ışığın boşluktaki hızıyla bir ortam içindeki hızının birbirine oranı. n harfiyle gösterilir ve birimsizdir. bu değer, mutlak kırılma indisi olarak da bilinir.

bütün ortamların kırılma indisi farklıdır. örneğin havanın kırılma indisi 1,0003'tür. elmasın kırılma indisi ise 2,417'dir. bunun anlamı ışığın, elmas içerisinde, havadan daha fazla kırıldığıdır.

bir de bağıl kırılma indisi adlı bir değer vardır. bu da ışığın 2 ayrı ortam içerisindeki hızlarının oranıdır.
devamını gör...
şarap yapımı ve meyve suyu üretiminde kullanılır..şöyle ki ;
şarap yapıcılar şaraba dönüşmeden önce üzüm suyunun şeker yoğunluğunu ölçmek için bir kırılma-ölçer kullanır.
çözünmüş şeker üzüm suyunun kırılma indisini artırır ve ilerde ne kadar alkol barındıracağı bilgisini verir..
devamını gör...
fizik konularından biridir.


bir maddenin kırılma indisi, o maddede yol alan ışığın ya da diğer elektromanyetik dalgaların boşlukta yol alan ışığa göre ne kadar yavaş ilerlediğini gösteren bir katsayıdır. genellikle n sembolü ile gösterilir.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
varyasyon hesabıyla türetilen snell yasası gereği var olan fiziksel nicelik. varyasyon hesabı, mesafeyi mümkün olan en kısa sürede katedecek fotonlar için mümkün yolların en kısa sürede katedilenini verecek bir diferansiyel denklem türetir. bu denklemin sınır değerler için çözümü ortamların kırılma indisleri türünden bir bağıntı verir.
devamını gör...
normal şartlar altında ışık hızı sabittir ve her ortamda aynı hızla yayılır. bu hız c ile gösterilir ve 299.792.458 m/s dir. lisede size 3x10^8 m/s olarak gösterdiler ve dediler ki ışık hızı sabittir. aynı tarihlerde size beyin hücreleri çoğalamaz da demişlerdi. ne güzel günlerdi o günler ( cehalet mutluluktur). eğer mutsuz olmak istiyorsanız söyleyeyim. beyin hücreleri çoğalıyor ve ışık hızı laboratuvar ortamında değişiyor (kim bilir belki evrenin bir başka köşesinde bir başka etkinin altında yine değişiyordur.

neyse konumuza dönelim, ışığın boşlukta ve havada hızı aynı. prizmada kırıldığında dalga boyu değişiyor ve beyq ışık içi konulursak rengi değişmiş oluyor. gökkuşağı elde ediyoruz. ışık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken kırılır ve bu nedenle kat ettiği yol uzar ve biz de sanki yavaşlamış gibi görürüz. bu fenomen snell yasası ile açıklanır. bakınız yasa diyorum ciddi birşey diyorum. peki ya laboratuvarda neler oluyor? bunun cevabı parmaklarınız ucunda...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kırılma indisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim