sözlükler alemine doğru zamanda, kullanışlı bir arayüzle, güzel bir kadroyla girmiş; bunun sonucunda henüz ilk günlerinde başarılı bir ivme yakalamış tatlı bir bebektir.
ekşi sözlük dışında varlığını sürdüren tüm alternatiflerin
kapalı maraş'ı andırdığı, ekşi sözlük'ün de gittikçe totaliterleşip beyinlerini göçe zorlayan 2010'lar türkiye'sini anımsattığı bu dönemde, eğer doğru adımlar atarsa türkiye internetinde kendine kalıcı bir yer edinebilir, hatta kim bilir belki büyüyüp serpildikçe ekşi sözlük karşısında güçlü bir seçeneğe bile dönüşebilir. peki nedir bu doğru adımlar? bir internet sitesini başarılı bir iş haline getirmek için atılması gereken çok fazla adım ve gözetilmesi gereken çok fazla kriter vardır, fakat konu sözlük olduğunda bir sözlük yazarı bakış açısıyla bunlardan iki tanesi diğerlerinden daha belirleyicidir:
birincisi ve en önemlisi
içerik kalitesi. sözlük formatı
1999 yılında
ssg tarafından
** bir
subjektif bilgi kaynağı olarak tasarlanmıştır. "subjektif bilgi" çelişkili bir kavramdır ve sözlük formatı tam da bu yüzden mükemmeldir. yazar şeyleri kendine göre tanımlar. okurun karşısına şeyler hakkında birbirinden farklı tanımlar çıkar. bu formatın gerçekleşmesi için en önemli unsur "tanım". bu konuda ekşi sözlük'ün "entry" dediği içeriğe doğrudan "tanım" diyerek kafa sözlük sınırları net bir şekilde belirlemiş. fakat adını doğru koymak yetmez. iki gündür incelediğim kadarıyla, daha şimdiden tanım içermeyen çok fazla "tanım" var. kafa sözlük kalıcı bir değer üretmek istiyorsa bu konuyu baştan sıkı tutmalı.
ikincisi adil yönetim. şu bir gerçek ki, benim de bu tanımda yaptığım gibi, kurulan her sözlük ekşi sözlük'le mukayese edilir. buraya ekşi'den çok fazla yazar gelmeye başladı -ki ben de onlardan biriyim-. bunun başlıca sebebi ekşi'nin artık yazarları için konforlu bir ortam olmaması. ekşi sözlük, yazarların saçma sapan sebeplerle uçurulduğu, formatın hiçbir anlam ifade etmediği, format sahipleri milyonlar kazanırken içerik sahiplerinin söz hakkının dahi bulunmadığı bir sözlüğe dönüştü. tanımın başında da belirttiğim gibi kafa sözlük'ün çok doğru bir zamanda kurulmuş olmasının sebebi bu. birçok ekşi yazarı için, ekşi'de yazarlığa devam etmek "ya bu gitse ülkeyi kim yönetecek kılışdar mı yönetecek?" demekle aynı. başka bir alternatif göremiyorlar. kafa tam da bu kolektif bıkkınlık halinden kendine güçlü bir yazar kitlesi yaratabilir. fakat bunun olması için katılımcı ve adil bir yönetim anlayışını sağlaması gerekiyor. bu konuda iki gündür incelediğim kadarıyla herhangi bir sorun yok. fakat tabii en büyük diktatörlerde yola birer özgürlük savasçıcı olarak çıkarlar.
*
sözgelimi, kafa sözlük'ün internete bu kadar hızlı bir giriş yapması oldukça heyecan yaratıcı. umarım bu heyecan kısa sürede sönümlenmez ve herkes için uzun zamandır eksikliği hissedilen kaliteli ve keyifli bir sözlük ortamı oluşmuş olur.
devamını gör...