1.
büyük taarruz’un tarihi 26 ağustos 1922 olarak kararlaştırıldı. başkumandan büyük taarruz kararını 6 haziran 1922 günü verdi. bu konuda genelkurmay başkanı fevzi paşa ile görüştü. sonra milli savunma bakanı kazım paşa’yı sarayköy’e götürerek batı cephesi komutanı ile birlikte saldırı hazırlıklarını hızlandırılması kararlaştırılır.
mustafa kemal paşa’nın başkomutanlığı, birçok muhalifin de katılmasıyla, süresiz uzatıldı. her şey düzeninde görünmekteydi. mustafa kemal paşa, 23 temmuz 1922 sabahı ortalık aydınlanırken, otomobille ankara’dan gizlice ayrılmış ve aynı gün akşamüstü batı cephesi karargâhı’nın bulunduğu akşehir’e gelmişti. ertesi gün konya’ya ve 27 temmuz’da da yine akşehir’e döndü. diğer komutanlarla birlikte çok gizlilik içinde akşehir’de taarruzun planları yapıldı.
mustafa kemal paşa büyük taarruz kararını aldığı akşehir’de gizli bir toplantıda komutanları bir araya getirmek amacıyla, 28 temmuz 1922’de düzenlenen futbol maçı, ülkemizin kaderini değiştiren tarihi bir olaydır.
başkumandan mustafa kemal paşa, düşmana son darbeyi indirmeye hazırlanırken, taarruzun yeri ve tarihini son derece gizli tutmaya özellikle dikkat etmişti.
batı cephesi komutanlarını akşehir’ de toplamak için ilginç bir bahane buldu. futbol orduda yaygın bir spor olmuştu. tatil günleri alaylar, tümenler birbirleri ile kıran kırana maçlar yapıyorlardı. cephe karargâhı futbol takımı ile kolordular karmasının 28 temmuz 1922 cuma günü akşehir’de maç yapmaları kararlaştırıldı.
atatürk nutuk’ta bunu, “28 temmuz 1922 günü öğleden sonra yaptırılan bir futbol maçını görmeleri ileri sürülerek, ordu komutanları ve bir takım kolordu komutanları akşehir’e çağrıldı. 28/29 temmuz gecesi, komutanlarla genel olarak saldırı konusunda görüştüm” sözleriyle ifade etmektedir.
26 ağustos sabahı büyük taarruz başlamış ve günler sonra düşman yurttan bütünüyle atılmıştır.
bu yıl büyük taarruzun 100. yıl dönümüdür.
devamını gör...