#ödüllü filmler
drama / western
8.5 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

sergio leone yapımı spagetti western tarzı bir film. başrollerinde clint eastwood yer almaktadır, dolar üçlemesinin ilk filmidir. dilimize bir avuç dolar olarak çevrilmiştir.

(bkz: for a few dollars more)
(bkz: the good, the bad and the ugly)
devamını gör...
1964 yapımı western tarzda filmdir. bir avuç dolar olarak ismi türkçeye çevrilmiştir. yönetmeni sergio leone dir. 1 saat kırk dakika süren filmin imdb puanı 8 dir.
devamını gör...
yaklaşık 25 yıllık bir aradan sonra tekrar izlediğim ve üzerinde düşündüğüm gecenin ertesi günü başlık olarak da karşıma çıkınca beni “hadi yazdığım ilk entry bu olsun bakalım” dedirten filmdir.
(bkz: for a few dollars more)
(bkz: the good the bad and the ugly) il buono il brutto il cattivo
şeklinde devam eden üçlemenin de ilk filmidir aslında.
italyan kökenli “spagetti western” tarzının belkemiği olan ve isimsiz blondie karakteri ile karizmanın dibine vuran clint eastwood u “kahramanımız” yapan, etkilerini tarantino vs günümüz yönetmenlerinde de bol bol farkedebileceğimiz bir ekolün, çekim zamanına göre düşünüldüğünde oldukça “sert” örnekleridir.
devamını gör...
filmin bestelerini yakın zamanda kaybettiğimiz efsane bestekâr ennio morricone'un yaptığı şahane üçlemenin 64 yapımı ilk filmidir. başrolünde clint eastwood yer almıştır. hatta "geleceğe dönüş" serisinin son filminde bu filme bolca gönderme yapılmıştır. ve benim için en önemlisi babamın favori filmlerindendir.
devamını gör...
dollar triology olarak anılan, western'e ve sinemaya italyan yönetmen sergio leone'nin yeni bir soluk getirmiş olduğu western film serisinin 1964 yapımı olan ilk filmidir.

müzikleri, serinin diğer filmleri for a few dollar more ve the good, the bad and the ugly'nin müzikleri kadar olmasa da gene de güzeldir.

danish national symphony orchestra'nın bu filmin müziğini icra ettiği bu güzel performansını dinleyebilirsiniz.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


bir sergio leone filmidir. başrolünü clint eastwood’un oynadığı film 1964 yapımı spagetti western filmidir.
dolar üçlemesi diye geçen üçlemenin ilk filmi olma özelliğini taşır. serinin diğer filmleri birkaç dolar için (1965) ve iyi kötü ve çirkin (1966) bu üç film dolar üçlemesi diye geçmektedir. filmin yapımcıları arrigo colombo ve giorgio papi’dir.

filmin senaryo koltuğunda sergio leone, a. bonzzoni, victor andrés catena, jaime comas gil oturmaktadır.
serinin ilk filmi dahil bütün filmleri ispanya’da çekilmiştir. filmin oyuncu kadrosunda jose calvo, joseph egger, marianne koch, gian maria volente, sieghart rupp, antonio prieto, wolfgang lukschy, margarita lozano, bruno carotenuto, daniel martin bulunmaktadır.
filmin müziklerini tabii ki ennio morricone yapmıştır. kendisi ve sergio leone ayrılmaz ikililer. müthiş filmler, müthiş müzikler yapan ikili bir araya geldiklerinde ortaya böyle filmler çıkarıyorlar.
ennio morricone hakkında ne desem bilemiyorum. kendisi muhteşem bir sanatçı o olmasa bu filmler asla bu seviyelere çıkamazdı. her filmde unutulmayacak müzikler yapıyor. her sahneye keyif katıyor. sergio leone’nin başarısındaki en büyük etkenlerden birisi. muhteşem bir sanatçı.

filmin içeriğine gelecek olursak. bir kasabaya gelen amerikalı ve yaşadıkları anlatılıyor. dönemin durumu ve kasabalardaki gruplaşmalar çok güzel gösteriliyor. aynı kasabada birbirine düşman iki aile ve kasabaya yeni gelen amerikalıyı izliyoruz.
film düşük bütçeli bir film her sahnede bunu anlıyoruz ama rahatsız etmiyor. böyle filmleri dönemine göre izlemek ve yorum yapmak bana daha mantıklı geliyor. usta yönetmen mekanları verimli şekilde kullanmış. oyuncular, kostümler, silahlar hepsi çok verimli şekilde kullanılmış. kendisi bu yüzden usta bir yönetmen.

clint eastwood ve karizması filmin en güzel yönlerinden birisi. çok karizmatik bir performans sergilemiş. ağzında purosu, renkli gözleri, yürüyüşü, kıyafetleri, diyalogları hepsi şahaneydi. filmden aldığım zevki gerçekten arttırdı.
filmin eksikliği kan olmamasıydı. bildiğimiz kan yok lan filmde. çatışma oluyor insanlar ölüyor ama kan akmıyor. keşke sete birkaç paket ketçap bıraksalarmış.
film bence zekanın önemini anlatıyor. kovboylar genelde kaba kuvvetle anılırlar. başrol oyuncumuz öyle birisi değil. çok zeki ve kurnaz. iki aileyi birbirine düşürüp kendi lehine şeyler yapıyor. bunları tabii ki para için yapıyor.
ayrıca filmde başrol oyuncusunun ismi yok. adam isimsiz kahraman gibi bir şey. gerçi pek kahraman sayılmaz ama olsun. adama sürekli film süresince gringo dediler amigo ve americano dediler.
filmin başrol oyuncusu clint eastwood bu film sayesinde sinemaya giriş yapmıştır. bu filmden sonra efsane bir oyuncu olup kariyerine devam etmiştir. hak etmiş bir puro insana bu kadar mı yakışır müthiş gerçekten. uzun zamandır böyle nefis bir oyunculuk performansı izlememiştim. her diyaloğu, her anı müthişti. role felaket girdiğini düşünüyorum. filmin açılış sekansı ve kapanış sekansını da çok başarılı buldum. ilk sahne muhteşem bir müzik. son sahne harikulade bir müzik. ve son.


filmde karşılıklı çatışmanın çıktığı ilk sahnede taramalı tüfekle adam her yeri tarıyor. bütün insanlar ölüyor ama atlar ölmüyor. yahu bir kaç at ölseymiş keşke daha gerçekçi olacakmış. zaten kan dediğimiz olay filmde asla yok. ayrıca iki aile güzel yaratılmasına rağmen keşke daha çok işlenseymiş. çok hoş olurmuş. merak ettim. neden birbirleriyle düşmanlar. neden araları bozuk gibi şeyler kafamı kurcaladı.



size keyif veren bir film olacağından eminim. bu tarzı seviyorsanız kesinlikle izlemelisiniz. sevmiyorsanız en azından şans vermelisiniz. bu eserin ortaya çıkmasında üç efsane adam var sonuçta. sergio leone, clint eastwood (ve purosu) son olarak ise efsane müzikleriyle ennio morricone.
sağ olun bu güzel film için.
devamını gör...
bu film , akira kurosawa nın 1961 yapımı yojimbo filminin western uyarlaması formunda yemiden çekimidir.
filmin alıntılandığı yojimbo nun japon dilindeki anlamı '' paralı koruma'' dır.
devamını gör...
eveeeet. geldik bir klasiğe.

oyuncu listesinde clint eastwood, gian maria volontè, marianne koch, mario brega, wolfgang lukschy, bruno carotenuto, joseph egger, benito stefanelli, aldo sambrell, josé calvo, sieghardt rupp, margarita lozano, daniel martín, antonio prieto, antonio prieto puerto ve daniel martin gibi oyuncuların olduğu 1964 western/aksiyon türündeki bu filmin yönetmenliğini ise sergio leone yapmıştır.

filmimiz geldiği kasabada bulunan iki aileden birinin tarafına geçmeden önce diğer taraftan dört kişiyi öldürmesi ile başlıyor. tabii ondan önce o dört kişi kasabaya geldiğinde onun atına ateş edip bu kasabadan gitmesini istemişlerdi. öylesine öldürmüyor yani. bu iki aileden birine girdikten sonra para kazanabileceğine inanır ama girdiği ailenin abilerinden biri geldiğinde kasabaya barış getireceğini söylüyor. kovboyda barışta bana ihtiyaç yok diyerek o aileden ayrılıyor. film bir yerde bizi kasabaya gelen posta arabasını gösteriyor ve sonra köye gelmeden önce bu posta arabasını koruyan herkesi öldüren barışçıl abiyi gösteriyor. aslında niyeti barış değil sadece devletin yapacağı soruşturma sırasında sıkıntı çekmek istemiyor. tabii yine kovboyumuz durmuyor ve gidip öldürülen askerlerden ikisini mezarlığa götürüyor daha sonra iki aileye de haber verip onlardan bu haber karşılığında para alıyor. haberi sattıktan sonra büyük ailenin evinde dolanıp neler sakladıklarını öğreniyor. iki aile mezarlıkta birbirine girip askerleri de arada öldürdüklerini sanırlar ama adamımız bu plan sayesinde bir çok şey eline geçiriyor. bu sırada büyük ailenin kötü abisinin alıkoyduğu kadına denk gelip onu diğer aileye para karşılığında veriyor. büyük aile diğer ailenin oğlunu yakalayarak avantaj sağladığını sansa da kadının kaçırıldığını anladığında avantaj kayboluyor. sabahında değiş tokuş yapıyorlar daha sonra kadını uzakta bir eve gönderiyor kovboy gidip kadını kurtarıp kocasına veriyor sonrada kaçıp gidin diyor onlara. onlar kaçtıktan sonra kovboy yakalanıyor ve dayak yemekten perti çıktıktan sonra onu bir odaya kapatıyorlar. gece onu kontrol etmeye gelenleri bertaraf edip kaçtığında ise büyük aile küçük aileye onu sakladığını söyleyip hepsini öldürüyor. tabii kasabadan bir şekilde kaçan adamımız iyileşip kasabaya döndüğünde ise büyük ailenin tüm üyelerini öldürüp kasabadan gidiyor.

film eski bir filme göre çok iyi. izlenmesi gereken filmlerden. iyi seyirler.
devamını gör...
clint eastwood varsa o filmde tat var resmen. bu filmde geldiği kasaba da işleri anlamaya çalışıp daha sonra ise zekası ile işleri birbirine katan bir kovboyu görürüz. tabii kasabanın kanını emen iki tarafı birbirine sokması izlerken benimde oldukça hoşuma gitmişti. herkesi birbirine öldürüp en sona kalanları da kendi öldürüp oradan çekip gider adamımız. müzikler falan bizi geçmişe götürmeye yetiyor zaten.
devamını gör...
aynı filmler etrafında dönüp duruyoruz gibi geliyor bana. o kadar film izliyorum fakat yine de bazı filmlerden kopmak kolay değil. özellikle bir çok yönüyle diğer filmleri etkilemiş filmler olunca daha farklı oluyor. şu filmin bana kazandırdığını düşününce çok farklı hislere kapılıyorum. zaman makinesi ile geçmişe gidiyor gibi hissediyorum bu filmi izlediğimde çünkü bir çok filmde bu filme göndermeler yapılır hatta çok fazla taklidi de vardır. hikayesinim düşününce daha da gaza geliyorum her seferinde. bizim ağa işlerine benziyor ve bir kişi tek başına o ağalara karşı gelip zekası ile onları yeniyor.

kasabaya ilk geliş anından sonra tanıştığı adamı filmin sonuna kadar koruyor adamımız. iki aileyi birbirine öyle bir düşürüyorki çoğu şeyi tek bir kurşun sıkmadan yapıyor. ortada dönen kadın meselesinden asıl kötümüz her şeyi kaybediyor çünkü bu kadına olan tavrı sebebiyle ölmeyi hak ediyıor. zaten en sonunda kötü bir şekilde ölüyor.
filmi izlemeyenler için bir şey söylemek isterdim ama söylemeyeceğim. ne kaybettiklerini izlediklerinde anlarlar belki pek sanmam ama neyse. iyi seyirler.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bir avuç dolar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim