roman / edebiyat
7 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

aman efendim sayın yoldaş benjamin franklinin yeni icraatlerinden olan kafa sözlük kulüplerinden herhangi biri değil bu sakın yanlış anlamayın. böyle bir kulüp olmasını isteyen varsa da öncelikle kendisini psikiyatri randevusu almaya davet ediyorum.

iskoç yazar robert louis stevenson'un 1970'lerde yayımlanan bir kitabı intihar kulübü. hayattan gerçekten bıktıysanız sizi bu gece bir buluşmaya götüreceğim gibi bir arka kapak yazısına sahip ancak keşke kitabın içeriği de bu yazı kadar iddialı olsaydı. yer yer sıkan ve akıcılığını kaybeden bir kitap bana göre.
neyse efendim kitabın içeriğine gelecek olursak; kitap birbiriyle ilişkili 3 hikayeden oluşuyor. hayattan bıkmış ve intihar etmek isteyen ancak cesaret edemeyen insanlar bu kulüpte buluşuyor. kulüpten bir kişinin diğer kişiyi öldürmesi için iskambil destesinden kart çekiliyor ve maçı ası gelen kişi, sinek ası gelen kişi tarafından öldürülüyor. böyle bir düzen kurulmuş ve bu böyle devam edip gidiyor. bir gün 2 kahramanımızın dahil olmasıyla, olaylar biraz kızışmaya başlıyor.

sonuç olarak isminden etkilenip büyük bir heyecanla okumaya başladığım bu kitap beklentilerimi karşılamadı. konusu ve kurgusu efsane olmaya adayken belki de yazarın anlatım ve işleyiş tarzı kitabı sıkıcı yapmış.


"gençlik korkaklıktır " diye karşılık verdi doktor . " insana; sorunları olduğundan daha kara görünür .ben yaşlıyım ama umutsuz değilim . "



dünya üzerinde hiçbir şey söz verilmiş bir itaat kadar edilgen ya da söz veren kişinin kendini mahkum ettiği şartlar kadar baskıcı olamazdı.



'' sağlığınıza! '' diye bağırdıktan sonra kadehini kafasına dikti. '' size iyi geceler, benim mahvolmuş adamlarım.''
devamını gör...
robert louis stevenson manyağının -böyle hikayeler normal birinden çıkamaz sanırım, acayip güzel bir manyaklık- birbirine bağlı üç hikayeden oluşan kitabı.
ana karakterlerimiz prens florizel ve yardımcısı geraldine. tesadüfi olaylar sonucu bu intihar kulübüne giriyorlar. olaylar da burdan gelişiyor.
yazarın diğer kitaplarında da olduğu gibi muhteşem bir kurgu, efsanevi bir olay örgüsü ama onların yanında sönük kalmış üslup. asla kötü diyemem sadece fikirlerine göre aşağıda kalıyor bence yazım tarzı. çok daha akıcı, etkileyici, betimleyici yazılabilirdi bu hikâyeler.
hikayelerdeki gizem unsuru da tek seferde okuyup bitirmenize yarıyor. sürekli sebebini sonradan öğreneceğiniz anlamsız olaylar gelişiyor. ne oldu şimdi, bu niye böyle derken bir bakmışsınız tek oturuşta bitmiş kitap. ben böyle elinden bıraktırmayan kitapları çok severim, bu yüzden bu kitap da benim için keyifliydi.
beğenmediğim kısımlara gelirsek, mesela başkan çok önemli bir karakter olmasına rağmen hakkında çok az şey biliyoruz. nasıl biridir? ne planlanmıştır? ne yaptı da bu kadar süre tehlikeli biri olmaya devam etti? çok havada kalmış şeyler benim için. yazarın üslubu sönük kalmış derken biraz da bundan bahsediyordum.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"intihar kulübü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim