starfighter.
tasarımına roket olarak başlayıp sonra uçak olarak yola devam eden efsane. türk hava kuvvetleri de uzun süre kullanmıştır. çocukluğumun vazgeçilmezi. az geçmediler üstümden zamanında.

ayrıca uçan tabut olarak da bilinir. zamanına göre yüksek hızlı olması avantajının yanında çok kötü bir manevra kabiliyeti vardır. amerikalılar önce fransaya sonra bize yollasalar da zamanının pilotları tarafından çok sevilir. kime sorsam gözleri dolarak anlatırdı efsaneyi.

canlı canlı havada uçuşunu görebilmiş olmak ise paha biçilemez.
devamını gör...
az önce kendisine bir başlıkta bkz. verdiğim uçak.

ismi de aklıma gelmişken bir iki bir şeyler karalamak istedim. karalayayım o zaman.

tüm dünya hava kuvvetlerine 1958 ve 2004 yılları arasında hizmet vermiş küt kanat yapılı bir savaş jetidir. günümüz modern savaş jetlerinden farklı olarak "t" tipi bir kuyruk stabilizesine sahiptir. itiş gücünü f-4 phantom (2020 terminator dahil) uçaklarının da kullandığı general electric j-79 motorundan alır. tek motorludur.

küt kanat yapısına sahip olması ve gövdesinin çok alçak olması nedeniyle mühimmat kapasitesi oldukça düşüktür. ayrıca kanat uçlarında tip tanklar da mühimmat kapasitesini daha da daraltır. peki neden bu kadar düşük mühimmat kapasiteli olmasına razı gelinmiş olabilir!?

çünkü kullanacağı mühimmat tipleri tahrip gücü çok yüksek mühimmatlar olarak belirlenmiştir. belirlenmiştir fakat iyi ki dünya üzerinde bu uçak böyle bir mühimmatı atmak zorunda kalmamıştır! zira o mühimmatların gücü oldukça yüksek seviyelerdeydi.

f-104 hedefine atışını yapıp bir an önce topuklaması için geliştirilmiş bir modeldir. üretim amacı bu şekilde belirtilse de kendisi sonradan mutasyon geçiren bir uçak olduğu için bu amaca sığınılmıştır. ama f-104 bu rolünün hakkını verecek kadar da yüksek akselerasyona sahip bir uçaktı. savaş jetleri arasında drag yarışları yapılsaydı f-104 tüm savaş jetlerini açık ara tokatlardı! (belki f-15 ve b-1b biraz zorlayabilir.)

günümüz modern savaş jetleri kalkış koşusunda 150 knot civarı bir hızda burun kaldırırken f-104 190 knot gibi manyak bir hızda pilotundan kumanda kolunu toparlamasını ister. 190 knot hız örneğin; f-16'lar için düşük de olsa normal sayılabilecek bir uçuş hızıdır. fakat f-104 bu hızda kalkış koşusundadır ve ancak burun kaldırma hareketine başlayabilir. bunun sebebi ise küt kanat yapısıdır. yine aynı sebeple piste tekerlek koyuşu da "jilet gibi iniş" tabiriyle tanımlanır.

104 kodunu 104.000 feet irtifaya tırmanabildiği için aldığı söylense de gerçekte f-104 94.500 feet (31.500 metre) irtifaya tırmanabilmiştir. o irtifaya çıkaran pilot daha sonra uzayı gördüğünü söylemiştir.

uçan tabut olarak bilinse de bu lakap aslında alman üretimlerinden gelen bir lakaptır. çünkü gaf-104 olarak adlandırılan alman f-104'leri sık sık düşerek ve fırlatma sandalyelerindeki sıkıntılı durumu nedeniyle çok can alarak bu lakabının hakkını vermiştir.

türk hava kuvvetlerinde 1963 yılından 1994 yılına kadar toplam 31 yıl hizmet vermiş ve 1994 yılında diyarbakır'da "engine shut down switch on" komutuyla emekliye ayrılmıştır.
devamını gör...
kütahya hava eğitim komutanlığında bir adet mock-up ı vardır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
soba borusu gibi uçak usta. manevra kabiliyeti kötüydü ve çok kez kaza kırım yaşadı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"f-104" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim