1920’lerde trahom hastalığı yüzünden, nüfusu 7 nin civarı olan adıyaman’da 6 binin üzerinde kör vatandaş vardı. bu yüzden adıyaman’a körler memleketi deniyordu.

insanlar nasıl hayatta kalıyorlar, nasıl gündelik yaşamlarını idame ettiriyorlardı bu benim için gerçekten bir merak konusu.



trahom; konjonktivayı, korneayı ve gözkapaklarını saran, genellikle süreğen bir çeşit göz hastalığıdır.
trahomun bulaşmasında karasinekler önemli rol oynar.
tedavi edilmez ise zamanla “körlük” oluşur.
bu hastalığa karşı 1925 yılında mücadeleye başlanılmıştır.
adana, maraş, gaziantep, kilis, urfa, siverek, malatya, besni, adıyaman, mardin, siirt şehirlerinde birer 10-20 yataklı birer trahom hastanesiyle her birinde birer trahom dispanseri, gaziantep, kilis, malatya, besni, adıyaman, urfa, siverek köylerinde trahomluları tedavi etmek için de seyyar teşkilat oluşturulmuştur.
mücadeleye dâhil köylerin sayısı 426’dır.
mücadeleye dâhil olan yerlerde 1925-1937 yıllarında dispanserlerde tedavi edilen trahomlu adedi 591.542 olup bu hastalar 10.280.597 kere ilaçlanmıştır.

devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"körler memleketi adıyaman" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim