1920'ler ve sonrasının epik tiyatrosunda, alman oyun yazarı bertold brecht'in, "russian formalist"lerin yabancılaştırma (aslında tam olarak soyutlama diye geçmeli) konseptini sistematize edip sahneye uyarladığı ve buna "alienation effect" adını verdiği sanat terimidir. lakin kendi çevirisinin de yanlış olduğunu kabul etmemiz gerekiyor çünkü russian formalistlerin kullandığı teknik izleyiciyi sahneden soyutlama üzerine kuruludur ve çoğu çevrelerce distancing effect olarak kabul edilir, diğer bir ismi ise estrangement effect olarak geçmektedir. brecht'in amacı, "alienation" kelimesinin ingilizce dilinde iş göremezlik, yorgunluk ve sosyal ilgisizlik anlamlarının çağrışımını engellemektir. bu etki, bir oyundaki karakterler ile seyircinin duygusal bir bağlantı kurmasını önlemek amacıyla, mevcut sosyal gerçekliğin bilindik yönlerini garip bir şekilde sergilemek için kullanılır. etkinin amacı ise, izleyicilerin sahnede temsil edilen toplumun tutum ve davranışlarını basit bir şekilde kabul etmek yerine, seyircilerde bu olaylara karşı kritik bir mesafe ve karşıt bir hareket uyandırmaktır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"alienation effect" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim