orsalesta anafor ukdesi.

osmanlı imparatorluğu subayı, paşası, türkiye cumhuriyeti devletinin ilk ve en uzun süre görev yapmış genel kurmay başkanı, mustafa kemal atatürk'ten sonra türkiye cumhuriyeti'nin 2. ve son mareşal rütbesindeki subayı.

kendisi 1876 istanbul doğumludur. babası da albay rütbesinde bir subaydır. kuleli askeri lisesi ve harbiye ya da günümüz adıyla kara harp okulu öğreniminin ardından piyade teğmen olarak osmanlı ordusunda göreve başlamıştır. 2 yıllık görevinin ardından mekteb-i erkan-i harbiye ya da günümüz adıyla harp akademisi eğitimine katılarak kurmay sınıfı yüzbaşı* rütbesi ile mezun olmuştur.

sırp ve arnavut çetelere karşı balkanlarda mücadelelerde görevlendirilmiş, başarıları nedeniyle erken terfiler alarak kısa sürede albay rütbesine yükselmiştir.

2. balkan savaşı'nın sonunda tuğgeneral* olmuştur.

1.dünya savaşı'nda kolorodu komutanı olarak çanakkale ve kafkas cephelerinde savaşmış, savaşın sonunda korgeneral olmuştur.

mondros mütarekesi'nin ardından erkan-ı harbiye reisliği'ne yani bugünki genel kurmay başkanlığı'na atanmış, ardından da harbiye nazırlığı yani bugünki adıyla milli savunma bakanlığı görevlerini yürütmüştür.

istanbul'un itilaf devletlerinin resmen işgalinin ardından görevlerini bırakarak anadolu'ya geçmeye karar vererek ankara'ya ulaşmış ve mustafa kemal atatürk tarafından törenle karşılaşmıştır.

1.dönem tbmm'ye vekil olarak katılmasının ardından istanbul hükümeti tarafından rütbeleri ve nişanları alınarak hakkında yakalama ve idam kararları çıkarılmıştır.

tbmm tarafından, kurtuluş savaşı'nda milli savunma bakanı olarak görevlendirilmiştir.*

kütahya-eskişehir muharebeleri'nde garp cephesi ordusu'nun yenilmesinin ardından genel kurmay başkanı ismet inönü görevinden azledilerek, bu göreve getirilmiş ve kurtuluş savaşı'nın askeri komutasını almış ve tbmm kararı ile orgeneral olmuştur.

sakarya meydan muharebesi'nde mustafa kemal atatürk ile birlikte komuta etmiş, büyük tarruz'un askeri planlarını hazırlamıştır.

kurtuluş savaşı'nda komuta ettiği meydan muharebelerindeki başarılarından ötürü, başkomutan mustafa kemal atatürk'ün tbmm'ye sunduğu öneri ile mareşal olmuştur.

savaşın ardından genel kurmay başkanlığı'nın kaldırılması nedeniyle milletvekilliğine dönmüştür. genel kurmay başkanlığı'nın tekrar ihdas edilmesi üzerine vekillik görevinden vazgeçerek askerlik görevine geri dönmüş ve genel kurmay başkanı olarak görev yapmıştır.

kurtuluş savaşı süreci dahil olmak üzere toplam 23 sene genel kurmay başkanı olarak görev yapmasının ardından, o dönem çıkarılan yasa ile yaş haddinden emekli edilmiştir.

ankara'da genel kurmay başkanlığı bahçesinde yer alan bir adet at heykeli vardır. o heykelin olduğu yer mareşal fevzi çakmak'ın atını bağladığı yerdir. onun anısına at heykeli yapılmıştır.
devamını gör...
yazdığı kitabı döneminde yasaklanmış asker adsmı
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mareşal fevzi çakmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim