atatürk döneminde şapka giymedi diye asıldığı iddia edilen kişidir. iddia tamamen uydurmadır. iskilipli atıf, teali islam cemiyeti üyesi, laiklik ve cumhuriyet düşmanı birisiydi. laik cumhuriyeti yıkmak istediği için asılmıştır.
devamını gör...
mahmut şevket paşa suikastı faillerinden, kuvai milliye karşıtı yayın yapmaktan suçlu, mustafa kemal ve silah arkadaşlarının öldürülmesi gerektiği yönünde fetva veren, şapka devrimi bahanesiyle ayaklanma çıkartıp buna liderlik eden bir cumhuriyet düşmanı.
devamını gör...
yakışır şekilde geberip gitmiş bir vatan haini.

asmasaydık da beslese miydik?
devamını gör...
atatürk çok zor bir devrime imza atmıştır. aydınlanma yolunda insanca yaşamak yolunda ülkesini çağdaş bir ülke yapmak yolunda karşısına çıkan bütün soysuzların haddini bildirmiştir.

iskilipli atıf ve saz arkadaşları başlarına gelen her şeyi hak etmiştir.

kansız yapılan devrimler devrim değildir.

tarih her zaman kazananları yazar.

dedesinin mezar taşını okuyamayanlar için

(bkz: yallah arabistana)
devamını gör...
askıda hoca kampanyasını başlatan vatan haini.
devamını gör...
vatan haini bir namussuzdur.

ek: iskilipli denilen namussuz teali islam cemiyeti adı altında şapka kanununa muhaliflik bahanesiyle ingiliz ajanlığı yaptığı için asılmıştır.


iskilipli atıf, yazmış olduğu frenk mukallitliği ve şapka adlı kitapçığın çıkan isyanlarda kışkırtıcı rol oynadığının ve söz konusu kitapçığın dağıtılmasının yasaklandığı tarihten sonra bile isyan bölgelerine gönderdiğinin tespit edilmesi üzerine genel ceza kanunu’nun 55. maddesi uyarınca “türkiye cumhuriyeti teşkilat-ı esasiye kanunu’nu kısmen ya da tamamen değiştirmek veya görev yapmasını engellemeye cebren teşebbüs” suçundan idam edilmiştir.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kaynakça

ek 2: yunan uçaklarından anadolu'ya atılan cumhuriyet karşıtı din maskeli propaganda metinlerini kaleme alan ve imzalayan haindir.
devamını gör...
laik cumhuriyet tarafından iskilip atılmıştır.
devamını gör...
istiklal mahkemelerinin sallandırdığı bir sarıklı.

üzüldük mü? tabii ki hayır.
devamını gör...
bir yazar, laik devleti yıkmak için uğraştığını yazmış, laikliğin ilanı 1937.
bir yazar, şapka kanununa karşı isyan çıkaran bir lider olduğunu yazmış, ama isyanın adını yazmadığı için hangi isyanın lideri olduğunu öğrenemedik.
bir yazar, istiklal savaşı sırasında düşmanla işbirligi yaptığını yazmış, yani bu adamın vatan haini olduğu, düşman denize döküldükten 4 yıl sonra akıllarına gelmiş.
1 kasım 1925'te çıkan şapka kanunundan, bir buçuk yıl önce yazdığı "batı taklitçiliği ve şapka" adlı kitabı yüzünden mahkemeye çıkarılmış ve bu kitabı kanun çıkmadan önce yazdığı için bırakılmıştır. ama birileri kafayı taktı demekki, aynı suçlamayla yeniden mahkemeye çağrılmış ve savunma vermediği için suçlu görülüp asılmıştır.
bugün birileri, şapka giymediği için birilerinin asılmasının ne kadar saçma olduğunun farkında oldukları için başka bahaneler bulmaktalar.
devamını gör...
istiklal mahkemesince idam edilmiş biri.
adını falan çok duysakta nedir, ne değildir unutmuş veya zamanında önemsiz görüp hafızamda tutmadığım biri ama bugün gördüğün bir başlık üzerine sadece bakmak istedim kimdir nedir diye ve türk islam ansiklopedisi'ne göre şöyle bir kaynağa ulaştım ilerleyen zamanda başka kaynaklardan da bakmak gerekir.
devamını gör...
din'i bir kişiliğin din'i bir bakış açısıyla ele alınış biçimi, farklı bir şekilde tanıtılması zaten beklenemezdi.
bu da tıpkı fesli deli gibi bir durum.
bu ülkede fesli'nin peşinden giden, fesliyi kendi düşüncelerinin tercümanı gibi görüp, baş tacı eden bir kesim de var mı ? var. bu kesim tarafından bakarsan fesli de bu ülkenin baş tacı bir kişilik.

tarih bu yüzden önemli.
doğru, tarafsız, gerçek tarih.

ben bu sebeple belki de en güvenilir kaynak olarak görülen
wikipedia'yı baz almanın bile yeterli olacağını düşünüyorum.
devamını gör...
kendisinin hâlâ şapka takmadığı için asıldığını düşünenler olması ayrı bir ironi.
istiklâl mahkemelerini sevgi, saygı ve özlem ile anıyoruz.
ateşin bol olsun!
devamını gör...
hakkında uydurulan “şapka karşıtı kitap yazdığı için asıldığı” iddiasının kaynağı necip fazıl'ın, “son devrin din mazlumları” adlı propaganda kitabıdır. kitap baştan aşağı tutarsızlıklarla ve hezeyanlarla doludur.
iskilipli atıf'ın kuvayi millliyeci olduğu yalanı bile söylenmiştir son yıllarda.
kısaca hikayesini anlatalım.
ıı.abdülhamit döneminde "şeyhülislâm tarafından" bodrum'a sürülmüş, ordan kırım'a kaçmıştır ve meşrutiyetin ilanından bir hafta önce istanbul'a dönmüştür.
dönemin en gerici dergilerinde yazılar yazmıştır.
mahmut şevket paşa suikastından sorumlu tutularak sinop'a ordan çorum'a, ordan boğazlıyan'a ve son olarak sungurlu'ya sürgün edilmiştir. necip fazıl bu sürgünleri "ittihatçı zulmü" diye nitelendirir fakat arkadaş ilk seyahatine abdülhamit zamanında çıkmıştır.
kendisi milli mücadele döneminde ingiliz muhipleri cemiyeti ile ortak çalışan tealî islam cemiyetinin başkanıdır.
gavur imam ve anzavur ayaklanmalarında rol oynayan ve ingilizlerin desteğiyle kuvayı milliye'ye karşı cihat ilan eden ahmediye cemiyeti'ni desteklemiştir.
eylül 1919'da yayınladığı milli mücadele karşıtı bildiride, kuvayı milliyecilere “adi eşkıya”, “deli”, “cani”, “kudurmuş haydutlar” ve “aldanmışlar” diye hakaret etmiştir.
ağustos 1920'de milli mücadele karşıtı çok ağır bir bildiri daha yayınlamıştır.
bu bildirideki bazı bölümler şöyle:
"imparatorluk parçalandı. şimdi de anadolu'da mustafa kemal ve kuvayı milliye maskaraları çıktı…
yazık, bin kere yazık ki memleket, bunların fitne ve fesadı uğruna milyonlarca evladını telef ediyor da talat, enver, cemal, mustafa kemal vesaire gibi beş on eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için icap eden küçük fedakarlığı göze aldırmayarak(...)
ingiltere ve fransa gibi muazzam ve muntazam devletlere meydan okuyorlar. bu yüzden ingilizleri kızdırıp üzerimize yunanları musallat ettiler. (…) düşünmüyorsunuz ki, yunanlara fazla zayiat verdirmek bile bundan sonra bizim için hayırlı ve menfaatli bir şey olmaz.
bu bagileri, bu asileri, bu eşkıyaları mümkün olduğu kadar az zaman içinde yakalayıp ortadan kaldırmak hepimiz için bir farzdır.
elinize aldığınız fetvayı şerif ki allah'ın emridir, okuduğunuz hattı münif ki halifemizin, padişahımızın bir fermanıdır.
bunların vücutlarını tamamen dünyadan kaldırmak, beşeriyet için, müslümanlık için bir farz olmuştur. "
bu bildiri 30 ağustos 1920'de yunan uçaklarıyla anadolu'ya atılmıştır.
1924 yılında çıkarılan şapka kanununun ardından bazı illerde küçük boyutlu ayaklanma girişimleri olmuş ve bu girişimlerde iskiliplinin "frenk mukallitliği ve şapka" kitabının etkili olduğu belirlenmiştir. kitap 32 sayfadır.
bu kitapta hoca(!):
"şapka takmak küfürdür!"
"şapka takmak müslümanı dinden çıkarır" demiştir.
kitap toplatılmış ve iskilipli serbest bırakılmıştır. ancak kendisi özellikle cumhuriyet karşıtı isyanların çıktığı bölgelerde kitaplarını el altından dağıtmaya devam etmiştir.
hoca(!) bu sefer halkı cumhuriyete karşı isyana ve irticaya teşvikten ve başkanı olduğu cemiyetin milli mücadele'deki ihanet bildirilerinden yargılanmış ve idama mahkûm edilmiştir.
istiklâl mahkemesi kendisi ile birlikte yargılanan sanıkların kalanını beraat ettirmiştir.
beraat edenler arasında din adamları da mevcuttur. yani, mahkemenin din adamlarını asmak gibi özel bir niyeti yoktur.

edit: milli mücadele ve cumhuriyet dönemi hakkında okuyup sağlıklı bir fikir edinmeye çalışıyorsanız tarih konusunda herhangi bir eğitim almayan, metod nedir bilmeyen kısacası tarihçi bile olmayan mustafa armağan ya da necip fazıl gibilerini değil enver behnan şapolyo, erik-jan zürcher, afet inan ve tabi ki halil inalcık gibi büyük değerleri okumanızı tavsiye ederim.
devamını gör...
şapka kanunu'na muhalefetten değil vatana ihanetten yargılanan bir şakidir.
burada güzelleyen ve ardından ağıt yakanlara karşı, kendi itirafları ile teali islam cemiyeti maskesi altında fransızlar namına çalıştığını, vatana ihanet suçunu kabul eylediğini ve affını istediğini kabul etmiştir. mustafa kemal atatürk düşmanlarına karşı tokat etkisi yaratacak olan bu belge sevgili ümit doğan'ın araştırmacı gazeteciliği ile ortaya çıkmıştır.


1- atıf hoca’nın kable’l-idam söylediği ifadatı:

mustafa kemal paşa ve ismet paşa hazretlerinin merhametlerine dehalet ederim ve bizi aflarını rica ediyorum. hiç olmazsa cezamızın yüz bir seneye iblağını rica ediyorum. başka bir diyeceğim yoktur. bendeniz türk oğlu türk’üm. benim gibi bir şahsiyet yirmi otuz senede yetişebilir. imha bir fazilet değildir. dağ başındaki şaki de yapabilir, şaki de imha olabilir.
demek ki bu fazilet değildir. fazilet ihya ve ıslahtır. imha etmemeli, bizim bilmediğimiz kusurlarımız varsa o cihetten ıslaha sevk etmeli ve aklen söylenilen sözleri idrak [edecek] kabiliyetteyim. bilhassa gazi paşa ve ismet paşa hazretleri memlekette müdrik insanların çoğalmasını görüyorum ve kendilerinin o kabiliyette olduklarını müdrikim. bu is’afımız sem’-i devletlerine vasıl olursa çırağen? bizi imhadan vazgeçerek ıslah tarikini emredeceği ümidindeyim. onun için kararımızın “101” seneye tahvilini emir buyursunlar.

2- müfti ali rıza da aynı ifadede bulunmuştur.

kaynak
devamını gör...
atatürk yıllarının fetullah güleni.
devamını gör...
şapka takmadığı için değil rejim düşmanı cemiyete üye olduğu için suç işleyip cehenneme postalanmıştır. başta atatürk olmak üzere milli mücadeleye katılanları kafir ilan etmiştir ve öldürülmelerini istemiştir. kuvayi milliye ve onlara destek verenleri lanetlemiştir. ingilizleri ve yunanlıları çok severdi. islamcılar her zaman ki gibi bundan da duyar kasayım diye olayı çarpıtmaya çalışıyorlar. yaşasaydı muhtemelen fethullah gülen'in yerini alacaktı.
devamını gör...
paşamın avize taşı gibi sallandırdığı başka bir sarık tanesi.
devamını gör...
devrim sehididir. kabullenmedi garibim atatürk devrimlerini. toprağı az olsun.
devamını gör...
1900 lü yılların fethullah güleni olan zattır.
devamını gör...
iskipli atıf denen vatan haini şapka ile ilgili kitabını kanun çıkmadan 1.5 yıl önce yazmıştı zaten;

iskipli denen kansız' ın asılma sebebi şapkayı red etmesi değil halkı isyan'a teşvik etmesiydi dolayısı ile de "şapka takmadığı için astılar" diyen şakirtlerin söylediğinin bir doğruluğu yoktur. kendileri de iskipli atıf gibi vatan haini olmakla beraber şimdilik iktidar da oldukları için rahat rahat konuşmaktadırlar. mahkeme karar tutanağından bir kaç alıntıi;



için hareketinin karşılığı olan kanun-i ceza-yı umumi’nin 45. maddesinin “her biri cürmün husulü maksadiyle ef’alimiz buradan biri ya da bir kaçını icra eylerse eşhas-ı mezkureye hem fiil denilir ve cümlesi fail-i müstakil gibi mücazat olunur” diyen muharrer fıkrası dolayısıyla adı geçen kanunun 55. maddesinin “türkiye cumhuriyeti’nin teşkilatı esasiye kanunu’nu tamamen veya kısmen tağyir… veya ifa-yı vazifeden men’ine cebren teşebbüs edenler idam olunur” diyen muharrer fıkrası mucibince ıskilipli atıf hocanın salben idamına.”
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iskilipli atıf hoca" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim