tanım: mülakat jürisindeki öğretim görevlilerinin öğrenciyi tanımak, başvurulan programın öğrenciler arasında kimin programla ne kadar alakalı ve yetenekli olduğunu öğrenmeleri amacıyla yapılan sözlü bir sınavdır.

ilk kez girecekler için evet gerilmeniz normal ama artık çekingenliğinizi de üzerinizden atma vakti gelip çatmıştır. kendini ifade etmekte zorlanan arkadaşlarım biliyorum çok geriliyorsunuz ama mülakat esnasında kendinizi sakinleştirmeye çalışın fakat heyecanınızı da saklamayın, karşınızdakilerinde bir insan olduğunu kendinize hatırlatın. olabildiğince samimi olun (samimilikten kasıt laubalilik etmek değildir, kendinizi olduğunuz gibi göstermeniz yeterlidir bence) diğer türlü kendiniz olmayan, yapmacık davranışlarınız zaten hissedilecek, sizi daha da panik olmaya zorlayacaktır. birçok internet sitesinde de tavsiyeler var okuyabilirsiniz. kendim de çekingen bir öğrenci olarak ilk mülakat deneyimimi aktarmak istiyorum.

1. kılık, kıyafet konusu: bence kılık kıyafet ilk izlenimdir o yüzden önemlidir. kendinizi kasıp takım elbise giymenize gerek yok ama resmi bir görüşme yapacaksınız sonuçta kıyafetin düzgün ve özenli olması gerekir. ben gömlek giymiştim.

2. öğrenciyi tanımaya yönelik sorular: öncelikle kendinizden bahsetmenizi, neden o bölümü seçtiğinizi, hangi konuda çalışmak isteyeceğinizi sorabilirler. bu sorular için hocaların kendisi ve çalıştıkları alanlar hakkında bilgi edinmek, okul ve bölüm hakkında bilgiler edinmek ve en en en önemlisi çalışmak istediğiniz konuya karar verebilmek (eğer karar veremediyseniz ilginizi çeken bir konuda bir şeyler yapmak isteyebileceğinizi süsleyerek anlatmak) yararınıza olacaktır.

3. alan soruları: alan sorularında genelde kendi alanınız hakkında temel düzeyde bilmeniz gereken soruların sorulacağı kanaatindeyim(en azından bana o şekilde soruldu). bu nedenle kendi alanınızdaki zorunlu derslerin makaleleri bence kesinlikle gözden geçirilmeli. (örneğin bana sorulan bazı hatırladığım sorulardan; yönetim nedir, işletme nedir, işletmenin fonksiyonları, turistik ürün nedir, pandemi öncesi türkiye'nin ziyaretçi oranı, dış aktif turizm nedir gibi dokuz, on adet soru soruldu.)

4. kendinizi ifade ederken unutulmaması gerekenler: karşınızdakilerinde insan olduğunu unutmayarak rahatlayın. iyi bir dinleyici olun ve gerekmedikçe soruların dışına çıkmayın (alan konusunda soru sorulduğunda kendi bildiğiniz konulara çekebilirsiniz cevabı. size bu şansı tanırlarsa tabii). heyecanınızı gizlemeyin, soruları bilemiyorsanız bilmiyorum ama muhakkak araştıracağım diyebilirsiniz. (ama tabii ki de bu aşamada bilgili olmak + puanlar katacak sadece amacımız en azından samimi ve dürüst olarak durumu kurtarmaya çalışmak). kendim şahsen yukarıdaki soruların cevapların çoğunu bilmeme rağmen heyecandan ötürü birkaçını yanıtlayamadım ve bu esnada heyecanlı olduğumu bazı soruların cevaplarını bilmeme rağmen ifade edemediğimi belirttim. (tabii ki de bu doğru bir tutum değil önermekte istemem ama iş buraya kadar gelmişse başka çare de yok). bazı soruları yanıtlayamasam da kendimi ifade etme aşamasında kendimi kasmadığım için rahattım. bitince de rahatladım.

bu benim ilk mülakat deneyimimdi sonucu ne olur, nasıl olur bilmiyorum ama sonuca göre ve diğer mülakatlara katıldıkça zamanla editleyeceğim. şu an için şu tüm yazdıklarımın hepsini editleyeceğim gibi hissediyorum ya hadi hayırlısı*

eveet edit vakti geldi de geçti.
4. maddede durumu kurtarmak için konuyu bilmediğinizi ancak araştıracağınızı söyleyin demiştim. durumu kurtardı mı yapılan şey? evet kurtardı. lakin benim ilk mülakat sonucumda 45 puan ile (sıralamaya girebilmek için 50 puan gerekiyordu.) elenerek başarısız oldum.*. o okul dışında başvurduğum beş okulun da üçünün mülakat+yazılı sınavına giremedim, geriye kalan iki okulun da yazılı sınavlarına girdim fakat çok saygın bir üniversitenin farklı bölümlerinden girdiğim kazık sınavlarından 30-45 gibi puanlarla yine elendim (burada da sıralamaya girebilmek için en az 50 gerekiyordu). son okul ise benim ikinci önceliğim olarak çok istediğim bir okuldu ama burada sonuca geçmeden önce bir teşekkür vakti.

buradan beni gerek mülakatta gerekse yazılı bilim sınavlarında eleyen değerli jüri hocalarıma ne kadar teşekkür etsem az gerçekten. yüksek lisansa aldığınız torpilli öğrencilerinizle mutlu olursunuz umarım.

sonuç olarak; tüm bu karmaşa ve stresin içerisinde ikinci önceliğimde bulundurarak çok istediğim o okuldan kabul aldım.
teşekkürler hayat.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yüksek lisans mülakat sınavı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim