kafa sözlükte profilinizi düzene sokabildiğin iyi düşünülmüş bölüm. hee arada tatmin etmek içinde girdiğim oluyor .*
devamını gör...
freud'un sözüyle ego şahlanmış bir at üzerindeki şövalye gibidir. id ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakemdir.
devamını gör...
türk gençleri tarafından yanlış anlamlandırılan kişilik katmanı.
devamını gör...
ankara belediye otobüslerinin bilinen adı.
devamını gör...
tatmin olma duygusu
devamını gör...
latince şahış zamirlerinden türkçe'de 1.tekil şahısı karşılayan sözcüktür. şahıs zamirleri:

ego: ben
tu: sen
ea / id: o
nos: biz
vos: siz
ei: onlar
devamını gör...
insanoğlunun dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünüdür. kişiliğin düzenleyici, denge ve uyum sağlayıcı bileşenidir.

saf id ile doğan bir bebek büyüyüp dış dünya ile tanıştıkça id’nin sağladığı içgüdüsel dürtülerin, gerçekliğin dayatmaları (toplumun normları, tabuları ve yasaları) altında doyurulması gerektiğini öğrenir. bu durumda alt benliğin bir kısmı evrimleşerek egoyu oluşturur. id tarafından gönderilen ilkel güdüleri gerçeklik ilkesi ile tanıştırarak gerektiğinde bekletebilir, erteleyebilir, değiştirebilir veya bastırabilir.
devamını gör...
varlığın kendi seviyesine inmek istememesinden kaynak gelen davranış stili.
devamını gör...
ankara'da toplu taşıma için kullanılan elektrikli gazlı otobüs müdürlüğünün kısaltılmış hali. hak arasında açılımı(bkz: erken gelen oturur) olarak da kullanılır. :d
devamını gör...
10.
latince ben demektir. bu sözcük konuşma dilinde havalı, artist, küçük dağları kendi yarattığını sanan insanlar için kullanılır. bu kullanım yanlıştır.
devamını gör...
11.
insanı bok yoluna götüren yegane hede.
hep olmasa da, çoğu kez.
"rezil de eder, vezir de" cinsinden.
devamını gör...
12.
id ve süperego dengesi için ego'ya sahip çıkalım ki zihinsel sağlamlığını evine götürebilsin, evinde bir keyif çayı içebilsin.
devamını gör...
ego bir ilaçtır, dozunda kullanılmalı
devamını gör...
benliği, şahsiyetin değerini ifade eden bir psikanaliz terimidir. freud'un psikanaliz alanında kullandığı ego terimi id ve süperego ile birlikte ele alınmalıdır. günlük konuşma dilinde genellikle kişinin benliğini ortaya koyması veya yüceltmesiyle ilgili kullanılır. psikanalizdeki ego ile günlük konuşma dilinde kullanılan ego kavramları arasında bazı farklar vardır. birine egoist dediğimizde kişinin kendisini büyük gördüğünü, kibirli davrandığını vs kastederiz.

kibir, bencillik, narsisizm ve üstün görme kompleksi birbirinden farklı kavramlardır.

kibir kelimesi büyük, ulu, yüce anlamları barındıran arapçadaki ekber sözcüğünden gelir. insanlar için kullanılan kibirli olmak sıfatı, yine kavramsal anlamından yada temel anlamından uzaklaşmış ve kendini bir şey sanan, kendi kendini öven, övgü toplamaya gayret eden manasında kullanılır fakat kavram olarak kibir şahsiyeti yüce olmak, benliği üstün olmak manası ifade eder.

bencillik ise, çoğu zaman aç gözlülük ile karıştırılan bir kavramdır, hep bana hep bana diye dolanan biri aç gözlüdür. bencillik, kişinin kendisini diğer insanlardan bağımsız olarak, her şeyin en iyisine layık görmesi olarak kategorize edilebilir. psikanalizdeki ego terimi ile bencillik kavramı tam olarak örtüşmez.

narsisizmde ise, daha çok biçim önemlidir. kişinin kendi vucuduna, yüzüne, güzelliğine, iyi yada kötü özelliklerine, davranışlarına, düşüncelerine, kendi kişiliğine, vs hayranlık duymasıyla ilgilidir. egoya olan hayranlıkta diyebiliriz.

kendini üstün görme ise bir komplekstir. diğer insanlar ile yapılan bir kıyas vardır. bu fiziksel özelliklerle yapılan bir kıyasta olabilir, kişinin düşünce, birikim, maddiyat, davranış, aidiyetler vs ile yapılan bir kıyasta olabilir. üstünlük kompleksinde kişi kendini toplumda konumlandırırken bencilce hareket eder yani en iyi yerde konumlandırır. en iyi ırk onunkidir, en iyi şeylere o sahiptir, en iyi düşünen odur en iyi tutumları o sergiler vs. egoizm kavramı ile yakın özellikler taşır bu kompleks.

egoizm ise kişinin benliğiyle yoğun olarak ilgilenmesidir. benliğini tatmin etmek için girişilen faliyetler egoizm başlığı altında tartışılabilir.

övgüye ihtiyaç duymak yada toplumsal onaylanma beklentisi bireyin ihtiyaçları ile ilgili konulardır. benliğin ihtiyaçlarının giderilmesi kişinin psikolojik sağlığı için son derece önemlidir. her şeyde olduğu gibi bu ihtiyaç karşılanırkende ölçülü olmak gerekir.
devamını gör...
“ bende ego yok” demek bile kısmen bir ego ibaresidir. yerinde ego özgüven, fazlası kompleks...

edit: atleastonehundredeightyfivelemontrees’in uyarısı ile -de’yi de birleştirdim mi tamamdır:)
devamını gör...
ego; böbürlenmek, kibirlenmek anlamında kullanılıyor ancak durum öyle değil. freud, id-ego-süperego üçlüsünden bahseder. ki, bu kişilik katmanlarını kendisi yaratmıştır. id, ilkeldir. süperego, fazla mahremiyetli, toplum baskısıdır. ancak ego, ikisi arasındaki dengedir. egoist insan bu dengeyi sağlamış sağlıklı bir bireydir. kibirli anlamında kullanıyoruz ancak tanımlamalarına baktığımızda uyuşmuyor. kibirli insana egoist demeyin, kibirli deyin.
devamını gör...
ego ayrı, kibir ayrı şeylerdir. her insanın egosu vardır. önemli olan bunun ne kadarından arınabildiğin, arınamadığın kısmını ise ne kadar bastırabildiğindir. kararında ego insanın pozitif işler yapmasında, ilerlemesinde faydalıdır.
devamını gör...
willy william şarkısı.
devamını gör...
yunanca ve latince de ben anlamına gelen; türkçede bencil, narsist ve kibirli kişileri tanımlayan sıfat (ön ad). çoğunlukla dünyadan habersiz, birkaç kişinin yüz vermesiyle kendini bir şey sanmaya başlayan, önüne geleni hor görüp dünyayı kendi etrafında dönüyor sanan ve sürekli böbürlenen tipler için kullanılır. fazlasına kesinlikle katlanılamayan durumlardandır. egonun zıttı alçakgönüllülük olmalıdır. birey için en uygunu ikisi arasındaki dengeyi sağlamaktır kanımca.
devamını gör...
iki basımlık borcum olan ankara toplu taşıma araçlarına verilen kısa ad.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ego" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli portakal radyo renk modu sözlük kütüphanesi online yazarlar kulüpler yazarak kitap kazan puan tablosu sıkça sorulan sorular yönetim kadrosu istatistikler iletişim