21 ekim 1929’da berkeley’de dünyaya gelen ursula k. le guin, son 60 yılda verdiği kurgu ve kurgu dışı eserlerle edebiyat tarihinin en güçlü kalemlerinden biri haline gelmiştir.
roman, öykü, deneme, şiir, tiyatro gibi farklı türlerde hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik yüzlerce eser verdi. ayrıca kendine has tarzı sebebiyle okumak bir zevk haline gelmiş okurların bilinçli tercihidir.
devamını gör...
en sevdiğim yazarlardan muhteşem kadın. yerdeniz öyküler ve nicesi.
devamını gör...
(bkz: mülksüzler)'in yazarı.
devamını gör...
“bence olgunluk kabuk değiştirmek değil, serpilip gelişmektir. yetişkin bir insan ölü bir çocuk değil, yaşamayı başarmış bir çocuktur.”
çok severim bu sözünü.
devamını gör...
kelimeleri ruhundan ney üfler gibi kağıda aktaran anarşist yazar. ursula, edebiyat diyarında kendine taklit edilemez, görkemli bir şato inşa etmiştir. hikayelerinde her şey fantastiktir ve aynı zamanda fantastik olamayacak kadar okura yakındır.
devamını gör...
"ıt's a rare gift, to know where you need to be, before you've been to all the places you don't need to be."

very wise words ursula very wise words (alkış)
devamını gör...
hayatımın en berbat ve dandik yılını çekilir kılan gelişmelerden biri olarak şiirlerini keşfettim geçenlerde ve neredeyse tüm kitaplarını okuyan biri olarak bir kez daha hayran oldum kendisine. iyi ki yazmış. iyi ki kendisine saklamamış cümlelerle yaptığı sihri.

bu dünyayı bırakıp gittin ama bize çok güzel dünyalar bıraktın kocakarı. sonsuz teşekkürler.
devamını gör...
“özgürlük ağır bir yüktür, ruhun yüklenmesi gereken büyük ve garip bir sorumluluk. kolay değildir. verilen bir armağan değil, yapılan bir seçimdir; bu seçim de zor bir seçim olabilir.”
devamını gör...
kendisine ait eserleri önümüzdeki günlerde almayı düşündüğüm yazardır kendisi.
devamını gör...
hayata bakış açımı alt üst eden, iyelik eki kullanırken bile beni iki kere düşünmeye sevk eden mülksüzler adlı distopik romanın yazarı.
devamını gör...
bilimkurgu'ya söylenen laflar zoruna gitmiş olacak ki bir kitabının başında şöyle bir açıklama yapmış;


"bilimkurgu sık sık kehanete benzer birşey olarak betimlenir, hatta tanımlanır. bilimkurgu yazarının burada ve şimdiye ait bir fenomeni ya da eğilimi alıp, bunu dramatik etkiler yaratmak amacıyla arıtıp yoğunlaştırarak geleceğe doğru genişlettiği varsayılır."" eğer böyle devam ederse, işte bu olacaktır."" bir önbilide bulunulur. uygulanan yöntem ve alınan sonuçlar, farelere aşırı dozda arıtılmış ve konsantre yiyecek vererek , bu yiyeceği az miktarlarda uzunca bir süre yiyecek insanlara neler olabileceğini tahmin etmeye çalışan bir bilimadamınınkine çok benzer. sonuç neredeyse kaçınılmaz olan kanserdir. kehanetin sonucu da öyle. gerçekten de kehanetlerde bulunmaya sıvanan bilimkurgu yapıdan genellikle "roma kulübünün" ulaştığı yere ulaşırlar; yani, insan özgürlüğünün aşama aşama yok edilmesiyle yeryüzündeki yaşamın tamamen sona ermesi arasında bir yere.
bu, bilimkurgu okumayan birçok insanın neden bu türü "kaçış edebiyatı" olarak tanımlayıp, biraz sıkıştırılınca da "çok iç karartıcı" olduğu için okumadıklarını itiraf ettiklerini açıklayabilir."
devamını gör...
etkili bir yazım tekniği olan kadın. önce kurgusal bir metin, tartışmayı 500 kelime şeklinde kağıda döküyorsunuz. akabinde 250 kelimeye indiriyorsunuz. daha sonra 75 kelime ile anlatmaya çalışıyorsunuz. en sonunda da 3-4 cümle ile anlatabilmeye çalışıyorsunuz.

mülksüzler romanında türlü hakikatlerin olduğunu da bu başlıkta belirtmem gerekir sanırım. anarko-sendikalist temalar ve dokular ile yazarlığını eylemiş yazar.
devamını gör...
ursula kroeber le guin, 1929'da kaliforniya'da doğdu. babası antropolog alfred kroeber, annesi ise yazar theodora kroeber'dir. radcliff ve columbia üniversitelerinde edebiyat eğitimi gördü. 1950'li yıllarda fantastik öyküler ve romanlar yazmaya başladı. 1962'de ilk bilimkurgu öyküsü yayımlandı. 1974 tarihli mülksüzler'e kadar 6 bilimkurgu romanı yazdı. yazar 1994'te yerdeniz serisinin ilk kitabını yayımladı. arkasından atuan mezarları, en uzak sahil, tehanu'yu yazarak bir seri oluşturdu. bundan on yıl sonra öteki rüzgar'ı yayımlayarak 'yerdeniz' dizisi bir beşleme haline geldi. bu beşlemeden önce yayımlanan yerdeniz öyküleri de aynı coğrafyada geçmektedir. ocak 2018'de de aramızdan ayrıldı.
devamını gör...
kadınlar, rüyalar ve ejderhalar kitabında çok güzel bir soru soran yazar. "amerikalılar ejderhalardan neden korkar?"

anlatmak istediği şey kabaca şu: yetişkinler hayal kurmaktan ve hayalgücünden korkar, bu yüzden çocukların da hayal kurmasını istemezler. daha realist, daha ayakları yere basan kişiler olmalarını, bunu da bir an önce olmalarını isterler. hayal kurmayı unutan çocuk (geniş ölçekte düşünürsek toplum) yaratıcılığını kaybeder, yaratıcılığını kaybeden çocuk (toplum) gelişemez.

tek bir soruyla neleri anlatmış meğer yıllar yıllar önce. bir kez daha hayran oldum kendisine. ışıklar içinde uyu, uzay gemisindeki bilge kocakarı...
devamını gör...
yerdeniz, mülksüzler gibi pek çok muhteşem kitabın yazarıdır. yukarıda da çok güzel bilgiler verilmiş hakkında. kendisinin çocukluğunu geçirdiği evle ilgili şöyle bir habere denk gelince paylaşmak istedim.

antropolog alfred kroeber ve yazar theodora kroeber’in kızı olan ursula k. le le guin 2007’de kaleme aldığı bir yazıda bu evden bahsetmişti. paradoxa dergisinde çıkan living in a work of art (bir sanat eserinde yaşamak) denemesinde ünlü yazar evin ilk gençliğini şekillendirdiğinden bahsediyor. “çocukluğumu hatırlamak o evi hatırlamak demek. her şey orada oldu. ben orada oldum… bu yazıyı yazarken bir romanın nasıl olması gerektiğini o ev bana öğretmiş gibi hissediyorum. gerçekten öyleyse belki de bütün hayatım o evi kelimelerle yeniden yaratmaya çalışarak geçmiştir.”

kaynak
devamını gör...
ursula k. le guin'in türkiye'yle alakalı bir anekdotunu paylaşayım:
2018 yılında bilimkurgu kulübü'nün 18. yılına özel çıkardığı, 18 yerli bilimkurgu yazarının öykülerinin yer aldığı 'yeryüzü müzesi' kitabının arka kapak yazısını yazmıştır.
hatta arka kapak yazısını da paylaşayım. le guin bu yazısıyla ne kadar naif ve alçakgönüllü bir insan olduğunu tekrar kanıtlamıştır:

bilimkurgu kulübü’nün, türkiyeli yazarların bilimkurgu öykülerinden oluşan bir antoloji hazırlıyor olmasına çok sevindim. bu zor zamanlarda tüm yazarlar, yaratıcılık ilkesine bağlı yaşayan diğer yazarlardan ve bu yazarlara, finansal beklentilerin zincirlerinden kurtulmaları konusunda destek veren yayınevlerinden güç alırlar. her birimiz, dünyanın dört bir yanında, büyük bir karanlıkta yolumuzu bulmaya çalışıyoruz diyebilirim. böyle eserler en ihtiyaç duyduğumuz vakitlerde yakılan, etrafımızdakileri ve gitmemiz gereken yolu aydınlatan lambalardır. bu lambaların yakıtı da hayal gücüdür. türkiyeli okurlarım, dostlarım ve yoldaş yazarlar, bu ışığın yanmasına vesile olduğunuz için size teşekkürü borç bilirim.
ursula k. le guin

bu yazıyı gönderdikten kısa süre sonra da hayata gözlerini yummuştur.
iyi ki vardın ursula!
devamını gör...
hayao miyazaki'nin sanıp izlediğim ama aslında oğlunun yönettiğini öğrendiğim "yerdeniz öyküleri " adlı animenin ve
"söz sessizlikte, ışık karanlıkta, yaşam ölürken; bomboş gökyüzünde uçarken parlar atmaca."ea'nın yaratılışı,repliğinin yazarı eli öpülesi kişi.
devamını gör...
mülksüzler adlı kitabına şu şekilde başlayan ve hepimize giriş paragrafında bile mesajını aktarabilen eli öpülesi yazardır.

"bir duvar vardı. önemli görünmüyordu...erişkin biri üzerinden uzanıp bakabilir,bir çocuk bile üzerine tırmanabilirdi.
.ama düşünce gerçekti.önemliydi.yedi kuşak boyunca dünyada o duvardan daha önemli bir şey olmamıştı.
bütün duvarlar gibi o da iki anlamlı, iki yüzlüydü. neyin içeride, neyin dışarıda olduğu, duvarın hangi yanından baktığınıza bağlıydı. "
devamını gör...
sanırım 2003 yılıydı. öss'ye*hazırlanırken devamlı dinlediğim radyo 35'ten*, konakta bulunan bir kitapevinden kullanılmak üzere hediye çeki kazanmıştım ve hediye çekini kullanarak yerdeniz büyücüsü'nü büyük bir merakla almıştım. üçlemenin ilk kitabıydı. hemen o kitap üçleme değil ki beşleme zuhahah demeden bekleyin sevgili insanlar, o zaman üçlemeydi henüz. daha sonra beşlendi.

böyle tanışmıştık ursula ablayla. ilk zamanlar erkek sanıyordum kendilerini, şok olmuştum kadın olduğunu öğrenince.

mülksüzler kitabı ile de tüm distopya severlerin yanağından makas alıp ağızlarının sularını akıttı ablam. kaleminden öperim.
devamını gör...
kraliçemiz...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ursula k. le guin" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim