benim bildiğim türkçe kuralına göre, tamlamayı oluşturan son kelimelere göre ek getiriliyor. mesela oğlunu diyorsak imamoğlu'nu şeklinde yazıyoruz, imamoğlu'yu değil. yani burada koca+eli var. eli diyorsak, "elini" ve dolayısıyla kocaeli'ni demeliydik...

fakat tdk, 2019'da "kocaeli'yi" şeklinde yazılacağını belirten bir yazı koymuş.


türkiye türkçesinde belirtisiz isim tamlaması yapısındaki özel isimlere yönelme veya belirtme hâl ekleri getirildiği zaman araya zamir n’si girer ve “çarşıbaşı’na”, “eminönü’ne”, “kırklareli’ne”, “köybaşı’nı”, “osmaneli’ne” şeklinde yazılır. fakat kocaeli, rumeli ve tunceli birleşik kelimeleri de belirtisiz isim tamlaması yapısında olmalarına rağmen, günümüzde “tek bir kelime” olarak algılanmaya başladıkları için “y” bağlayıcı ünsüzü ile kullanılmaktadır (kocaeli’ye, kocaeli’yi vb.).

bu yazı 21 mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.


tdk.gov.tr/icerik/sikca-sor...

açıkçası tam anladığımı söyleyemem. kırklareli ve kocaeli neden farklı muamele görüyor ki?.. kırklareli ve kocaeli'nin farklı "algılandığı"na kim hükmetmiş acaba? ben hiç de öyle ayrı, farklı algılamıyordum mesela bu bağlamda. esas üstteki örneklerdeki eminönü daha "tümleşik" gibi geliyor bana.

bundan bağımsız olarak, ben "kocaeli'de" derdim eskiden. ki doğum yerim olduğundan çok da kullandığım bir yer adıydı bu. ilk paragrafta verdiğim kuralı öğrendikten sonra da 10-15 senedir falan "kocaeli'nde" diye söylemeye/yazmaya başladım. görünen o ki eskisine döneceğim, tdk'deki açıklama pek kafama yatmasa da...

ekleme: #3080280 sonuçta kocaeli'ni diyorsak; "kocaeli'nde, kocaeli'ne falan da deriz sanırım otomatik olarak. kocaeli'yi diyorsak da kocaeli'ne demeyiz herhalde ve kocaeli'de, kocaeli'ye deriz. ben bunu "bütüncül" bir istisna olarak anladım; sadece rumeli, kocaeli ve tunceli'yi kapsayan.
devamını gör...
adapazarı, kuşadası, zeytinburnu, kozyatağı vs. gibi birleşik isme sahip diğer yerlerde -yi yerine -ni eki kulağa normal gelirken, kocaeli'nde yanlış gelmesini saçma bulan biri olarak kocaeli'ni şeklinde kullanılmasınının yanlış olmadığını düşünüyorum.
devamını gör...
sesli harfle biten şehirlere 'yi/'yu gelir. hakkari'yi, urfa'yı, kastamonu'yu, düzce'yi... vb. belirtme halinde bu kural geçerli ancak tamlama varsa kocaeli'nin denir. fakat bunun da başlık sorusuyla alakası yok. yani başlıkta belirtme halinden örnek verip, entiride yönelme haline örnek gösterilmiş.

#3080257 yahu kocaeli’nde demen için şehrin adının ‘kocaelin’ olması gerek. sen bir şehre aitlik eki getirip bulunma haline sokuyorsun. düzce’nde diyemiyorsan kocaeli’nde de diyemezsin. niye kendi kafanıza göre kural uyduruyorsunuz.
devamını gör...
bunun kesin bir kuralı yok. normal şartlarda belirli isim tamlamalarından sonra her daim "+nı,ni,nu,nü" gelir, "<kapının kolu+nu> tuttum" gibi. fakat yer adlarında zamanla kalıplaştıkça "+(y)i, ı, u, ü" de olabilir. ezcümle, kafanıza göre kullanın..
devamını gör...
kocaeli'yi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kocaeli'yi mi kocaeli'ni mi sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim