doğrudan gözlenemeyen ve varlığı ancak dolaylı yollardan kanıtlanabilen, evrenin büyük bir kısmını oluşturduğu tahmin edilen madde.

gözleyemiyorsak varlığını nereden biliyoruz sorusu gelebilir akıllara. detaylara girmeden bunu bilmenin 2 yolundan bahsedeyim. galaksilerdeki yıldızların, galaksi merkezine olan uzaklıklarına bağlı hız değerlerinden elde edilen bilgiler, galaksi içerisinde gözle görünenden çok daha fazla madde olması gerektiğini gösteriyor. ayrıca evrende kozmik mikrodalga fon ışınımı adını verdiğimiz bir radyasyon türü var ve bu radyasyona ilişkin gözlem ve ölçümler de karanlık maddenin var olması gerektiği sonucuna ulaştırıyor bilim insanlarını.
devamını gör...
karanlık enerji ile savaş içinde olduğu söylenir. karanlık madde evrenin genişleme hızını düşürürken karanlık enerji artırır.
devamını gör...

karanlık madde, gökbilimcilerin evrendeki aydınlık olmayan, yani ışığı yaymayan veya yansıtmayan ve dolayısıyla görünmez olan materyali tanımlamak için kullandıkları terimdir. teleskopla bakıldığında ışığı yayan ya da yansıtan her şey görülebilir; yıldızlar, bulutsular ve galaksiler aydınlık nesnelerin örnekleridir.

karanlık madde parlamamasına rağmen, etrafındaki madde üzerinde yerçekimi kuvveti uygular. örneğin, samanyolu ve diğer galaksilerde birçok yıldızın hızını ölçmek mümkündür. ölçülen hızlar, genel olarak, gökadaların görünür malzemesinin (yani yıldızlarının ve parlayan gaz bulutlarının) kütlelerinin tamamını veya çoğunu oluşturduğu varsayımı üzerinde hesaplananlarla uyuşmaz.

bu nedenle, galaksilerin yakınında, yıldızları etkileyen ek, görünmeyen kütle bulunmalıdır. bu tür veriler, gökadalarını çevreleyen, kütlelerinin çoğunu açıklayacak büyük karanlık halelerin varlığını gösteriyor gibi görünüyor. evrende bir araya gelen galaksilerin oluşturduğu şekillerin son gözlemleri, karanlık maddenin uzaya düzgün bir şekilde nüfuz etmediğini ve galaksilerin etrafında yoğunlaştığını doğrulamıştır.

* karanlık madde, evren genişlerken cisimleri(ör: gezegenyıldız,galaksi) bir arada tutmaya çalışır.
devamını gör...

evrendeki maddenin çoğunun karanlık madde olduğuna inanılmaktadır.

burada kullanılan karanlık sıfatı, onun bir ışık yaymaması veya yansıtmaması demektir.

başka bir deyişle bu objelerin, eğer yayıyorlarsa, yaydığı ışıkların gözle veya aletlerle direkt olarak saptanamamasıdır.

bu madde direkt olarak görülemiyorsa, varlığından nasıl emin olabiliriz?

karanlık maddenin varlığı bazı astronomik objelerin hareketlerinde gözlemlenen anomalilerle indirekt olarak gösterilebilir.

yıldızların, galaksi ve galaksi kümelerinin hareketleri yakından incelenerek böyle bir sonuca varılmıştır.

ayrıca kozmik zemin radyasyonunda gözlemlenen hafif dalgalanmaların galaksi gibi büyük strüktürlerin ortaya çıkmasını sağlayan bir çekim kuvveti tarafından amplifiye edilmesi (çoğaltılması) gerekmektedir. çünkü kozmik zemin radyasonundaki dalgalanma tek başına büyük oluşumların kümeleşmesi için yeterli değildir.

ayrıca ek bir kuvvete gereksinim vardır. o da karanlık madde tarafından sağlanan çekim kuvvetidir.

ister yıldızlar olsun, ister galaksi ve galaksi kümeleri, mevcut çekim kuvvetinin onların içindeki maddenin hareketlerine karşı koyacak güçte olması gerekmektedir.

örneğin güneşin içindeki çekim kuvveti etrafında hızla dönmekte olan gazları kendisinde tutmaya yetecek kadar olmalıdır.

bu iddiaları kanıtlamak için bütün yapılacak, uzak astronomik objelerdeki hareketleri yakından izlemektir..

onlarda maddenin hareketleri incelendiği zaman, ışınsal niteliği gözlemlenen yapılarının bu hareketi durduracak kadar güçlü bir çekim gücüne sahip olmadığı görülmektedir.

başka bir deyişle gözle görülen ve aletlerle kaydedilen maddenin miktarı, mevcut hareketleri durduracak kadar çekim kuvveti üretememektedir. buna rağmen galaksi bütünlüğünü korumakta ve parçalanmamaktadır.

öyle ise galaksi içinde veya etrafında bir yerlerde, çekim kuvvetine sahip ama, normal olarak bize görünmeyen karanlık bir madde var olmalıdır.

karanlık madde evrenin ve içindeki yapıların evrimi için önemli sonuçları olan bir maddedir.

evren ya açıktır.. yani ortalama kütle yoğunluğu kritik yoğunluktan daha azdır. omega birden azdır.

ya kapalıdır.. yani.. evrenin total kütle yoğunluğu, kritik yoğunluktan fazladır. omega birden fazladır.

ya da evren flat dir.. yani.. ortalama kütle yoğunluğu kritik yoğunluğa eşittir. omega bire eşittir.

evren yalnız madde içerseydi, evrenin gelecek davranışları onun açık, kapalı veya flat olması ile ilgili olabilirdi.

bizim evrende omega daha çok karanlık enerjiden kaynak aldığı için, kütle yoğunluğu, uzayın bükülmesi ve evrenin gelecek davranışları arasındaki ilişkiler geçerli değildir.

dolayısıyla onlara bakarak evrenin geleceğini saptamak mümkün değildir.

bunların yerine genişleme faktörünü incelemek gerekmektedir. yani sorun sanıldığından çok daha karmaşıktır.

iki türlü karanlık madde vardır.

baryonik karanlık madde. baryonik olmayan karanlık madde.

onlar da sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılır.

soğuk karanlık madde yavaş hızla hareket eder ve basıncı azdır.
devamını gör...
bu makalenin yazarı, derinliklerinin dışında waaaaay....blogs.scientificamerican.co...
devamını gör...
ispatlanması halinde bana faydası olmayacak ama hoşuma giden şey.
devamını gör...
karanlık madde çoğunlukla baryonik (sıradan) madde ile ilgilidir. maddenin oluşumunda (big bang'den çok sonra) bir rolü vardır ve belki de oluşumu evren'in başlarında gerçekleşmiştir.
devamını gör...
karanlık madde günümüz fiziğinin flojistonu mu? aeon
devamını gör...
madde namına bir şeyin olmaması hali.

uzay boşluğu.

bu benim fikrim tabi. benim fikrimce (kesinlikle genel kültüre dayalı bir mantık ile ve bilimsel olamayacak olan fikrimce) uzayın şizofrenik, tür adedini tahmin edemediğim, birkaç eğilimi yani davranışı var. mesela paralel ve yine olasılıkla çoklu paralel - çöken uzayı gerçek dışı tutma - uzay sistemi, bu şey içinde tüm uzaylar aynı yerde ama ayrı zaman alanlarında gerçek olabiliyor. yine mesela, uzayda -olasılıkla- farklı madde yoğunluğuna sahip galaksiler ve uzay cisimleri farklı davranışlar sergiliyor, enerjisini genişleyerek tüketen, içe şöken, çarpışan ve uzaklaşan.. bir madde olmayan ve bir madde barındırmayan uzay her maddeye ve her madde bileşimine, tüm bu farklı gerçeklikleri (olay veya davranışları) aynı yerde ve aynı zamanda yaşatabilir (sürerli kılmak). uzay aslında genişlemez ya da içine çökmez, her ikisinden de fazla davranışı aynı anda ve aynı zamanda maddelere gerçek - sürerli - kılar. karanlık madde zamanın kendisi bile olabilir.

karanlık enerji çok daha gerçekçi ihtimal. yine benim değersiz (bilim dışı) fikrimce.
devamını gör...
astrofizikte elektromanyetik dalgalarla etkileşime girmeyen, varlığı yalnız diğer maddeler üzerindeki kütleçekimsel etkisi ile belirlenebilen maddeler olarak tanımlanır.
karanlık madde sözcüğünü ilk olarak 1932 yılında hollandalı gökbilimci jan hendrik oort ve isviçreli fizikçi fritz zwicky ortaya atmıştır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


evrendeki kütleçekimsel enerjinin incelenmesi sonucu, varsayılan toplam enerji yoğunluğunun sadece %4'ünün doğrudan gözlemlenebilir maddelerden oluştuğu gözlemlenmiştir. yine bu toplamın %22'sinin karanlık maddeden oluştuğu hesaplanmaktadır. kalan %74'ünün ise evrene dengeli bir şekilde yayılmış olan karanlık enerjiden oluştuğu kabul edilir.


*sadece alıntı ve görsel kısmı vikipedi'den alınmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"karanlık madde" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim