liberalizm 1991 yılında zaferini ilan etti
devamını gör...
şehirdeysen liberalizm köydeysen sosyalizm.
devamını gör...
ikisi birbirinin tam zıttı olmasına rağmen, abd'de komünistler ve sosyalistler liberal rolü yaptıklarından o ülkede bu kavramlar birbirine karışmıştır. abd'de liberal deyince artık sol, hatta sosyalizm gelmekte akla ne yazık ki.
devamını gör...
sosyalizmin kazandığı versus. bu düzen değişmeli.
devamını gör...
biri kapitalist, biri komünisttir.

aynı babanın zıt karakterlere sahip çocuklarıdır. ikisi de toplum-birey çatışmasından beslenir. biri bireyin çıkarını önceler, diğeri toplumun çıkarını önceler.

edit; toplum ve bireyin ahenk içinde yaşadığı günlerin geleceği ümidini besleyenlere selam olsun.
devamını gör...
ikisinin de insana değer verdiği söylenemez. ortası şart.
devamını gör...
birinin zenginlik bir diğerinin eşitlik vaad ettiği sosyal ve siyasal düzene ilişkin düşünceler.
devamını gör...
liberalizm ve sosyalizm politik spektrumda birbirinin zıttı değildir. politik spektrumu daha iyi anlamak için şu grafiği inceleyin liberalizmin zıttı otoriteryenizmdir. buna bazen totaliteryenizm ya da daha türkçe tabiriyle devletçilik denilebilir. dikey eksende otoriteryenizmin kutuplarında faşizm ve komünizm varken zıt kutbu libertaryenizmdir. yani devlet otoritesini istemeyenler.

sosyalizm ise politik spektrumun sağ-sol dediğimiz eksende solda kalan bir görüştür. zıttı liberalizm değil muhafazakarlıktır. gelişmiş demokrasilerde siyaset bu üç merkez görüş üzerinden yapılır: muhafazakar demokratlar, sosyal demokratlar, liberal demokratlar. üç görüş de özü itibariyle demokrattır, yani sosyalistler de aslında liberaldir. sosyal demokrat tabiri de buradan doğmuştur.

bu (bkz: politik spektrum)un en merkezinde popülizm olduğu savunulur. modern siyaset bütün siyasal partileri daha ılımlı olmaya iterken aşırı merkeze yaklaşma durumu yani hem sağa yanlayayım hem de soldan oy alayım anlayışı tehlikeli bir politik bir yozlaşma olarak görülür. merkezden aşırı uzaklaşıp kutuplara yaklaşma durumu yani aşırı sağ ya da aşırı sol partilerin ortaya çıkması da aynı derecede tehlikeli görülür. günümüzde demokrasilerin yaşadığı temel problem de budur.
devamını gör...
liberalizmin temelleri esasında fransız devrimiyle atıldı. her ne kadar öncesinde john locke gibi filozofların liberal söylemleri olsa da; halkın yönetimi, aristokrasi kaşıtlığı, vatandaşlık kavramı ve doğal haklar gibi kavramlar devrimle vücut buldu.

bilindiği üzere burjuvazi fransız devriminde halkla işbirliği yapmıştır. sanayi devriminin hız kazanması ve parlamenter rejimlerin çoğalmasıyla birlikte şirketler liberalizmden eşi görülmemiş bir biçimde faydalandı. aristokrasi altında ezilen halk bu sefer şirketler altında ezilmeye başladı. sömürgecilik öyle düzeye vardı ki hindistan'ı neredeyse tek bir ingiliz şirketi yönetmeye başladı. (bkz: east india company) (bkz: plassey muharebesi) bir anlamda liberalizmin bir çocuğu oldu diyebiliriz; kapitalizm.

sosyalizmin klasik liberalizmden çok, onun yozlaşmasıyla ortaya çıkan kapitalizme karşı olduğunu söylersek yanlış olmaz. üretim araçları devletin elinde olsun ve böylece imtiyazlı kimse kalmasın ana fikrinden ortaya çıkar. doğal olarak komünizm ile eşleştirilse de her zaman marksizmi benimsemez, tarihi akış ortaya koymaz, komünizme geçişi mecbur kılmaz. neticede elimizde nasyonal sosyalizm örneği bile var.

ama elbette her sistemin yozlaşması mümkün. sosyalist ekonomiyi en uzun süre tatbik edebilen devlet ne yazık ki sovyetler birliği olmuştur. polit büro'nun yolsuzlukları, rüşvet ve adam kayırmanın başı arşa değmiştir. sonuç, sovyetler birliğinin dağılmasına ve milyonlarca rusun yabancı topraklarda kalmasına yol açtı. rusya, doğu avrupa ve orta asyadan binlerce eğitimli kadın seks işçiliği yaparak hayatta kalmak zorunda kaldı.

keramet ideolojilerde değil aslında. her birinin bu insanlığa kattıkları ve götürdükleri var. kendi hakkına sahip çıkan bir halk ve sorumlu bir yönetim olduğu sürece ne sosyalizmin ne liberalizmin bir önemi kalıyor. örneğin iskandinav ülkeleri; özgürlükler hayatın temelinde yer alıyor ama norveç zor günler için halka ayrılmak üzere dünyanın en büyük varlık fonlarından birini oluşturabiliyor. sosyal yardımlar yapılıyor ve kimse düşük maaşlarla çalıştırılıp ezdirilmiyor. asgari ücret piyasanın inisiyatifine bırakılmıyor. devlet gelir adaletsizliğine başını çevirip görmezden gelmiyor.
devamını gör...
her ikisi de kapitalizme hizmet eder.
karnı aç fakir sosyalist, zenginleşmeye başladıkça liberalleşir.
(bkz: 68 kuşağı)
"aga, adam zengin ama hala fakirleri savunuyor.. helal olsun" fakir sosyalist avuntusu.
devamını gör...
ikisi de aynı tokun laciverdi. al sana liberalizm , beğenmediysen al canım bundan ye denilen sosyalizm. biri insanın insana köle olmasını savunur , öbürü eşit bir köle olmayı vaat eder.
devamını gör...
sosyalizm birlikte hayal kurmak demektir, liberalizm kendi hayalini anlamaya çalışmak.
devamını gör...
liberalizm sermayesi olandan yana, sosyalizm ise işçiden, emekçiden yana. tuzu kuru olanlar liberalizmi savunur, gariban olanlarda sosyalizmi. gariban olmadığım halde, durumum iyi olduğu halde her zaman sosyalizm destekçisiyim anasını satıyım…
devamını gör...
bütün ist ve izmlere karşıyım. çünkü her biri bir ötekisinin farklı versiyonu
devamını gör...
burada yapılmış müthiş politik analizleri okumama sebebiyet veren bir başlık. gerçekten öğrenmek isteyen birisini burada yazılanların hiçbirini ciddiye almasın. -önerim- yordam'ın siyaset bilimi isimli kolektif çalışma ürünü kitaba başvurmalarıdır.
devamını gör...
sosyalistler, yallah küba'ya.
liberaller, yallah norveç'e.
tanım bu kadar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"liberalizm vs sosyalizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim