(bkz: radyokarbon tarihlendirme)
devamını gör...
arkeolojide, tarihlendirme açısından uzun zamandan beri en çok ilerleme gösteren metot. bu metot, buluntulardaki radyoaktif karbon oranını araştıran metottur. bu metodun, belirsizlik oranı epey fazla olduğundan, orta çağ arkeolojisinde yeterli biçimde kullanılamamasına karşılık yenitaş devri ve tunç devri ile ilgili araştırmalara yeni boyut katmıştır.
devamını gör...
radyokarbon tarihlendirme olarak da bilinir.

arkeolojik kazılarda kullanılan karbon tarihlendirme metodu olup buluntulardaki radyoaktif karbon oranını belirler.
o dönemi anlamada epey etkili bir metot olduğu bilinmektedir.


karbon içeren organik buluntularda eser olarak bulunan radyoaktif 14c (radyokarbon) izotopunun yoğunluğu ya da radyoaktivitesi ölçülerek söz konusu buluntular ve bu buluntuların ele geçtiği tabakalar ve kontekstler tarihlenebilir.

radyokarbon tarihleme yöntemi, bulunduğu 1950 yılından günümüze, yaklaşık son 50 bin yılda yeryüzünde meydana gelen arkeolojik, paleobotanik ve yerbilimsel olayların mutlak tarihlenmesi için kullanılan ana yöntem durumuna gelmiştir. 

buradan
devamını gör...
ajda pekkan'ın yaşını tespit edebilecek tek yöntem.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"karbon 14 metodu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim