aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı'nca, aralarında, elektrik tesisatçısı, elektrik ve doğal gaz sayaç sökme-takma elemanları, çimento üretim elemanı, tıbbi atık toplayıcısı, mermer doğal taş ocakçısı ve yer altı hazırlık işçisinin de olduğu 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.

iş kazaları açısından yüksek risk grubundaki 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıftaki 143 meslekte, belgeli çalışan şartı bulunan mesleki yeterlilik kurumu, paydaşlarının da katkılarıyla 40 meslek için daha belge zorunluluğu getirdi.

buna göre, madencilik ve enerji sektörlerindeki meslekler başta olmak üzere; aralarında elektrik tesisatçısı, elektrik ve doğal gaz sayaç sökme-takma elemanları, çimento üretim elemanı, mermer doğal taş ocakçısı ve yer altı hazırlık işçisinin de aralarında olduğu 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar 10 nisan 2022'den itibaren çalışamayacak.

belge zorunluluğuyla iş kazaları yüzde 25 azaldı
iş kazalarının asgariye indirilmesi, üretimde verimlilik ve etkinliğin sağlanmasını amaçlayan mesleki yeterlilik belge zorunluluğu, 2015 yılından bu yana uygulanıyor.

aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı verilerine göre, belge zorunluluğu sayesinde 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıftaki mesleklerde iş kazaları yüzde 25 azaldı.

yeni eklenen 40 meslekle birlikte, 'tehlikeli' ve'çok tehlikeli' sınıfta olup mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğuna sahip meslek sayısı 183'e yükseldi.


buradan
devamını gör...
bu belgeler icin odenecek harclar ne kadar olacak diye dusunduren durum.
devamını gör...
belge gelişmiş ülkelerde ciddiyetle uygulanıyor ama türkiye’de aracı kurum ve devlete bir miktar daha vergi dışında bir katkısı yok. işini ciddiyetle yapan kurumlar var ama piyasada mimlendiklerinden kimse girmiyor onlara. sınavlar bir kaç yıl önce ilk çıktığında bu mesele, fena değildi ama şuan kasaptan ehliyet almaktan hallice.
devamını gör...
elektrik ile ilgili konularda katıldığım belge. eli tornavida tutan herkes elektrikten anlarım diyor. öyle bir şey yok çıkar onu aklından. ben elektronik mezunuyum, çok fazla şantiye gördüm. elektriğin abc'sinden başlayıp bir çok ilgili konusunu bilir uygularım. ama kendimi asla elektrik konusunda yeterli görmem ya da anlarım demem. o yüzden bu yeterlilik belgeleri düzgün uygulanırsa faydalı olur kanatindeyim.
devamını gör...
avrupa birliği komisyonu'nun niye geldiği şimdi anlaşıldı.

avrupa birliği ülkelerine ara eleman lazım. kendi halkı en iyi üniversitelerde, dünya çapında geçerli bir eğitim aldıkları için tehlikeli mesleklerde çalışmak istemiyorlar. hristiyan çocuğu değerli, türkün çocuğu, afrikalının çocuğu değersiz.

buradaki önemli kelime 'iş kazası'. türkiye'nin mimli olduğu bir konu. (bkz: soma maden faciası)
türkiye ölümlü iş kazalarında avrupa birincisi dokuz8 haber
devamını gör...
40 mesleklere yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.yeterlilik belgesi iyi denetlenirse ve işe alınmalarda bu belgelere sahip olanlar tercih edilirse.bu iş kazalarını azaltacak ve meslekler ehil olan kişiler tarafından yapılacaktır.
devamını gör...
olması gerekendir. ve takibi mutlaka yapılmalıdır. örnek vereyim benim eşim tır şoförü. yıllarca bu meslekte emek verdi bir sürü belge aldı ve bunlarda azımsanacak rakamlarda değildi. çeşitli sınavlar verilen paralarla şu an kalifiye bir eleman. fakat burası türkiye. pandemide çalışan bir iş kolu lojistik. ve şu an ülkenin %70i şoför. adam evde oturup ölecek mi. herkes şoförlüğe soyundu. piyasa düştü iki yıl önce 7000tl ye adam bulamayanlar asgari ücretle adam çalıştırmaya başladı. sen gitmezsen arkanda hurra diyecek bin tane adam var. sinirim bozuldu eşimin bir akrabası pandemi yüzünden cezaevinden çıkarıldı ehliyet falan orda duruyor fakat bu adam sıfır belge ile başkasının ehliyeti ile tır kamyon kullanıyor. yazarken 3 sigara bitirdim sinirden neyse bunlar olumlu gelişmeler fakat takip edilmezse sadece milletin cebindeki paraya göz dikmek oluyor
devamını gör...
bir mesleğe belge zorunluluğu getirilmesi yani devlet tarafından düzenlenmeye başlanması iyi bir şeydir. lakin suyunu çıkartmadan, işi torpile bağlamadan, milleti kanser etmeden adam gibi izin verilmesi gerekir.
devamını gör...
önce 40 yerde yönetim kurulu üyeliği yapanlara belge getirilsin sonra bakarız. bakın balık baştan kokuyor ne idüğü belli olmayan insanlar öyle yerlere atanıyor ki küçük dilinizi yutarsınız. adamın geçmişinde bir şey yok sonra bir bakıyorsunuz pudra şekeri çekiyor lüks arabada. yahu bu adam ne yaptı da bunları kazandı diyorsunuz cevap yok. gördünüz mü sorun belgede değil zihniyette, gayet tabii belgeyle olsun her şey ama belgeyi denetleyen zaten torpilli.
devamını gör...
gerçekten doğru düzgün eğitim verilecekse, bir zamanlar ehliyet alma konusundaki gibi malum şooo durumlar olmayacaksa, belgeyi alan çalışan -nasılsa belgem var mı var diye kafasına göre anam babam usulü çalışıp emniyetsiz ve yarım yamalak iş yapmayacaksa... bla bla iyi fikir. yoksa traş...
devamını gör...
yeni vergi kaynakları hayırlı olsun.
devamını gör...
güzel gelişme ancak ben şunu da merak ediyorum bu 40 meslek iş kazasında, ihmalkarlıktan öldüğünde ya da sigortasız çalıştırılırken sesini çıkarmayanlar ne zaman konuşacak tahmini ?.
devamını gör...
şey partili hamza dağ adlı arkadaşın 128 milyar dolar kasada havaya uçmadı, dediği konu bu ve ardım sıra gelecek boş hava vergisi, gereksiz harç ödemeleri, bilinen mesleklerin keyfi belge zorunluluk ucretlerin hayali hesabıymış.
keşke oksijen vergisi alsalar, güneş vergisi, yağmur vergisi felan.
devamını gör...
çok güzel, bence bir sonraki proje de kapı numaralarının basılı olduğu plakalara bir standart getirilip değiştirilmesi olmalıdır. bu ne kardeşim, herkes kafasına göre bir kapı numarası yapıştırmış.
hane halkı büyüklüğümüz 3,35 kişiymiş. 85.000.000/3.35 = 25.373.134 tane hane var türkiye'de. işyeri, fabrikalar, vb. düz hesap 35.000.000 bağımsız bölüm olsa, 3 lirası plaka masrafı, 17 lirası çevre ve şehircilik bakanlığı bilmem ne harcı olsa bağımsız bölüm başı 20 liradan 700.000.000 tl güzel para kanka.
bir sonraki projede görüşmek üzere, saygılar, sevgiler.
devamını gör...
bu kadar hızlı gelen kanuna karşı canım milletim hemen tedbirini alıyor.
parayla belge veren kurslar çoğaldı
devamını gör...
yetmez ama evet. belgenin yanında lonca sistemi gibi bir şey olmalı. bir mesleğe girecek olanlar, il bazında meslek odası üyelerinin onayıyla o mesleği yapabilmeli.

faşo dersen kalbini kırarım: halen barolarda mevcut sistem bu. çıraklık değil de staj yapılıyor avukatlık için. sonra baro, isterse veriyor avukatlık ruhsatını... bu sayılan işlerin birer meslek olabilmesi için de staj şart; mesleğe kabule de o mesleğin mevcut üyeleri karar vermeli.
devamını gör...
cumhurbaşkanlığı hariç her şey diplomalı, ehliyetli olsun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"40 mesleğe belge zorunluluğu getirilmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim