her yıl yalnızca abd'de 40 milyon kişi kendisini acil servis'ta buluyor. neden bu kadar çok kişinin yaralandığını araştıran live science uzmanlarla konuştu.

johns hopkins üniversitesi bloomberg kamu sağlığı okulu'nda yaralanmayı önleme konusunda uzman olan susan baker, özellikle ölümcül olmayan yaralanmaların en büyük sebebinin düşüşler olduğunu söyledi.

abd hastalık kontrol ve korunma merkezleri'ne (cdc) göre, 2018'de acile giden insanların yüzde 29'u düştükleri için yaralanmıştı.

en çok düşülen yerse merdivenler. özellikle bilişsel ve fiziksel olarak düşüş yaşayan yaşı ilerlemiş kişilerin düşme ihtimali daha fazla. colorado yaralanma kontrolü araştırma merkezi direktörü lorann stallones, bu durumu "eğer fiziksel olarak formunuzu korumazsanız, dengenizi de kaybetmeye başlarsınız" diye açıkladı.

stallones, bebekler ve yeni yeni yürümeye başlayan çocukların da risk grubunda olduğunu belirtti. 2012'de 285 bebekle yapılan araştırmaya göre, bebeklerin düşmesi hakkındaki en büyük tehlike unsurları sırasıyla; merdivenler, yataktan yuvarlanma, alışveriş arabalarından kayma ve bakıcılar tarafından düşürülme.
yaşa göre yaralanmanın çeşidi değişiyor. 5 yaşından itibaren çocuklar oynarken yaralanıyor. oyun bahçeleri, havuzlar, trambolinler ve spor yapılan diğer yerler de kaza mahalline dönüşebiliyor.

15-24 yaşları arasında gençler sıklıkla spor yaparken sakatlanıyor. abd'de bu yaş grubunda en fazla rastlanan yaralanmalar, merdivenlerden sonra basketbol ve futbolla ilişkili.

orta yaşlılarda da spor yaparken yaralanma yaygın. 2005'te yapılan bir araştırmaya göre, yetişkinlerin çoğu sağlıklı olmak adına hareketlenmişken düşerek kendilerine zarar verdi.

seattle'daki harborview yaralanma kontrolü ve araştırma merkezi'nden steve mooney, bütün bunların kimseyi spordan soğutmaması gerektiğini ifade etti:

spor insanlar için gerçekten eğlenceli olabiliyor. faydası saymakla bitmez. sadece risk taşıdığını söylüyoruz.
devamını gör...
şahsen kapanmayan gönül yaraları ile .
devamını gör...
her insanı birbirine benzetmeyin gençler. kimseyi denemeyin mesela. her insanın duyguları vardır. kimse robot değil en nihayetinde.
ben bir ara yaptım öyle bir aptallık. bana davrandığı gibi kimseye davranmaması ne kadar hoşuma gitse bile o bunu öğrense mesela onun hoşuna gitmezdi eminim.
beni mutlu eden onu yaralayabilir. onu yaralayan beni ilgilendirmeyebilir. bu uzar gider...
kıssadan hisse ne diyecek olursanız eğer şerefsizlik yapmayın.
devamını gör...
gerçekleşmeyecek beklentilerle... umut etmek büyük hatadır. hayat olduğu gibi yaşanmalı.
devamını gör...
bizim ekosistemde baldıra dikiş tutmaz yememiş adama adam demeyiz. bir nevi onur gurur ve haysiyet meselesidir. o yüzden dikiş tutmaz diyorum ben.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bu zamana kadar gördüğüm yaralanma vakalarının sebeplerini düşününce benim size sunacağım iki başlık var:
1)spor*
2)temizlik

ilk seçenekle özellikle son zamanlarda çok karşılaşıyorum çünkü iş yerindeki erkeklerin bir halı saha ekipleri var, nerdeyse haftanın her günü maç yapacak çılgınlıktalar. tabii bu da sık sık yaralanmalarına ve "yagami, ben dün bileğimi incittim" gibi cümlelerle bana gelmelerine sebep oluyor. resmiyete dökmedik fakat takım fizyoterapistleriyim. cold spreyimi kapıp maçlara gitmeme çok az kaldı. bir keresinde aynı gün içinde 3 tanesi bana gelince ve en az 10 gün maç yapmamasını söyleyince futbol düşmanı ilan edilmiştim.

ikinci madde çok tuhaf. özellikle hastanede olduğum süreçte temizlik yaparken absürt riskler alıp düşen ve kolunu bacağını kıran/inciten orta yaş ve üstü insanlara* çok rastlıyordum. avize temizlerken düşenler, plastik sandalyenin kırılması sebebiyle düşenler, balkon yıkarken deterjanı abarttığı için kayıp düşenler.. genel olarak düşenler ve son bir hamle yapıp sağ kolunu kıranlardı kendileri. hâlâ çevremde çok fazla benzer şey duyuyorum. yalnızca kırık vs değil, omurga sağlığına zarar veren de çok insan* var maalesef.

bir fizyoterapist olarak değil bir kardeşiniz olarak söylüyorum ki; hiçbir şeyi abartmayın ve yaralanma riskinizi düşürün. nasıl fikir? muazzam.
devamını gör...
kalpten azizim kalpten yaralanıyor.
devamını gör...
bir nasılsın bile diyen olmayınca
devamını gör...
gerçekleşmeyecek hayaller ile.
devamını gör...
sözle.


kulak verin bu dediklerime,

kimi bir bakışı ile yapar bunu,

kimi dalkavukça sözler ile…

kimi bir bakışıyla yapar bunu,

kimi dalkavukça sözlerle.

korkaklar öpücük ile öldürür...

yürekliler kılıç darbeleriyle..
devamını gör...
bir köşede öylece ağlarken yapayalnızken gerçekten öylece kalakalmak. başkalarına diğer arkadaşlarınla olan gününden bahsederken değersizleştirldiğini anladığın an…
devamını gör...
o oyle biri degil diyipte onun tam olarak oyle biri oldugunu gordukten sonra kalbine bi tekme yiyor
devamını gör...
yemek yaparken, ütü yaparken, temizlik yaparken, hızlı iş yaparken.
duygusal takılmayın ya
ya boşverin o işleri.
gerçek hayat acıları daha çok acıtıyor.
devamını gör...
anlaşılmayarak ve sevilmeyerek. bütün kötülüklerin anası olduğunu düşündüğüm bu iki şey insanı yerden yere vurur ve tüm hayatını altüst eder. anlaşılmamak kocaman acılar verirken sevilmemek insanın üstüne dağlar, tepeler, yollar yıkıyor. ne acı ki hepimiz en yakınları tarafından hem anlaşılmamayı hem de sevilmemişliği tattık.
devamını gör...
severek, inanarak güvenerek.
bir de küçüklüğün de sokakta oynarken düşerek.
bazen de motosiklet kullanırken, aracında ki yan aynaların fonksiyonunun ne olduğunu bilmeyen öküz bir yaratıkla karşılaştığında.
devamını gör...
travmalara bağlı olarak. pubmede göre en çok torasik(göğüs bölgesinde) travmalar meydana gelmektedir.
devamını gör...
ölen kişilerle güzel şeyler yaşayamadığın her dakika yaralar insanı. bazen güzel bir etkinlik gördüğümde ya da okula giderken hep dedem aklıma gelir çünkü onunla çok şey yapsak da sonradan akıla gelenlerle bir şey yapmamışız hissiyatı çok yaralıyor.
devamını gör...
sevince.
devamını gör...
düşerek.


fiziksel veya ruhsal.
devamını gör...
dil yarası, dil yarası, en acı yara imişş..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"insanlar en çok nasıl yaralanıyor sorusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim