yüzyıllar önce tasavvuf bast-ı zaman tayy-ı mekan olarak anlatmış bize bunu. bilim mevcut fiziki koşullarda değil ama quantum mekaniklerinde olup, olamayacağını anlamaya çalışıyor, yani bir nevi fizik ötesi akılalmaz koşullarda.
quantum işlemciler var mesela quark biriminde işlem yapıyorlar ve bilinen silikon bazlı işlemcilerden çok daha hızlı ve fazla işlem yapabiliyorlar. ama asıl ilginç olan willow çipiyle alakalı şu haberde;
"willow'un bu kıyaslamadaki performansı şaşırtıcıdır: günümüzün en hızlı süper bilgisayarlarından birinin 10^25 veya 10 septilyon yılını alacak bir hesaplamayı beş dakikadan kısa bir sürede gerçekleştirmiştir. eğer yazmak isterseniz, 10,000,000,000,000,000,000,000,000 yıl eder. bu akıl almaz sayı, fizikte bilinen zaman ölçeklerini aşmakta ve evrenin yaşını büyük ölçüde aşmaktadır. ilk kez david deutsch tarafından yapılan bir tahmin olan çoklu evrende yaşadığımız fikrine uygun olarak, kuantum hesaplamasının birçok paralel evrende gerçekleştiği fikrine itibar kazandırmaktadır."
bunun nasıl olduğunu kesin olarak bilmiyorlar, bir teori olarak quantum çipinin birden fazla evrende işlem gerçekleştirmiş olabileceğinden bahsediliyor.
mekan aşılırsa zaman da aşılmış olur. bu insan için mümkün olmayabilir ama nesneler için veya dalga boyutunda "şeyler" için mümkün olabilir. gelecek quantum nöroloji denilen sahte bilimin değil ama ona benzer işler olacak, biyoloji, fizik iç içe geçecek.
devamını gör...