eski dilbilgisi kurallarına ve denizci geleneklerine dayanan bir durumdur. türkçede kelimelerin cinsiyetleri ya da cinsiyete dahalı zamirler vs olmadığı için gemisiyle hadi kızım göreyim seni tarzı konuşan bir kaptan görmediğimiz sürece bizim dikkatimizi çok çekmeyecek bir şey aslında. cinsiyete göre zamir, artikel kullanılan dillerde bu hitap şekli çok daha fark edilir.

oxford english dictionary’ye göre gemilere “she” hitabına en erken 1300’lü yıllarda rastlanılıyor ancak büyük ihtimalle bu çok daha eski bir gelenek. sebebi ise dilin gramerindeki cinsiyete dayalı zamir kullanımı. aynı durum ispanyolca, almanca gibi dillerde de var.
eski denizcilerden kalan inanış ya da mantığa göre ise geminin kadın olmasındaki sebep tüm mürettebatı ve yükü bir anne gibi şefkatle muhafa etmesi.
gemiye kadın alınmasının uğursuzluk getireceği fikri de buradan çıkıyor. gemi kendinden başka bir kadının varlığını ve onun hizmetinde olmayı kıskanıyor ve reddediyor. böyle bir durumda da kendini alabora edeceğine inanılıyor. siren lerin yani denizkızlarının kötücül kadın karakterler olması da bu sebepten.

almancada bu durum 1. dünya savaşı’ndan sonra değişmiştir savaş gemilerinin daha güçlü olmaları ve daha heybetli görünmeleri sebebiyle gemiler erkek olarak nitelendirilmeye de başlanmıştır. belki ingilizce ve diğer dillerde de aynısı olmuş olabilir.

not: türkçenin canını yiyim.
devamını gör...
biz de böyle bir durum yoktur. bir adalı olarak vapuruna göre sesleniriz. mesela paşabahçe'ye "dede", b tipi vapurlara "delikanlı", son nesil vapurlara "şişko teyze" deriz. turyol veya mavi marmara motorlarının isimleri egzantirik olduğu için( örn: demokan) yine "her" gibi bakamıyoruz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gemilerin kadın olarak nitelendirilmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim