zaman tüneli

eller ayır sabile,
yıllar ayır sabile,
yollar ayır sabile, biz ayrı lamayız...
devamını gör...

reizdir,

terörik görünce öldüresi geliyordur bu ara.
devamını gör...

sobalı gecekondu ev seviyorum. çocukken bu evlerde koşup oynadım belki ondandır. bizim ev bahçeliydi ama sıkış tıkış mahallelerden bahsetmiyorum.
devamını gör...

reizdir,

tavuk görünce öldüresi geliyordur bu ara.
devamını gör...

@alen

siz nick verememişsiniz ama ben vereyim. yeni gördüm aşağı bağlantısını koyduğum tanımınızı ve bence lüzumsuzca anormal agresif bir mod'a girmişsiniz. sakince yanıtlamaya çalışayım.

#3828120

"zaten bilmem kaç asırlık birikimi, anlık bir sohbetin uçuculuğuyla aynı kefeye koyabiliyorsan; aslında kendi emeğini ve bunca yılını benim yerime sen değersizleştiriyorsun demektir; paşa keyfin bilir."

hala "anlık sohbet uçuculuğu" diyorsunuz internet forumlarında olan şeyler için ve demediklerinizi demişsiniz gibi göstermekle itham ediyorsunuz beni.

chatbox'larda oluyor o anlık sohbet uçuculuğu. forumlarda yazılan şeyler kalıcıdır. sözlüklerdeki kadar efektif arama fonksiyonu forumlarda yoktur, bu yüzden geri sayfalara düşen başlıklar o kadar güncel kalmaz genelde ama yok olmaz, uçmaz. kaldı ki ben hala takıldığım kimi forumlarda arama yaparak 20 ve üzeri sene önce açılmış kimi başlıklara bakıp yazılanları okuyorum. ayrıca uygun anahtar kelimelerle aratılınca google'da da çıkabiliyor birçok forum post'u.

"dünyanın en iyi yazarı bile forumda sadece havadan sudan konuşmuş olur" demişsiniz ve işte bunun böyle olmadığını, forumlarda da çok kaliteli yazılar yazıldığını belirtiyorum.

ekşi'nin ilk zamanlarında gerçekten de işler çok farklıymış denir ancak o zamanların entry'lerinin bile ciddi kısmı dandik. yani herkes sizin ciddiye aldığınız kadar ciddiye almamış bu "sözlük yazarlığı" olayını gibi görünüyor.

belirttiğim gibi interaktif sözlük formatını sözlük formatından daha iyi buldum; daha çok sevdim demişim ama daha iyi olduğundan daha fazla sevdiğimi ima etmiştim. bu, bu tür platformların fonksiyonel olarak daha iyi olmasıyla sınırlı ama büyük oranda, benim gözümde. benim noktam, ikisindeki "yazarlık" titrinin nitelik bakımdan çok farklı olmadığıydı. yani evet, kolay kayıt olunup yazılmaya başlanabilen platformlar, ikisi de. ekşi'de de eskiden yazar olabilmek çok basitti. sizin öz disiplininizle entegre önemli motivasyonlarınız olabilir tabii çok iyi yazmak, kültürel dünyaya bir imza atmak gibi, ama bunun her sözlük yazarı için geçerli olduğu kanısında değilim. yani mesela gerçek yazarlıkta kendinizi geliştirmelisinizdir, hele ki profesyonelseniz. yani rekabet var, okur beklentileri var vb. sözlük yazarlığında ise böyle bir disiplin şart değildir. şartsa da beni aydınlatın. ben birçok teneke gelip teneke giden sözlük yazarı görüyorum ve hiçbirinin kuralları delmedikleri takdirde yazarlığına son verilmiyor sanıyorum.

tekrarlayayım, ben interaktif sözlük formatını internet forumlarından daha iyi buldum. forumları savunmak gibi bir gayem yok bu yüzden. formatların sağladığı fonksiyonların ötesine geçersek ise ikisinin de nitelik bakımından birbirinin muadili olduğunu düşünüyorum. başlangıç noktalarında forumlar sadece etkileşim/sohbet, sözlükler de kültürel miras bırakmak güdümlü olabilse de, internet forumları bunun ötesine geçebilen platformlar ve demiş olduğum gibi albüm ve film kritikleri, hatta book review'lar için koca koca bölümler ayrılan internet forumları bile var ve sözlükler de o başlangıç amacındaki gibi değil, ki bunu siz de kabul ediyor gibi görünüyorsunuz. ayrıca daha dün, bilgisayarla ilintili, bir türlü çözemediğim bir sorunun çözümünü bilmem kaç sene önce yazılmış bir forum yazısı sayesinde bulabildim. google'dan yaşadığım sorunu yazıp arattığımda aradığım çözüm bir tek bir forum yazısında karşıma çıktı. burada forumlar sözlüklerden iyidir dediğim çıkmasın elbette, sadece "uçucu sohbet" argümanınızı yanlışlayan güncel bir deneyim yaşadığım için bundan bahsediyorum.

bir formatı diğerine karşı savunacak olsam interaktif sözlüklerin daha iyi olduğunu savunurdum. zaten ilk yazımda da öyle yapmıştım. hatta seneler önce de bunu başka başlıklarda belirtmiştim. yani onca yıllık forumculuk geçmişime ve sıfır sözlük yazarlığı deneyimime rağmen, sözlük yazarlığını deneyimlemeye başlar başlamaz "bu format internet forumu formatından daha iyi" demiştim. ve evet, sözlüklerde, format gereği ve arama fonksiyonunun da yardımıyla yazılanlar geçerliliğini hep koruyabiliyor ve bu beni de motive eden bir şey yazmamda, ki buna da seneler önce sözlükte bir başlıkta veya bazı başlıklarda değinmiştim. bu tartışmanın çıkış noktasını oluşturan tanımımda da buna aykırı bir şey söylememiştim zaten. bence ise bilakis siz, ben aksi hiçbir şey söylememişken benim değindiğim konuda bana ders vermeye yeltenmiştiniz ve zaten bildiğim konuları bana anlatmış oldunuz bu bağlamda ilk yazdığınız yazıda. benim bu konuda dediğim tek şey şuydu: "bana göre interaktif sözlük yazarlığı ve internet forumculuğu arasında çok da aman aman bir fark yoktur. ikisinin de aradığı "yazarlık/üyelik" nitelikleri çok minimaldir, ancak ikisinde de süper ve gerçek bir yazar olarak da var olabilirsiniz." - burada çizdiğim kapsam belli ve hangi yönden ikisi arasında bir nitelik farkı görmediğim net. sonrasında forumları savunmuş gibi görünmüşsem de bu sizin forumları yeterince doğru yansıtmamanız hasebiyleydi.

bu arada ben yerlilerden bir tek turkrock.com'un forumunda çok aktiftim. orada gayet kaliteli tartışmalar, bilgi dolu, uzun uzun yazılar gördüğümü ve yazdığımı rahatlıkla söyleyebilirim. ağırlıkla takıldığım yabancı forumların bazılarında da durum aynı şekildeydi.
devamını gör...

sizi bilmem ama tam bir sınanma yılıydı benim için.

hayatın doğasında sürekli sorunlarla uğraşmak var kabul, ama bu yıl 5 yıla yayılabilecek sorunlar hortlayıp tek vücut halinde çıktı karşıma. iş, para, sağlık konuları sırayla facebooktan dürter gibi ufak ufak rahatsızlıklar yarattı ama hepsini aşabildim, dolayısıyla zor olsa da mutlu sonla bitiyor. zaten her şeyi bir araya getirince olumlular daha fazla oluyor ama benim angutluğumdan mıdır nedir olumsuzlar daha çok aklımda.

yoruldum mu? evet. dağıldım mı? bir ara. ama toparladım, hepsinden çıkarılabilecek tüm dersleri de çıkardım.

aşk konusuna bilerek değinmedim, orada tek suçlu benim *
devamını gör...

sözlüğün en büyük zorbası. rabbım onun yüzünden çektiklerimi biliyor. allah gönlüne vicdan nasip etsin.*

araya sirma girmiş. valla son zamanlarda yazdıklarını keyifle okuyorum.
devamını gör...

önce tahin helva filan fabrikası alırdım sonra eşrefoğlu süleyman beğ markasını tescilleyip tahin markamı beşiktaş kadın voleybol takımına sponsorluk vererek tanıtırdım.

türk kahvesi filan da olabilir bakalım.
devamını gör...

ortalaktı yoktu dediler öldü,
bak şimdi gotcha geri döndü.
devamını gör...

hayır, haksızdı.

özgürlük yanılsamasına kurban gitmiştir.
devamını gör...

eğer neo, ajan smith'in teklifini kabul etseydi ne olurdu?

20 yıldır aklımda takılan.
devamını gör...

(bkz: rıfkı güvende) *
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

benim olmaz. alt metni okuyan insan uyumaz, uyuyamaz.
devamını gör...

düşüncelerim iyi de bir de merakım var hakkında. rıfkı deyince çağrışım yapıyor , king biliyor mu acaba.
devamını gör...

beşiktaş kadın voleybol takımına sponsorluk, işi bırakıp kira geliri ile yaşam moduna geçiş, bol alkollü ve hiç bişi yapmadan geçirilecek kısa bir ömür.
devamını gör...

radar maşallah bütün cimcimeleri de biliyor
devamını gör...

boş yapıp kararlarınızı sorgulayan her insana gönül rahatlığıyla verebileceğiniz cevap.
devamını gör...

matrix'te bir replik.
devamını gör...

(bkz: cimcime)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

"özgürlük mü? gerçek mi? belki de barış ya da sevgi olabilir mi? anlayamıyorsunuz." / the matrix
devamını gör...
daha fazla yükle

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim