tepesi düz, genellikle kırmızı, püsküllü, silindirik başlık olup adını üretim merkezi olan fas'ın fes şehrinden alır. osmanlı padişahlarından 2. mahmud döneminde 1829 da kullanılmaya başlanmış, 25 kasım 1925'te çıkartılan şapka kanunu ile takılması yasaklanmıştır.

hala batı ülkelerinde türkiye denince insanların aklına fes ve deve gelmesi nedeniyle başımızın belasıdır. ancak osmanlıya ilk geldiğinde sarık kullananlar tarafından dirençle karşılanmıştır. 2. mahmud fesi önce askeriyeye sonra da memurlara mecbur tutmuş, yaptığı diğer ıslahatlarla birlikte sırf bu yüzden halk tarafından "gavur padişah" olarak adlandırılmıştır.

fese geçilirkende, festen şapkaya geçilirken de arada neredeyse yüz yıl olmasına rağmen değişmeyen tek şey yeniliklere ayak direyen, kişisel çıkarlarını gözeten ve dini kendi amaçları doğrultusunda kullanan belli bir kesimin hep var olmasıdır.

kamu spotuda vereyim: mesele dedelerimizin mezar taşını okuyup okuyamamak değil, nokta.
devamını gör...
fesli deli diye tanınan biri takardı.
(bkz: kadir mısıroğlu) kendisi bir atatürk ve türk düşmanıydı. ateşi bol olsun.
devamını gör...
aynı zamanda fas'ın önemli şehirlerinden biridir. tarihte fas'a başkentlik yapmışlığı da vardır.
devamını gör...
kemal sunal'ın bir şarkısıdır.
fes başıma fes başıma
püskülü ben olayım...
devamını gör...
cape town, bo kaap civarı camilerde, bayram yada cuma namazlarında bazılarının giydiği başlıktır.
bu adamlar genelde ebubekir efendi'nin torunları yada onlar dolayısıyla türkleri seven kişilerdir.
devamını gör...
yunan şapkasıdır. ismi lazım değil, popcornlu bir şahısın başında sürekli görmekteydik.
devamını gör...
fes adını fas'dan almış olam püsküllü kırmızı takke ve başlık türüdür.
devamını gör...
buffalo bill'in şovunda bile böyle bir şey görülmemiştir.
devamını gör...
eski istanbul fotoğraflarında bolca göreceğiniz başlıktır.

havada pus
kafada fes
istanbul'dayız ulen! traşı kesssss!
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
padişah ikinci mahmut yeniçeri ordusunu kaldırmış ve modern bir ordu kurmak istemiş, önce kendinden de başlayarak kılık kıyafet reformuna girişmiş ve osmanlı'da fes modasını başlatmış. eyüp'te askeri üniforma ve elbise üreten bir imalathane o dönem faaliyete başlamış. osmanlı ordusu askeri kıyafetleri avusturya'dan sipariş etmeye başlayınca, bu tesis de fes üretimine geçmiş ve zamanla feshane-i amire ismini almıştır.

ismini fas'ın fes kentinden almış, bu kentte de boya üretimi yapılıyor. sık dokunmuş yünün yıkandıktan sonra keçe haline dönüşmesi ve bu keçenin kalıplarda şekillendirilmesiyle de püsküllü bir serpuş ortaya çıkıyor. padişahın inisiyatifi ile de bu kırmızı serpuş askerler, devlet memurları ve din adamlarının resmi başlığı olmuştur. o zamanki toplum da bu şapka reformuna direnmiş. batılılaşabilmek için de şalvar ve sarığı kaldıran sultan ikinci mahmut, avrupalıların da gözüne girememiş. batılıların hayalindeki oryantal imaja uymamış olacak ki gerektiği kadar şarklı bulmamışlar.

ama zaman geçtikçe bu keçe başlık benimsenmiş. yoğun talep olmuş ki askeri üniforma satan avusturyalılar, bu sefer de osmanlı'ya satabilmek için fes ve keçe üretimine girmişler. sonra da cumhuriyet yönetiminin reformu ile de fes takmaya yasak gelmiş. bağımsızlıklarını kazanan balkan ülkelerinde de giymesi yasaklanmış, sebep olarak da osmanlı hakimiyetinin sembolü olduğu için. ama folklor kıyafeti olarak kalmış olabilir. önce iştahı kabaran avusturyalılar işin sonunda yanlış yatırım yaptıklarını düşünerek belki de kafalarını duvarlara vurmuşlardır. sonraki cumhuriyet devriminin başlığı olan çepeçevre saran siperliği olan yeni serpuşu da fötr şapka olmuştur, bu da fransa'dan ithal edilmiştir. yabancı dilde yazılışı da fetre , yani bunun anlamı da keçe demek oluyor.
devamını gör...
kadir mısıroğlu'nun kafasında her zaman bulunan eşyadır.
devamını gör...
fes; adını fasın "fes" şehrinden alan, tepesi düz, genellikle kırmızı, püsküllü, silindirik başlıktır. fes, osmanlı devletine yenilikçi padişahlardan 2. mahmudun yaptığı köklü reformlarla girer ama başlangıçta fes, yobaz islamofaşistler tarafından benimsenmez çünkü bu dindoşlar, o zamanlarda serpuşlu sarık takmayı, kuşak bağlamayı, kürklü kaftan ve şalvar giymeyi "müslümanlığın sembolleri" olarak sayıyordu. sultan 2. mahmud, bu yobazların damını dizine indirdi; osmanlı milletine sarık-kaftan-kuşak-şalvar gibi eski kıyafetler yerine fes-ceket-kemer-pantolon gibi yeni kıyafetleri benimsetti. hatta bundan dolayı fes, batı'da "müslümanların sembolü" olarak görüldü. fes, her ne kadar o dönem için bir yenilik sembolü olsa da zaman içinde, özellikle cumhuriyet'in ilk yıllarında gericiliğin ve yobazlığın sembolü haline geldiği için mustafa kemal atatürk, 1925'te kılık-kıyafet kanunu çıkardı ve fesi yasaklayıp şapkayı öne çıkardı. yobazlara fes ve şapka değil, sarık ve kavuk yakışır çünkü bunlar, her yeniliğe karşı çıkıyorlardı.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
fes osmanliyi simgeler.kalpak ise yeni cumhuriyeti.dolayisi ile kurtulus savasinda kurmaylar tarafindan kalpak giyilmesinin de sebeplerinden biri budur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fes" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim