antalya'nın ibradı ve akseki ilçelerinin köylerine özgü yöresel mimari tarzda evlerdir. yapılarda toroslar'da yetişen sedir ve andız ağaçları kullanılır. yapıların iskeleti ağaçtan oluşmuş ve içine taş yığılmıştır. ahşap iskeletlerin ucunun dışa taşıp düğme şeklinde görünmesinden dolayı evler bu ismi almıştır.

sedir - kesme taş uyumu evlerin dokusunda kendini hissettiriyor. evlerin yan cephelerinde ne harç ne de çimentodan eser var. yerlerini yığma taşlar almış. bu taşlar da evlerin belkemiğini oluşturuyorlar. o dönem evleri yapan ustalarda sedirlerin çıkmasını oluşturan uçlarına dokunmayınca ortaya ahşap düğme görünümlü 200 civarında sanatsal bir mimari çıkmış. 300 yıllık geçmişe sahip olan bu yapılar, mimari dokusu ve tarihi yapısıyla turistleri kendine çeken bir yer olmaya devam ediyor.

her evin ayrı bir yaşanmışlığı, cumbasından kapı tokmağına, her bir ayrıntısının ayrı bir anlamı vardır. evlerin esas taşıyıcısı ahşap iskeletler oluyor. bölge halkının tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden dolayı evlerin zemin katları ahır, samanlık, kiler olarak kullanılabilecek biçimde inşa ediliyor. verimli arazileri tarıma ayırırken, evlerin inşasında da verimli topraklar kullanılmış.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"düğmeli evler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim