teorik bir yıldız çeşidi.

karanlık madde, her yerde gördüğümüz her şeyi oluşturan normal maddeden farklıdır. birçok kuvvetle etkileşime girmez. kütle çekim kuvvetiyle olan etkileşimi nedeniyle dolaylı olarak varlığını biliyoruz. yani gözlemsel olarak doğrudan göremiyoruz ve bu nedenle de ismi "karanlık". evrenin yaklaşık %27'sinin bu maddeden oluştuğunu tahmin ediyoruz.

teorik süreç şöyle;
karanlık madde bazı bölgelerde yoğunlaşarak yıldız benzeri yapılar oluşturabilir çünkü kütle çekimiyle etkileşebilen bir madde ve özellikle galaksi merkezlerindeki yoğun bölgelerdeki yüksek kütle çekimi nedeniyle buralarda bir yığılma yaşayabilir. bu yığılmanın neden olduğu yoğunlukta, bunu oluşturan parçacıklar birbiriyle etkileşerek enerji üretir. bu enerjinin etkisiyle daha fazla yoğunlaşma sağlanabilir ve bölge ısınır. yıldız benzeri yapı bu şekilde ortaya çıkar ama normal bir yıldızdaki nükleer reaksiyonlarla değil, parçacık etkileşimleriyle enerji üretir.

tabii ki böyle bir yıldız ışık yaymayacaktır ancak bulunduğu bölgede yoğun bir kütle oluşturacağı için kütle çekimsel mercek etkisi gösterecektir. ayrıca bu tip bir yıldız gama ışını yayabilir ve/veya nötrino salınımı gerçekleştirebilir. bu arada kütle olarak da çok daha ağır olabilirler. yani normal bir yıldızın kütlesi, süper kütleli kara deliklerin kütleleri ile kıyaslanamaz ama bir karanlık madde yıldızının kütlesi, bu mertebelerde olabilir. karanlık madde yıldızı içeren teorik modele bağlı olarak yıldızın türü de farklılık gösterebilir.

eğer bu türden bir yıldızın varlığına ilişkin herhangi bir gözlemsel kanıt bulabilirsek, standart modelin tanıdık simasının daha ötesine geçebilir, evren ve parçacık fiziği hakkında yeni bilgilere ulaşabiliriz.
devamını gör...
2023'de james webb 3 adet kırmızıya kayma gözlemledi, karanlık madde yıldızı olabileceğini öne sürdüler. gerisine bakmamıştım. evrenin ilk dönemlerinde, bing bang sonrası oluştuğu öne sürülen varsayımsal bir yıldız şu an için. hala haterı boldur bunun. benzin olarak karanlık madde yakar kendileri. füzyon olmaz. bu şekilde bir kafada kodlamam oldu. nedenleri merak edince şuna ulaştım: varlığı ispatlanırsa, süper kütleli karadeliklerin (manyak gibi kütlesi olan, güneşin milyar katı falan) oluşumu hakkındaki teori güçlenecek. yani bir çok karanlık madde yıldızının bir araya gelip oluşturması teorisi. ve elbette karanlık maddeyi de tanımış olacağız. ben bu karanlık madde konusunda garip bir noktadayım. ışıkla etkileşime girmediği için biz bunu göremiyoruz malumunuz. ışığı kapatıp arıyorum bu nedenle. ya da akıllı ampülümü kırmızıya getiriyorum. kırmızı önemli bir renk. eğer teleskoplar evrene bakarken geniş bir spektrum analizi çıkarırsa, bazı soruların yanıtını, evrenin oluşumunu anlamak kolaylaşır. şu an için yapılan da budur muhtemelen. son gelişmelere bakmamıştım, mail de gelmedi o konuda. yani bence ilham gelmesi için kırmızı ışık iyidir ve de seks rengi tabi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"karanlık madde yıldızı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim