kur'an'da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi.
lokman hekim'in islam'a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber islam alimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir.
kur'an'da lokman hekim'den lokman suresi'nde bahsedilir. allah tarafından lokman'a hikmet verildiği belirtilir.
efsanevi bir kişilik olan lokman’ın kimliği ile ilgili tefsir kitaplarında çok farklı anlatımlar tefsir yazarlarının değişik kaynaklardan duyumsadıkları görüşlerini yansıtır ve birbirlerinden farklı kimlik ve soy bilgileri bu kaynaklarda yer alır. islami düşünür muhammed esed'e göre lokman tıpkı hızır gibi kurgusal bir kişiliktir ve prototip bir derlemedir.
lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur.
devamını gör...
doktorların piri olduğu söylenen kişilik. islam'da aynı zamanda peygamber olarak geçer.
devamını gör...
tıpçıların atasıdır.
(bkz: şahmeran)
devamını gör...
bütün doktorların atasıdır. efsaneye göre bütün çiçeklerin, otların dilinden anlar ve bunlardan çeşitli ilaçlar yaparmış. çiçekler ve otlar ona hangi hastalığı iyileştireceklerini söylerlermiş. çukurova'nın toprakları pek bereketli olunca her şeyin yetiştiğini görmüş ve oraya yerleşmeye karar vermiş. buradaki insanlara da iyi gelince insanlar ondan ölüme çare bulmasını istemişler ve bir gün ölüme çare olan ot onunla konuşmuş. ilacı nasıl yapacağını da öğrenmiş ve tam ilacı bitirirken ot da ilaç da elinden uçmuş kaybolmuş.

bu olaydan sonra otlar ve çiçekler onunla bir daha konuşmamış. bu da şahmeranla olan bağlantısı:

"vaktiyle binlerce yılanın yaşadığı bir mağaraya yanlışlıkla giren bir adam, yılanlar tarafından yakalanıp padişahları şahmeran’a götürülür. adam şahmeran’a kendisini öldürmemesi için yalvarır. şahmeran adama canını bağışlayacağını ancak kendisini buradan çıkaramayacağını söyler. şahmeran, yerini bilen birini serbest bırakarak kendi hayatını tehlikeye atmak istememektedir. şahmeran adama çok iyi davranır. adamın bir dediği iki edilmeden bütün ihtiyaçları karşılanır. adam günlerinin büyük bölümünü şahmeran’la sohbet ederek geçirir.

ne kadar rahat da olsa gerçek dünyadan uzak bir mağarada süren bu hayattan sıkılan adam bir gün yeryüzüne dönmek için şahmeran’dan izin ister. şahmeran adama ona güvendiğini ifade ederek yerini kimseye söylememesini tembih eder. ancak kendisini gördüğü için vücudunun pul pul olacağını bu yüzden vücudunu kimseye göstermemesi gerektiğini de söyler. yeryüzünde normal hayatına dönen adam, şahmeran’ı gördüğünü hiç kimseye söylemez.

bu arada padişahın kızı hasta olmuş, tedavisi için bütün ülke seferber edilmiştir. kızın iyileşmesini en çok isteyenlerden biri de vezirdir. gerçek amacı kızla evlenip oğlu olmayan padişahın yerine ülke yönetimini ele geçirmek olan vezir, bütün büyücüleri toplayarak bu hastalığa çare bulmalarını ister. büyücülerden birisi şahmeran’ın bulunup öldürülmesi ve vücudundan alınacak bazı parçaların kaynatılıp içirilmesi durumunda kızın iyi olacağını söyler. şahmeran’ı bulabilmek için de vücudu pullu kişilerin aranması gerektiğini ekler.

vezir ülkedeki herkesi zorunlu olarak hamama götürüp soydurarak şahmeran’ı gören kişiyi bulur. adama baskı kurar, adam yerini söylemez. adamın ailesini esir alır. adam şahmeran’ı kendisinin öldüreceğini vaat ederek mağaraya gider. şahmeran’a bütün gerçekleri anlattıktan sonra ne yapması gerektiğini sorar. şahmeran: “ölümümün senin elinden olacağını zaten biliyordum” diyerek kendisini öldürmesini ancak bunun gizli tutulmasını ister. çünkü öldüğü duyulursa dünyadaki bütün yılanlar insanlardan öç almaya kalkacaklardır.

daha sonra “kuyruğumun suyunu kaynat ve vezire içir ki kısa zamanda ölsün. gövdemin suyunu kaynat ve kıza içir ki iyileşsin. kafamın suyunu kaynat ve iç ki lokman hekim olasın” diye ekler. adam biraz da buruk bir şekilde bunları dinler. şahmeran yılanlara adamın misafiri olarak gideceğini çok uzun yıllar dönmeyeceğini kendisini merak etmemelerini söyler ve birlikte yeryüzüne çıkarlar.

adam şahmeran’ı öldürüp dediklerini yapar. vezir ölür. kız iyileşir ve kendisi de lokman hekim olur."

alıntıdır.
devamını gör...
bir takım yıldızıdır. yılancı takım yıldızı olarak ta geçer.
değerli yazar nastenkaolsam'ın üstteki yazısında belirttiği üzere, kilikya bölgesinde şahmeran efsanesine dayandırılan lokman hekimin hikayesi, eski yunan mitolojisinde ise göre şöyledir:
apollon'un oğlu olan asklepius bir gün bir yılan öldürür. ölmüş yılanı ikinci bir yılan gelir ve bitkilerle tedavi eder. bu olayla bitkilerin gücünü öğrenen asklepius tıbbi yeteneklerini geliştirir. hatta ölüleri bile diriltmeyi bile başarır.
ancak ölüler tanrısı hades, müşterilerinin sayısı azaldığından bu olaya çok sinirlenir.
hades zeus'a gidere, dükkanın battığını ölüler diyarına kimselerin gelmediğini söyleyerek, asklepius'u durdurmasını ister.
bunun üzerine zeus, tıp konusunda ki becerileri nedeniyle, kendisine yılanları ile birlikte, gökyüzünde bir yer bahşeder.
asklepius islam coğrafyanında lokman hekim, olarak anılmaktadır.
hipokrat ise, asklepius'un torunudur.
aşağıda iki resim göreceksiniz.

___birinci resim uluğ beyin, yılancı takım yıldızı çizimidir.
___ikinci resim ise; 1825 yılında urania's mirrorisimli astronomi kitabıdaki lokman hekim ve yılanlarının gösterildiği çizimdir. bu resimde yer alan ineğin, şu anda gök haritalarında bulunmadığının altını çizelim.


''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''

''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''
devamını gör...
lokman(لقمان/luqman) hekim, orta doğu'da yaygın olan bir yahudi masalı olup gerçekte yaşayıp yaşamadığı bile belirsiz efsanevi kişilik. tevrat'ta ve kur'an'da adı geçen bir şifacı olan lokman hekim; asla bir doktor değildir, ondan olsa olsa bir pıratisyen hekim olur. doktor olabilmek için tıp fakültesi mezunu olmak ve tus sınavlarına girmek gerekir. yılana sarılmış asasıyla tıbbın kitabını yazmış ve adına yemini olan evrensel doktor hipokrat varken kocakarı ilaçlarıyla aklınca tedavi yapan yöresel simyacı lokman'ı kim takar?
hem yılan zehri tıpta kullanılır. yılanın kötü bir hayvan olmasının kökeni tevrat'a dayanır. bu ilkel ve kötü düşünce, orta doğulu çöl pislikleri olan semitik(sami) kavimlerin zehirli düşünceleridir. din kitaplarının bir saçmalığı daha... yılan sinsiyse insan en beteridir.
devamını gör...
ölümsüzlük iksirini bulduğu rivayet edilen, 1698/ 1769 yılları arasında yaşamış hekim. kitaplar da yazmıştır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"lokman hekim" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim