1960 darbesinden sonra yürürlüğe girmiş olan, kanuni esasi de dahil olmak üzere bir buçuk asırlık anayasal tarihimizin en özgürlükçü anayasası.

hazırlanış sürecinde hukuk profesörlerine danışılmış, birçok aydın mesleki sınıfın temsil edildiği kurucu mecliste ve komisyonlarda içerik yönünden işin ehli olan kişilerce oluşturmuştur.

oylandığı referandumda yanılmıyorsam %61-62 gibi bir evet oyuyla yürürlüğe girmiştir. yapılan referandumda güya %91 evet oyu ile kabul edilen 1982 anayasasındaki gibi herhangi bir zorbalık icra edilmeksizin özü gibi özgürlükçü bir süreç yürütülmüştür.

bu anayasanın tesisatını sağladığı devlet gerçekten sosyal bir devlet yapısı kuruyordu. cumhurbaşkanlığı makamı partiler üstü ve tarafsız bir konuma geliyor, ihtiyar heyeti olarak da bilinen cumhuriyet senatosu meclisin bir parçası oluyordu. anayasada çoğulcu demokrasi anlayışı benimsenmiş, şimdilerde olduğu gibi %49, %51'e boğdurulmuyordu. üniversiteler ve trt özerkleştirilmişti. siyasal haklar genişletilmiş, toplumsal sınıflar arası denge sağlanmıştı.

ayrıca bu özgürlükçü anayasayı korumak üzere anayasa mahkemesi kurulmuştu.

sonraki süreçte özgürlük birilerine battığı için olacak 1971 ve 1973 yıllarındaki müdahalelerle özü yok edilerek etkisiz hale getirildi.

son olarak da 1980 darbesi ile feshedildi ve ülkemiz için asıl karanlık yıllar olacak yılların ortamı hazırlandı.
devamını gör...
türkiye'de yapılmış en güzel anayasa. ne yazık ki hiçbir partiden bu anayasayla ilgili herhangi bir söylem duyamıyoruz. yeni bir anayasa yapmak yerine bu anayasaya dönmeliyiz. yeni gelen hükümetin demokratik bir ortam sunmasının en kolay yolu bu anayasadır, yeni bir çalışmaya ve parça parça madde geçirmeye gerek olmayacaktır. anayasanın üniter yapıyla bir sorunun olmaması da ülkede kırılganlık yaratmayacaktır* ancak küçük partilerin* işine gelen bir seçim sistemi getirdiği için büyük partiler* karşı çıkacaktır, bu yüzden gelemeyecektir bu anayasa.
devamını gör...
bu millete fazla gelmiştir.
devamını gör...
1961 anayasası; 27 mayıs 1960 darbesi'nden sonra yapılmış, %62 oyla kabul edilmiş, türkiye'nin üçüncü anayasasıdır. 1961 anayasası; aslında 1924 anayasası'nın güncellenmiş bir üst sürümüdür ve türkiye'de yapılmış en güzel, nitelikli anayasadır. ulus devlet için hazırlanmış ve seküler milliyetçi bir bakış açısıyla oluşturulmuş 1961 anayasası'nın en dikkat çekici özellikleri; işçi ve emekçilerin haklarının 1924 anayasası'na nazaran daha da iyileştirilip ardından anayasa mahkemesi(aym), cumhuriyet senatosu, türkiye radyo televizyon kurumu gibi önemli devlet kurumlarının kurulmasıdır. 1961 anayasası hazırlanırken ilhan arsel, hıfzı veldet velidedeoğlu, bahriye üçok gibi değerli hukukçularla ve akademisyenlerle birlikte hazırlanmıştır.
devamını gör...
türkiye'de yapılmış en nitelikli, en güzel anayasa değildir.
darbeci komutanların yapmış olduğu bir anayasadır.
milletin yaptığı 1924 anayasası ile zerre kadar alakası yoktur. toplumun şu an bile kabul etmediği laiklik ( dinsizlik) ilkesi bu anayasa ile hayatımıza sokulmuştur. 1924 yılında türkiye cumhuriyetinin dini islam diniydi. 1961 yılında türkiye cumhuriyetinin dini ortadan kaldırılmıştır.
dinsizlerin imansızların yaptığı ve zorla millete dayattığı bir anayasa olduğu için, dinsiz imansızlar tarafından güzel bir anayasa olduğu yalanı ile sürekli ısıtılıp ısıtılıp önümüze getirilmektedir.
milletin hiçbir dahlinin olmadığı ve darbeci ordu mensupları tarafından yapılan bir anayasa nasıl güzel bir anayasa olabilir?
1946 yılında seçimlerde "açık oy, gizli tasnif" yasasını çıkartan askeri cunta tarafından yapıldığını bilmek bile bize bu 1961 anayasasının ne kadar kaliteli! bir anayasa olduğunu göstermeye yeter de artar bile.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"1961 anayasası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim