öne çıkanlar | diğer yorumlar

saeed roustayi'nin 2022 çıkışlı filmi. tam orta doğunun aile ilişkileri, fakirliği, kadının yeri, huysuz yaşlıları ile komedi ve dram arasında hacıyatmaz gibi bi o yana bi bu yana giden güzel 1 çalışma. gereksiz uzatılan sekansları olmasına rağmen 2 buçuk saat normale nazaran daha hızlı geçiyor. sebebi zannımca bizi anlatması. mesela bu filmi bi avrupalı absürt komedi olarak algıyabilir, hiçbir empati kuramayabilir eğer bu toprakları bi nebze bile bilmiyorsa ama bizler ise iliklerimizde hissederik.
devamını gör...
leyla ve 4 erkek kardeşinin ekonomik durumlarını düzeltmek için çabasını anlatıyor kısaca.


aliriza , allah senin gönlüne göre bir hayat vermiş. rezil bir hayat ...
devamını gör...
parazitten sonra fakirlik hissinin izleyiciye geçtiği nadir filmler arasında yerini almış görünüyor. bataktan birlikte çıkmak için elinin taşın altında koyan sacını bırak hayatını süpürge eden leyla'nın emeklerinin karşılığını başta ebeveynleri olmak üzere dalton kardeşler misliyle içine ederek veriyorlar. zaten çok çalışanın azığına bok konulması diye bir söz varken daha fazla da sinirlenmeden izleyin izlettirin. herkes son sahnesini begense de ben çatıda kedili dialogu begendim. bir de tokat sahnesi muthişti tabi.
devamını gör...
hayatımın 2,5 saati boşa gitti, öyle övüyorlar, böyle övüyorlar, dur hadi bir izleyem dedim
demez olaydım..........
filim propaganda filimi, klasik amerika kötülemece
iyi
sabahtan akşama kadar amerika da sadece embesillerin izlediği
o amerikan deve güreşini izlemek ne ayak ?
altı kaval, üstü şişhane
konu yok, mevzu b*k, filimin sonu bile yok
ihtiyar keçi ölüyor
hikaye lök diye kalıyor
iranlıları sevmezdim, şimdi daha çok sevmedim
çocuklarını süründüren, saçma sapan işlerin peşinden koşan
deli mi, veli mi ne anten olduğu belirsiz bir baba.
şu boşa giden 2.5 saatin sonunda bana kalan ;
bu iranlılar, kendisini de etrafını da huzursuz ve rahatsız etmeyi zevk edinmiş
garip bir millet,
aslında başka şeyler söylemek istiyorum...........................
ama
mahkemelerle uğraşmanın gereği yok.

coğrafya kaderdir, iran gibi zkk bir memleket yerine norveçle komşu olsaydık ya..........
devamını gör...
içim burkula burkula izlediğim ve izlerken aklıma sürekli "olgunlaşmamış ebeveynlerin yetişkin çocukları" kitabının geldiği film oldu. yoksulluk sefalet tek dert olarak yüzeysel bırakılıp dram yaratılmaya çalışılmamış. film katman katman ve her karakterin daha en başından ayırt edici özellikleri bulunuyor. bu yüzden hepsi çok kısa sürede bağ kurdurtup etkileri altına alıyor. özellikle alirıza ve leyla karakterlerinin aralarındaki bağ izlerken çok tanıdık bir yerden yakaladı beni. 31 yaşında tüm hayatımı ailemi kırmamak için onlar ölene kadar ertelediğimi fark ettim bu film sayesinde. yönetmenin bu filmi yüzünden ceza aldığını öğrendiğimde, kendisi favori yönetmenlerimden biri oldu.
devamını gör...
leyla'nın, kendi dertleriyle boğuşan 4 kardeşini bir araya getirme ve tüm ailesini kurtarmaya çalışma isteğini izliyoruz. tabii ki bu filmin ana hikayesi.

fakat tüm bunları, bizim coğrafyamıza pek uzak olmayan ekonomik şartlarda, feodal bir yapıda ve ataerkil bir ortamda gerçekleşmesine şahit oluyoruz.

bu nedenle filmin içine girmek ve karakterlere yakınlık hissetmek çok zor değil. akıcı bir senaryo, iyi bir kurgu ve başarılı oyunculuk ile birleşince de ortaya muazzam bir film çıkmış.

spoiler vermeden bu filmi anlatmak güç. fakat tek bir sahnede filmi özetlemek mümkün. ali rıza'nın son sahnedeki göz yaşları içindeki dansı hepimizin içine işliyor!
devamını gör...
bugün itibariyle arkadaşlarımın ısrarı üzerine izledim, ali rızanın korkaklığı bir halkı resmetmiş. bir kadının tek başına kardeşleri için verdiği mücadele ise bambaşka. o kadar hızlı geçti ki zaman keşke hiç bitmese diyorsunuz izlerken. nbc böyle film çekemez zannımca.
devamını gör...
öncelikle söylemem gerekiyor ki oldukça sert bir film. filmin başına "içiniz şişebilir" uyarısı konulması lazım.

film bence oldukça yüksek tempoda başlıyor. film ilerledikçe o tempoyu aramaya başlıyorsunuz. film süresi oldukça uzun olmasına rağmen sıkılmadan izlediğimi söyleyebilirim.

filmin konusunu hiç okumadan izlemeye başladığım için açılış sahnesi sonrası daha farklı bir gelişme beklemiştim. bambaşka bir konu çıktı.


iran sinemasından alışık olduğumuz üzere bu filmde de sembollerle anlatılmak istenen birçok şey var. ailenin her bireyi bize farklı çağrışımlar veriyor. mesela baba karakterini o sefalet içinde dahi itibardan ödün vermemesi açısından bazı şeylere çok benzettim. kendi elinde imkan olmamasına rağmen başkalarının varlıklarına göz dikerek ailesini refah içinde yaşatmaya çalışan bayram karakteri de var. ve yine baba karakteri kendi ailesini yoksulluk içinde bırakmak uğruna elinde ne var ne yoksa bayram karakterine vermeye hazır.
doların 3 binden 19 binlere çıkması, psikolojik sınır olan 30 bin bandının geçecek olduğunun söylenmesi de çok tanıdık geldi.
2001 krizinde doların birden artmasıyla borçları katlanan, yurt dışına çıkan iflas eden insanlar da oldu bu ülkede. ortadoğu işte...

yaşanılan tüm kötü olaylar sebebiyle doğruları açık açık söylemekten çekinmeyen tek kişi olan leyla'nın suçlanması da oldukça hoş bir detaydı.


film genel olarak hoşuma gitti ancak gerçekten oldukça sert. izledikten sonra yüreğinize bir yumru oturabilir. boğazınız düğümlenebilir. bunları bilip izlemek lazım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"leyla'nın kardeşleri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim