borçlar hukukunda, bir sözleşmede irade ile beyan arasında bilerek ve isteyerek yaratılan uyumsuzluk sonucu oluşan tek taraflı beyana verilen isimdir. siz bir şeyi ciddi olmaksızın şaka yollu söylerseniz bu latife beyanı olur.

bunun geçerliliği konusuna gelirsek, kural olarak bu beyan geçersizdir. fakat karşı tarafça ciddi alınabilecek durumdaysa güven teorisine dayanarak geçerli kabul edilir.

burada önemli olan beyanı dinleyen kişinin ciddi algılanıp algılanmayacak olmasıdır. güven teorisi de işte tam bu noktada devreye girmektedir.

zihninizde bir irade beyanı yapmak gibi bir amacınız yoktur lakin bir şekilde irade beyanını yönelttiğiniz kabul edilir.

örnek verecek olursam, açık arttırmada kafanızı kaşımak amaçlı elinizi kaldırdınız veya karşı taraf almasın diye el kaldırdınız. oturumu yöneten kişi de sattım dedi. bu durumda zihni kayıtla ihale size kalmış ve sözleşme kurulmuş olur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"latife beyanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim