemeyin.. zaten tez “ specific- özel bir alan” üstüne çalışmak demek.. küçük ölçekte yazdığınız için istesenizde uçamazsınız.. danışmanınız özellikle sizi seçtiğiniz konu ile ilgili sorgulayacak.. kurallara uymazsanız 400 sayfalık bile tez çıkar ama..


16278338 kere düzelttirirler size o tezi.. yazdığınızı düzeltmek daha büyük iş.. metinler arası bağlantılar, geçişler hep kayboluyor.. siz siz olun, yazarken temkinli davranın.. kronolojik sıralamaya, metinler- bölümler arası bağlantılara dikkat edin.. hele ki konu başlıklarınız ve içerik listeniz.. amanın iyi asılın.. sıkıntısız geçsin danışmandan ve jüriden teziniz..

hayırlısı olsun hepimiz için!


güncel not: 142 sayfa oldu.sanırım 200’ü bulacağım.. danışmanımla yaptığım görüşme baya iyi geçti.ufak bazı şeyler istedi ama tezin geneline dokunmadı.
devamını gör...
savunma tarihi gelene kadar asla tamamlayamayacağınız, tamamlansa dahi kimsenin buna inanıp onay vermeyeceği, çok çalışırsanız kat tirilyonlarca düzeltme alacağınız, az çalışırsanız çokca kafanızın ütüleneceği kısır döngü.
devamını gör...
bir gün umarım bana da yazmak düşer dediğim şey.
devamını gör...
somut biçimde maddi karşılığını almayacaksanız hiç uğraşmayın.
devamını gör...
yazarken asla bitmeyecek sanılan, savunduğunda ve tezi bastırıp eline aldığında ben ne yapmışım böyle yaaaa diye gururlandıran ve son olarak doktoraya geçince ben ne yapmışım böyle yaaaaa aaaaa diye bir tık sorgulatan yayım.
devamını gör...
bazen kolay bazen ise aşırı zor gelmesini bir yana bırakırsak, genel olarak keyif alacağımı düşündüğüm şeydir. bakalım başarabilecek miyim
devamını gör...
tez yazma, araştırma sürecinin son aşamasıdır. tez metni yazımındaki temel amaç, araştırma problemi ile ilgili bunun üzerine yapılmış çalışmaları, bulguları, yorumları ve genellemeleri okuyucuya ulaştırmaktır.
bol bol sabırlı olmaya çalışmaları, her cümleyi titizlikle okuyup özgün olmasına ve bilimsel dil olmasına özen göstermeli.
www.tezhazirlamahizmetleri....
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yüksek lisans tezi yazmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim