95 yıldır süren zift damlası deneyi.

deneyi başlatan kişi avustralya'dan thomas parnell adlı bir fizikçi. parnell'in kanıtlamaya çalıştığı şey, katrandan elde edilen zift gibi katı görünümlü malzemelerin akışkan olabileceği iddiasıydı.

parnell 1927 yılında bir miktar zifti eriterek cam bir huniye doldurdu. soğumaya bıraktığı zift 3 yıl sonra istenilen sıcaklığa (yani aslında soğukluğa) ulaşabildi. bu aşamada parnell huninin alt kısmını kesip açarak beklemeye başladı. iddiası bundan 8 sene sonra kanıtlandı ve ilk damla huniden düştü. ikinci damlanın düşmesi 9 yılı buldu. üçüncü damla düşmeden önce parnell çoktan hayata veda etmişti.

(bkz: parnell)'in ölümünün ardından deney bir köşeye terk edilmişti ki john mainstone adlı bir başka fizikçi bu duruma el koydu. eski püskü eşyaların bulunduğu rafların arasında çürümeye terk edilen deney düzeneğini mühendislik öğrencileri için sergilemek istedi. başlarda bu isteğe itiraz edilse de isteği daha sonra kabul gördü. deney artık canlı olarak herkesin izlemesi için kameralar altında sergileniyor ve uzun aralıklarla düşen damlaların onuncusunun 2030'a kadar düşeceği tahmin ediliyor.

deney düzeneği queensland üniversitesi'nde bulunuyor.

deneyin "en uzun süren deney" sıfatıyla guinness rekorlar kitabı'na girdiğini söylememe de sanırım gerek yok.

aşağıdaki linkte bulunan yeşil kutucuktaki "watch the live feed" butonuna tıklayarak canlı izleme şansını bulabilirsiniz:
www.thetenthwatch.com/feed/
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dünyanın en uzun süren deneyi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim