görüngübilim ve zahiriye* ismiyle de bilinen, bilimde ve düşüncede oluşan genel buhrandan filizlenip gelişen yeni bir akım olmuştur. fakat bir felsefe akımı olmaktan çok düşünsel bir metot olarak değerlendirilir. fenomen'in tanımının felsefede somut algılanabilir kavram olmasından dolayı bazı kaynaklarda kavrambilim olarak da geçmektedir.

yaşanılan deneyimlerin anlamlandırılması adına, gerçek nedir ve evrensel gerçeklik mümkün müdür sorularına cevap arar. felsefi kavramların yeniden ve detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini savunur.
metafizikten vazgeçilerek somut yaşantıya dönülüp, bazı açıklamalarda yetersiz kalan genel felsefeye yeni bir yön vermek iddiasıyla, yahudi asıllı alman filozof edmund gustav albrecht husserl tarafından ortaya atılmıştır.

bu akımı* savunan filozofların çoğu metafiziği reddederler ve sadece görünen, incelenebilen şeylerin olduğunu kabul ederler. bu yönü ile materyalizm akımına benzese de konu ve kavramları ele alış bakımından farklılık göstermesi diğer felsefi akımlardan ayrı tutulmasına sebep olmuştur.

- uykusuzkahve ukdesi -
devamını gör...
husserl ile ivme kazanan harekettir. aslında felsefenin ikinci kartezyen hareketidir*

refleksiyon ile başlar fenomenoloji. düşünceyi özneye çevirmektir. düşünen özneyi düşünmek gibi düşünülebilir. descartes gibi felsefi kuşkuyu gidermek için bu yola başvurmuştur. fenomenolojik açıklama, aslında brentano'nun yönelimsellik kavramında emaneten alınmış kavramsal şemanın teorizasyonudur. öznenin varlığı varlık olarak bilme çabasıdır. buna göre bilgi fenomeni ve bilgi nesnesi arasında bir uçurum vardır. özne ancak bu fenomenolojik hareketle bu uçurumu aşabilir. özne ancak varlığın görünüşlerini anlayabilir. husserlcı anlamda varlığın görünüşü tam olarak olgunun/fenomenin kendisidir. bu konuda psikolojizm suçlamasıyla karşılaşması gayet normal. net olarak brentano ve descartes sentezidir fenomenoloji. idealize edilmiş bu bilgi anlayışı bir temenniden ileri gidemez.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fenomenolojik metot" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim