aleviler tarafından şubat ayının ikinci haftasında 3 gün olarak tutulan oruç. maksadı herkesin darına yetiştiğine inanılan hızır'ı anmak, onurlandırmaktır. orucun 3. günü genelde perşembe gününe denk getirilir, o gün lokmalar pişirilir, kurbanlar kesilir ve cem yapılır. bazı yörelerde hızır gecelerinde mutfakta tepsiye un serilir ve hızır'ın o eve misafir olup işaret olarak da una elini basması beklenir. yine bazı yörelerde ise gençler uyumadan önce tuzlu bir şeyler yiyip uykuya yattıklarında hızır'ın onlara evlenecekleri insanı göstermelerini beklerler.
devamını gör...
genellikle 13-14-15 şubat'ta tutulan oruç, aleviler'in üç** büyük orucundan biri*. boyunca su ve et tüketilmeyen, su ihtiyacının diğer sıvılardan karşılandığı, hiçbir kutlamanın olmadığı* muharrem orucu kadar zor değildir. orucun tutulma tarihi olarak şubat ayının 9-10-11'i diyenler de vardır ancak genel kanaat ocak ve şubat aylarının hızır ayları olduğu, bu aylarda peş peşe tutulan tek sayılı oruçların kabul olduğu yönündedir. tek sayı öneminin sebebi hızır aleyhisselam'ın tek olmasındandır, muharrem orucu da mesela imamların sayısı 12 yani çift olduğundan mutlaka çift sayılı gün tutulur***.

allah tutan canların orucunu kabul eylesin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hızır orucu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim