sezgin saçın dökülmüş ukdesi.

özellikle hatay’ın antakya, iskenderun, samandağ gibi arap kökenli nüfusun yoğun olduğu ilçelerinde tercih edilen kahve türü.

hatay’da türk kahvesi kavrulma oranına göre; açık, orta, koyu diye üçe ayrılır.

bizim bu marketlerden aldığımız mehmet efendi kahveleri mesela açık kahvedir.

orta ve koyu kahvenin hazırlanışı da sunumu da bir tık değişiktir.
örneğin açık kahveye göre çok daha fazla kaynatılır, köpüksüz hale getirilir ve adına tarz-ı hususi denilen yöntemle yani çay bardağında sunulur.

tam bir türk kahvesi bağımlısı ve hataylı olarak şunu söyleyebilirim orta kahve neyse ama koyu kahvenin içileceği yok arkadaşlar. folklorik olarak denemek isterseniz bir şey demem ama düzenli içilecek bir şey değil.

öncelikle aşırı kaynatıldığı için iyice durulaşıyor ve kahve haşlanıyor. yine aynı sebepten kafein miktarı düşüyor ve tadı acı-ekşi bir notaya dönüşüyor. ayrıca kokusu da fazla aromatik ve kalıcı. bizim evde mesela koyu kahve için ayrı, bizim kullanımımız için ayrı elektrikli cezve buluyor. çünkü koyu kahvenin yapıldığı cezvede kırk kere de yıkasanız açık kahve yaptığınızda tadını ve kokusunu bozuyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"koyu kavrulmuş türk kahvesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim