ukde bırakan yazarımıza sevgiler saygılar...

devirmek istediği hegel ile, özendiği marx arasında sıkışıp kalmış bir filozof... felsefe tarihinde adı bile anılmaz feuerbach'ın. sadece marx'ın vesilesiyle bazı metinlerde adı geçer. chevalier'in düşünce tarihi hariç esamesi okunmaz.

feuerbach hegelci anlayışın bir 'doğallaştırması'dır. felsefe gerçekliğin bilimidir ona göre, gerçekliğin özü de doğadır. bu düşünce aslında hegel'den etkilenmiş bir hume'cu anlayıştır. hegelcilik bir panlojizmdir*. ancak mit içeriklidir. tarihte kendini gerçekleştiren geist'in, kutsalından arınmış bir şekilde okunması, geride sadece bir mit bırakır. feuerbach'da buna mistik akılcılık der. hegel felsefesindeki ve dinin merkezindeki insan anlayışını hedef alır. rasyonal akıl, fiziksel doğa ve dinsel kültür... feuerbach'ın felsefesindeki üç temel mesele budur. onun dünyası öznel varlıklar ya da bireyse özdekler dünyası değildir. kısaca fizikler özler dünyasıdır. böyle bir dünyada mutlak bir varlığa ihtiyaç yoktur. bu düşünceyle, öznenin lehine olan, tüm gerçekliğin temeli olarak insanın veya tanrı'nın saf varoluşunu gören klasik ontololojik anlayışı ters çevirmeye çalışır. feuerbach'a göre özne yüklemden başka bi şey değildir.* tanrı'da eylemlerinden dolayı tanrı'dır. burada sonsuz fakat özdeksiz nitelikler sonsuzluğuna dayalı, spinozacı bi anlayış da mevcut. saf metafizik çok temel nitelikte olan tanrı'nın aşkınlığı fikri burada dışarıda bırakılmış. (bizimkiler çalışmak da bi ibadet diyolardı, adam direk tanrı, çalışmaktır diyo(u: şaka şaka)). kutsalın mistiksizleştirilmesinde ve tanrı'yı sistemin içinde pasifize etmek konusunda epeyce uğraşmış ludwig. kanımca türevleri içinde başarılı olanlardandır.
devamını gör...
19.yüzyılda yaşamış ve "genç hegelciler" olarak tanımlanan ekole mensup, diğer materyalistlere göre aşk adamı, duygulu, yol erkan bilen alman filozof abimiz.
tüm eleştirel yaklaşımlarını, hristiyanlık anlayışı üzerinden yükselten feuerbach, teolojik yorumların aksine insanı doğaüstü değil, doğanın kendisine mensup bir ürün olarak konumlandırır. insanların kendi gerçeklerinin fantazisiyle yarattıkları tanrı ve dinler, ideal insanlık düzenini sağlayabilmekte yetersiz kaldılar. tüm motivasyonları, emir-yasak içerikleriyle insanın maddesel evrendeki varlığına karşı etkisiz kalan tüm bu anlayışların, yani din ihtiyacı ve boşluğunun yerine konulması gereken ise insanın insana bağlılığı esasına dayanan maddesel aşktır. insan, özünde bir aidiyet arayışıdır ve din ise bu bağlılık arayışının en uzun yolculuğudur. insanın ilahi bir sisteme duyduğu inanç, onda bir aidiyet duygusu oluştursa bile bu, sürdürülebilir bir iç huzurun anahtarı değildir. çünkü aynı aidiyet duygusunun karşı yönlü de bize dönmesi gereklidir ancak bu söz konusu değildir. coşku, bağlanma, vazgeçme gibi duygusal yükselişlerimizin hepsi, maddesel aşkın farklı yansımalarıdır ve bu yoğunlaşma en üst derecesine, cinsel aktivitelerle erişir. karşılıklı etkileşimlerle ruhsal açlığı doyurulan insan ise tüm acılarından arınacaktır. sevme, sevilme, kabul, saygı, beğeni, güven ve takdir gibi tüm ruhsal ihtiyaçları karşılanmış insan, yaşama ve doğaya zarar veren tüm hırs ve arayışlarından da arınacaktır ki savaşlar, doğa, insan ve her türden canlı sömürüsü, bu ruhsal açlık üzerinden yükselen motivasyonlardır ve bunların hepsi son bulacaktır.
feuerbach, tanrıyı insan zihninin bir yansıması olarak tasarlayabilmemizden yola çıkarak tanrı yerine insanı, benzer bir yansıtmayla idealize edebileceğimizden bahseder. üstelik bu, sadece bizim inşa ettiğimiz bir idealizasyon değil, aynı zamanda tabi olduğumuz birilerince bizi de tanrısallaştıracak bir idealizasyondur. bu inancın vaadi ise bir yüce olanla kul ilişkisi yerine, iki yücenin karşılıklı sevgisidir. özetle "dünyayı güzellik kurtaracak ve bir insanı sevmekle başlar her şey" sözüne, ite kaka sığdırılabilecek feuerbach felsefesi, yavan, kuru ya da boş bir romantik düşünce biçimi değildir. sahip olduğu iç tutarlılıklarla marx üzerinde de ciddi etkileri olan feuerbach, 19.yüzyılda neredeyse tüm dünya felsefi tartışmalarının merkezi olan alman felsefesinde önemli yer tutar.
devamını gör...
engels'in "ludwig feuerbach ve klasik alman felsefesinin sonu" adlı kitabıyla marksist literatüre de girmiş alman idealist felsefeci.
teoriveeylem.net/tr/2017/09...
kitabı okuyup anlayabilmek için hegel ve öncesinden başlayarak alman felsefesini bilmek ve meslek olarak da felsefeci olmak gerekir. bir üniversitede felsefe okuyan birisi için iyi bir master tezi konusu olabilir.
okudum mu? hayır.
devamını gör...
gösteri toplumu'nun ön sözünde adı ve bir pasajı yer alan; 1804/1872 yılları arasında yaşamış alman filozof olup karl marx'ı etkilemeyi başaran insanlar arasındadır.
hristiyanlığın özü ise baş yapıtı kabul edilir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
yukarıdaki alıntıya ithafen bana daha çok hegel'i taklit etmeye çalışmış gibi geldi ama yine de siz bilirsiniz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ludwig feuerbach" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim