haber çok karışık geldi, ben de kendi cümlelerimle olayı derleyip düzenledim. en sonunda da konuyla ilgili bazı çıkarımlarımı ve fikirlermi belirttim.

haberin özeti
florida üniversitesindeki araştırma ekibi, nvıdıa ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde süperbilgisayarları, tıbbi veri setleriyle eğiterek gatortrongpt adında bir yapay zeka yazılımı geliştirmişler.
söz konusu yazılımın eğitimi için gereken tıbbi kayıtlar için, florida üniversitesinin tıp fakültesinin tıbbi kayıtlarından yararlanmışlar. toplam 2 milyon hastanın özel bilgilerini ayırarak*, 82 milyar yararlı tıbbi kelime çıkartıp, çıkardıkları bu veri setini 195 milyar kelimeden oluşan başka bir verisetiyle birleştirmişler.
daha sonra yapay zeka tarafından ve gerçek doktorlar tarafından yazılan farklı klinik metinleri başka gerçek doktorlara göstermişler.
oluşturulan klinik metinleri inceleyen doktorlar, yazılan klinik metni kimin yazdığını %49 oranında doğru tahmin etmişler.

haber kaynağı

nature dergisinde npj digital medicine* alanında yayınlanan ilgili makale

kişisel fikirlerim
bu gelişmelere bakılırsa tıp dünyasını köklü bir değişim bekliyor gibi duruyor. yapay zekanın insanlardan daha iyi analiz ve sonuç çıkarma potansiyelini, gelişim hızını, işlem hacmini, iş verimi ve hızı gibi faktörleri referans alırsak gelecekte doktorluk mesleği çok farklı bir noktaya evrilecek gibi duruyor. başlangıçta bir yardımcı aracı iken ilerleyen süreçte doktorluk mesleğinin görev tanımını ve eylemlerini bile etkileyecek seviyeye gelmesi önümüzdeki 50-75 yılda çok uzak görünmüyor bence. tabi bu sadece doktorluk değil bir çok meslek için geçerli, yapay zeka devrimine ayak uyduramayan, evrilemeyen meslekler tarihin tozlu sayfalarında yerini alacak ve bir çok yeni meslek doğacak.
devamını gör...
google:
-başım ağrıyor
- beyin kanseri....
devamını gör...
yapay zeka gelinen noktada veri toplayan, topladığı veriyi muhakeme etmeden harmanlayarak üretim yapan bir sistem. bu üretimde doğruluk ve gerçeklik payı olması gibi bir koşul yok. bu sistemin yeni ve özgün bir şey çıkarabilmesi mevcut koşullar altında mümkün değil. doktor gibi klinik metin yazabilir ama teşhis ve tedavi farklı bir şey.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"doktor gibi klinik metinler yazabilen yapay zeka" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim