kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

şahsiyet dizisinde bu tablo ile harika bir replik geçer. yazıma başlamadan önce ilk olarak o sözü paylaşmak isterim sizlerle.
‘’aslında bu tablo diyor ki: eğer bir suç işlemek istiyorsan ama suçlanmak istemiyorsan, tek yapman gereken etrafına bir kalabalık toplamak. çünkü bir suçu yeterince büyük bir kalabalıkla birlikte işlersen o artık suç değildir.”

1872 yılında jerome tarafından çizilen bu tablo döneminin toplum yapısını harika bir şekilde aktarıyor bizlere. bilindiği üzere antik roma döneminde insanlar collesium'u doldurarak adeta kendilerinden geçerek gladyatör dövüşlerini izliyorlardı. dönemin en büyük eğlence organizyonu olan bu dövüşlerde insanlar birbirlerine karşı ya da vahşi hayvanlara karşı dövüştürülüyordu. gladyatörler genel olarak savaş esiri ve kölelerden oluşmaktaydı. ilerleyen zamanlarda ise kendi isteği ile gladyatör olan kişiler de olmuştur. bu gladyatörlerin seçim şansı yoktu. hayatta kalmak için yapması gereken şey dövüşü kazanmaktı. işte bu noktada gladyatörün hayatını tek bir parmak hareketi belirliyordu. dövüş sırasında imparator baş parmağını yukarı kaldırırsa, gladyatörün hayatı bağışlanıyordu. eğer baş parmağını aşağı indirirse bu gladyatör için ölüm demekti. tabii bu hareketi aynı zamanda seyirciler de yapmaktaydı. yani halk gün içinde onlarca insanın ölümüne karar verip daha sonra hiçbir şey yokmuş gibi evlerine dönmekteydi. yani kimin ölüp kimin yaşayacağına karar verecek bir toplum. eğlence için çok sıradan bir şekilde insanların hayatını sonlandıran bir toplum. kim bilir belki de modern dünyadan da izler bulabiliriz bu tabloda.
devamını gör...
sayın yazarın anlattığı konudan bağımsız, yukarıdaki tablodan (tablonun adı: pollice verso. ressam: jean-léon gérôme) esinlenerek, baş parmağı aşağıya çevirmenin "öldür" komutu olduğu yanılgısı oluşmuştur. bu yanılgı holywood filmleriyle iyice yaygınlaşmıştır.

antik roma'da ? işareti "öldür" anlamına geliyırdu. baş parmağın avcun içinde olduğu yumruk ise "canını bağışla" anlamına geliyordu. aslında başparmak kılıcı sembolize ediyordu. el yumruk yapıldığında "kılıcını kınına koy" denmek isteniyordu.


the painting almost immediately kicked off a controversy over the accuracy of gerome's use of the thumbs-down gesture by spectators in the colosseum. a 26-page pamphlet published in 1879, "pollice verso": to the lovers of truth in classic art, this is most respectfully addressed, reprinted evidence for and against the accuracy of the painting, including a letter dated 8 december 1878 from gérôme himself.

the controversy remains unsettled. the exact gesture described by the phrase pollice verso is not known. from historical, archaeological and literary records from ancient rome, it remains uncertain whether the thumb was turned up, turned down, held horizontally, or concealed inside the hand to indicate positive or negative opinions. gérôme's painting greatly popularized the idea that thumbs up signaled life, and thumbs down signaled death, for a defeated gladiator.

gérôme's depiction of the colosseum's architecture is based on accurate drawings, and the armor of the gladiators follows the design of those found in pompeii, although there are some inaccuracies murmillo's armor. his depiction of blood-thirsty vestal virgins demanding death may have been inspired by a passage by the ancient christian author prudentius, who disapproved of the carnage in the arena:

then on to the gathering in the amphitheatre passes this figure of life-giving purity and bloodless piety [the vestal], to see bloody battles and deaths of human beings and look on with holy eyes at wounds men suffer for the price of their keep. there she sits conspicuous with the awe-inspiring trappings of her head-bands and enjoys what the trainers have produced. what a soft, gentle heart! she rises at the blows, and every time a victor stabs his victim’s throat she calls him her pet; the modest virgin with a turn of her thumb bids him pierce the breast of his fallen foe so that no remnant of life shall stay lurking deep in his vitals while under a deeper thrust of the sword the fighter lies in the agony of death.

ınfluence on cinemaedit

this painting and others by gérôme (including his earlier ave caesar! morituri te salutant) had a strong influence on the visual portrayal of the ancient world by later filmmakers, beginning with silent movies. the painting was a catalyst for director ridley scott; when the producers of gladiator showed him a reproduction of the painting before he read the script, scott recalls, "that image spoke to me of the roman empire in all its glory and wickedness. ı knew right then and there ı was hooked."
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"baş parmaklar aşağı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim