1915'te albert einstein tarafından yayımlanan, kütleçekimin geometrik teorisidir ve modern fizikte kütle çekiminin güncel açıklamasıdır. genel görelilik, özel göreliliği ve newton'un evrensel çekim yasasını genelleştirerek, yerçekimin uzay ve zamanın veya dört boyutlu uzayzamanın geometrik bir özelliği olarak birleşik bir tanımını sağlar. özellikle uzayzaman eğriliğine mağruz kalmış maddemin ve radyasyonun, enerjisi ve momentumuyla doğrudan ilişkilidir. bu ilişki, kısmi bir diferansiyel denklemler sistemi olan einstein alan denklemleriyle belirlenir.

genel göreliliğin zamanın akışı, uzayın geometrisi, serbest düşme yapan cisimlerin hareketi, ışığın yayılımı gibi konulardaki öngörüleri, klasik fiziğin önermeleri ile belirgin farklılıklar gösterir. kütleçekimsel zaman genişlemesi, kütleçekimsel merceklenme, ışığın kütleçekimsel kızıla kayması, kütleçekimsel zaman gecikmesi bu farklılıkların örnekleridir. genel göreliliğin bugüne kadarki tüm önermeleri deney ve gözlemler ile doğrulanmıştır. her ne kadar genel görelilik kütleçekimin tek göreli kuramı olmasa da, deneysel veri ile uyum sağlayan en basit teoridir. buna rağmen, teorinin hala cevaplayamadığı sorular varlığını sürdürmektedir. bunlara örnek olarak pioneer uydusunun hareketi, galaksilerin dönüş eğrisi, genel görelilik ile kuantum mekaniğinin yasalarının hangi şekilde bağdaştırılarak, tamamlanmış kendi içinde tutarlı bir kuantum alan kuramı yaratılabileceğidir.

kaynak : viki
devamını gör...
dört arkadaş bir masa örtüsünü yere paralel olacak şekilde tutun... muntazam olsun ama yere paralellik dümdüz olmalı... içine de bir portakal koyun.
şu şekilde;
''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''
üç uzay boyutu zamanla birleşip dört boyutlu bir matris oluşturur. yani resimdeki ızgaralı masa örtüsünü... ışık hızı mutlak sabittir değişemez....
kısacası; uzay zaman düz değildir, içindeki kütle ve enerjinin ki bu portakaldır; dağınımından dolayı eğri-büğrüdür.
bu çöküntünün yanından sağından solundan geçen ışık, dümdüz yolunda devam ederken; eğri-büğrülükten kaynaklı yolunda ufak sapmalar meydana getirir efem.
devamını gör...
ukde: sonsamuray
einstein in izafiyet teorisi nın diğer adı
devamını gör...
hepimiz öleceğiz
devamını gör...
en sağlam ve sadık takipçilerinin türkiye’de olduğu bilinen teoridir. takipçileri büyük oranda ergen ve yetişkinleşmemiş yetişkinlerden oluşmaktadır:

amerikan türkçesi ile okuyunuz:
(bkz: banca öyle değil)
devamını gör...
basite indirgenmiş görsel anlatımı yaklaşık şöyledir
devamını gör...

albert einstein tarafından geliştirilen genel görelilik kuramı esasen bir kütle çekim kuramıdır. bu kuramın newton'un kütle çekim kuramından temel farkı, kütle çekimini cisimlerin kütlelerinden kaynaklanan bir kuvvet ile değil, uzayın eğriliği ile açıklamasıdır. genel görelilik kuramına göre kütle, içinde bulunduğu uzayın bükülmesine neden olur ve iki nokta arasında hareket eden serbest (üzerine hiç bir kuvvet etki etmeyen) cisimler, aradaki en kısa yolu takip eder.

üç boyutlu uzayın eğilmesini gözümüzde canlandırmak çok zor olduğu için eğik uzayın tam olarak ne olduğunu basit bir örnekle açıklamam gerekirse; kürenin yüzeyi iki boyutlu, eğik bir uzaydır. küreyi iki eşit parçaya bölen herhangi bir çember üzerinde birbirine yakın iki nokta alın ve bu noktalardan çembere dik doğrultuda birbirine paralel iki çizgi çizin. iki çizgi arasındaki mesafe zamanla azalacak ve bir noktada kesişecektir. başlangıçta birbirine paralel olan iki doğrunun daha sonra birbiriyle kesişmesi, bulundukları uzayın eğriliğinin bir sonucudur. bu uzayda hareket eden ışık ışınları -genel görelilik kuramına göre- çizdiğiniz çizgileri takip edecektir.

genel görelilik kuramı pek çok deneysel veri ile desteklenmektedir. örneğin; merkür'ün yörüngesinde gözlemlenen kaymalar, genel görelilik kuramı tarafından büyük bir kesinlikle tahmin edilir. ışığın kütle çekim alanından etkilenmesi de genel görelilik kuramını doğrular.


genel görelilik kuramı ile ilgili pek çok şey yazılıp çizilmektedir. fakat bunu en iyi anlattığını düşündüğüm yapıt "einstein and eddington" filmidir. kesinlikle izlenmesini tavsiyeye değer buluyorum.
devamını gör...
ünlü astrofizikçi albert einstein'in genel görelilik kuramı bir kez daha kanıtlandı. abd'de bulunan stanford üniversitesi'nde görevli bilim insanları uzayın derinliklerinde bulunan bir kara deliğin arkasında ilk kez bir ışık huzmesi bulunduğunu fark etti. bu durumun meydana gelmesinin sebebi ise, yer çekiminin aşırı olduğu bölgede uzayı bükmesi ve içine çektiği ışığı tekrar görüş alanına döndürmesidir. bu görüntüye ulaşan araştırmacılar, böylece uzayın bükülmüş olduğunu ve bükülebileceğini kanıtladılar.

öncelikle kısa bir şekilde genel görelilik kuramının temel esaslarını belirteyim;
1- ışık hızı sabittir.
2- zaman 4. boyuttur.
3- uzayda daha hızlı hareket edersen, zamanda daha yavaş hareket etmiş olursun.
4- yer çekimi dediğimiz şey, uzay-zaman düzleminin eğriliğidir.
5- yüksek kütleli nesnelerin etrafında zaman yavaşlar.
6- yer çekimi dalgalar halinde hareket eder.

nature isimli bilim dergisinin yayımlamış olduğu bilimsel keşif; dünyamızdan yaklaşık 100 milyon ışık yılı kadar uzaklıkta bulunan bir karadeliğin çevresindeki x ışınlarının yankılarını, huzmelerini ve yansımalarını analiz etmiş oldu. buna göre herhangi bir maddenin yoğun yer çekimi sonucu uzayı bükmesi ve ışığı görüş alanına tekrar geri çevirmesinin mümkün olduğu gözlemlenmiş oldu. bahse konu "yankı, huzme ve yansımalar" bilim camiasının bir karadeliğin iç oluşumunu tespit etmek ve harita düzlemine aktarmak için kullanmış oldukları diskin x-ışını parlamasını yakalamasıyla oluştular.

yapılan bilimsel çalışmanın ortaklarından biri olan roger blandford; "yüz yıl kadar önce, astrofizikçiler manyetik alan içerisindeki bir kara deliğin ne tür bir davranış sergileyeceğini tartışma konusu yaptığında bu durumun bir gün kanıtlanmasının mümkün olabileceğini kesinlikle düşünmemişlerdir. bunu direkt olarak gözlemlememizi sağlayan şey einstein'in genel görelilik teorisidir. genel görelilik kuramı'nın işe yaradığını görmek bilim açısından çok büyük bir adım." şeklinde fikirlerini dile getirdi.

stanford üniversitesi'nde bulunan kavli parçacık astrofiziği ve kozmoloji enstitüsü'nde araştırma bilimi alanında görevli olan wilkins ise; "bu kara deliğin olay ufkuna giren hiç bir nesne ve hiç bir ışık dışarı çıkmaz. bu sebepten kara deliğin arkasında kalan kısımdaki hiç bir şeyi göremeyiz. görmemeliyiz. ancak görüntüyü yakaladık. bu görüntüyü keşfetmemizin sebebi ise, uzayın ışığı bükmüş olmasıdır. ışığı büküp kendi etrafındaki manyetik çekim alanlarını bükmesidir." şeklinde konuştu.

albert einstein "genel görelilik teorisi" isimli araştırmalarını ve tüm çalışmalarını 1915 yılında yayınlamıştır. bu kuramı daha önce kanıtlayan bir diğer kişi ise amerikalı astrofizikçi "kip thorne". genel görelilik teorisini 2017 yılında kanıtlayan kip thorne aynı sene nobel fizik ödülünü almaya layık görülmüştür. 1 haziran 1940 doğumlu olan bilim insanı şu anda hayatta ve amerika'da yaşamaya devam etmektedir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kaynakça:
1- instagram/mathematiclovers
2- instagram/cosmos
3- wikipedia
devamını gör...
(bkz: https://www.youtube.com/wat...)
karışık bulanlar için bir de buradan deneyin
devamını gör...
kutsal kuran'da şu şekilde geçmektedir:

gerçekten, senin rabbinin katında bir gün, sizin saymakta olduklarınızdan bin yıl gibidir. (22 hac suresi, 47)

gökten yere her işi o evirip düzene koyar. sonra (işler,) sizin saymakta olduğunuz bin yıl süreli bir günde yine o’na yükselir. (32 secde suresi, 5)

melekler ve ruh (cebrail), o’na, süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir. (70 mearic suresi, 4)
devamını gör...
albert einstein tarafından fizik ve bilim dünyasına armağan edilmiş teoridir.

kısaca özetlemek gerekirse bir şey ne kadar hızlı olursa zaman ona o kadar az gelir, hız arttıkça zaman azalır. yavaşladıkça zaman da uzun gelir. zaman görecelidir.

örnek/ bir yolu iki farklı hızda gittiğimizde varış süremiz kesinlikle değişir. karadelikler/ solucan delikleri ile örneklendirilmiştir, tanımlanmıştır.
(bkz: interstellar)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"genel görelilik teorisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim