komedi / yerli
9.8 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

1.
aydın: ben suçu kabul ettim
ibo ,muzo :hangi suçu

ferhan şensoy rasim öztekin ali çatalbaş gibi oyuncuların başrolü paylaştığı, işlemedikleri bir suç yüzünden sinop cezaevine düşmeleri olayını konu alan film. her izlediğimde keyif alıp güldüğüm, tek kelimeyle enfes bir filmdir. hala izlemeyen varsa izlesin derim.

kaç cigaramiz kaldi repliği meşhurdur
devamını gör...
2.
1 seferden fazla izlediğim tek filmdir ve her defasında aynı şekilde gülümsetebiliyor. rasim öztekin cidden sonradan değeri bilinecek ama cidden çok başarılı bir oyuncu- tiyatrocu sanırım ferhan şensoy ile beraber tiyatrodan gelmesiyle film böyle güzel olmuş.
devamını gör...
türk tiyatro sinema ve televizyon sanatçısı ferhan şensoy'un harikalarından biri. alt metindeki mesajların çok iyi verildiğini düşündüğüm film. eğer daha önce ferhan şensoyun ürettiği hiç bir şeyi okumamış veya izlememişseniz bu filmden sonra buna çok pişman olacağınıza garanti veriyorum. bu filmden sonra kendisini daha da yakından tanımak isteyeceksiniz.
devamını gör...
gişe yapan komedi filmleri gibi birleştirilmiş bol argolu skeçlerden oluşmak yerine, efsaneleşmiş eski türk komedi filmleri gibi bir konuyu mizahla işlemektedir. belki de filmin güzel olmasının en büyük sebebi budur. baştaki sorgu sahnesinden mahkemedeki absürtlüğe kadar adalet sistemindeki çarpıklıkları mizahla eleştirmektedir. hatta hapishane müdürünün firar edenleri gazeteden öğrenmesi bürokrasideki lakaytlığı da güzel özetler.
işin kötüsü yine ferhan şensoy'un olan ve aynı sene vizyona giren şans kapıyı kırınca filminin dörtte biri kadar gişe hasılatı yapmıştır ki ülkemizdeki komedi filmlerinin mevcut kalitesini açıklayan bir durumdur.
devamını gör...
pardon; ferhan şensoy'un yazdığı ve sahnelediği, tuncel kurtiz ve baykal kent'in de rol aldığı çok tuhaf soruşturma oyunundan uyarlama filmdir. konusu ülkenin adalet sistemi olsa da ibrahim'in asuman'a olan aşkı, eniştenin dokuz canlı ve şerefsiz oluşu, cezaevi müdürünün baba müdür olma gayreti ve gardiyana şişme p...v..k(küfür yok beyler küfür yok) denmesi filmi unutulmaz kılan diğer detaylardan bazılarıdır.
devamını gör...
türk sinema tarihine damga vurmuş, senaryosunu ferhan şensoy'un yazdığı 2005 yapımı film.

kadro olarak da oldukça zengindir. rasim öztekin, zeki alasya, erol günaydın, sermiyan midyat vs.

hiç bir film veya dizi için böyle bir şey söylemem ve kesinlikle övünülecek birşey değil ama bilmediğim bir tane bile repliği yoktur. o derece sevdiğim bir film. ibrahim'in dallamalıklarından celalettin yüzbaşıya, öp beni asumandan inek enişteye, aihm'de tanıdıkları olan muzo'dan, çok sağlam savunma yapan avukat melda'ya filmin yeri bende çok ayrıdır. türk sineması için de öyledir diye düşünüyorum.
devamını gör...
geçenlerde internetten tiyatro oyununu da izlediğim şahane eser. ne yazık ki tiyatro oyununu filmi kadar beğenemedim, hele hele tuncel kurtiz bülent kayabaş'ın performansı karşısında inanılmaz sönük kalıyor. bülent kayabaş'ın komiser rolüyle oyunculuk dersi verdiği mükemmel kara mizah filmidir.
devamını gör...
benim tek ideolojik sorunum eniştem !
türkiye sinema tarihinin en iyi kara mizah eseridir. (bkz: ferhan şensoy)'un önceleri tiyatro oyunu olarak sahnelediği ve daha sonra sinemaya aktardığı bir filmdir. bu nedenledir ki diyalogları bol,bakışması az ve mizahı kuvvetlidir.
devamını gör...
zaman zaman açar izlerim.ince espriler,sisteme yapılan göndermeler hatta akıllıca edilmiş argo kelimeler hepsi ayrı güzel..şimdilerde böye kaliteli yapımlar görmek çok zorlaştı..işte 9 kere leyla misalen bunun en büyük örneği..demet akbağ ile haluk bilginerin adı afişte olsun tamam zaten 1m izleyici garanti..
devamını gör...
güldürürken düşündüren nadir filmlerden biridir. çekmek için çekilmemiş, düşündürmek için çekilmiş. ama ne gariptir ki hepimiz ağlanacak bir duruma güldük. hala da bu türden pek çok olaya gülmüyor muyuz sanki..
devamını gör...
hariksa bir uyarlamadır. yılda bir kez izlenir.
sorgu sahnesi süperdir.
-kimlerdensin?
-şatıroğulları derler!
bu replik gerçektir. şensoyların resmi olmadan önceki adıdır. şatır; şen demektir, şensoy resmi soy ad olarak alınmıştır. kaynak sipotifay ferhan şensoy röportajı.
devamını gör...
ferhan şensoy'un çok tuhaf soruşturma ismiyle yazıp yönettiği, aynı zamanda oynadığı tiyatro oyununun film haline getirilmiş hali. kült bir filmdir. adalet olgusu ve sistem eleştirisi içerir. izleyen, eş dost arasında çok fazla geyiği döner. izlenmesi şiddetle tavsiye edilir.
devamını gör...
senaryosu ferhan şensoy'a ait iki bin bilmem kaç yapımı film.

neden bu kadar övüldüğünü anlamıyorum dümdüz bi film açıkçası.
hatta kötü üzgünüm. recep ivedik 1 ile eşdeğer.
devamını gör...
mevcut adalet sistemini yansıtan bir film.

suç şüphesi altında bir kimse tutuklanır, yıllarca cezaevinde kalır, sonra beraat eder. derler ki, aklandın! özgürsün!

kaybolan yıllarını sorduğunda da, zaten beraat ettin, daha belanı mı istiyorsun? derler.

manevi tazminat talep edersin, aylık asgari ücretten bir meblağ belirleyip, al hadi işine bak derler.

bilmezler ki, özgürlük parayla, üstelik bu kadar cüzi bir miktar parayla, geri getirilemez.
devamını gör...
pardon filminin ibrahim'i pek de "beyaz" bir karakter sayılmaz. bu tür haksızlığa uğrama, adaletin tecelli etmemesi hikâyeleri anlatılırken genelde karakterler iyi, düzgün, saygılı, oturaklı, karakteriyle toplumda yer edinmiş insan şeklinde yazılır ki hem dramatik etki daha iyi verilsin hem de seyirciler karakterle bağ kurabilsin.

ama ferhan şensoy, pardon'da bunu yapmaz, ibrahimi saf iyi veya saf kötü yazmak yerine "gri" bir karakter şeklinde yazar.

ibrahim, bir işte çalışmak yerine kumar masasından kalkmayan, ailesine yük olan biridir. kendisini sevmediğini bildiği bir kadının peşini bırakmayıp onu kendisiyle birlikte olmak için zorlayan, sevmediği eniştesinin "lan" sözüne karşılık onu bıçaklayıp şiddet gösteren biridir. yani sözün özü genel olarak bakıldığında toplum nezdinde çok da "düzgün" sayılan biri değildir ibrahim.

peki ferhan şensoy neden karakteri bu şekilde yazma tercihinde bulunmuştur? asıl soru bu işte...

şüphesiz ki filmin mizâhi yönünü kuvvetlendirmek için de yapılmış olabileceği dogrudur bu tercih ama altını biraz deştiğimizde farklı bir sebepten de bahsedilebilir.

bu noktada "adalet herkese lazım" sözü akla geliyor. sadece iyi insanlar için değil, kötüsüyle haksızlığa uğramış herkes için adalet olmalıdır yaklaşımı vardır pardon'da. alışılagelmiş hikâye anlatımından farklı bir yol izleyerek bizi toplumdaki konumu pek de iyi ve saygın olmayan ibrahim ile yüzleştirir ve adaletin gözünün gerçekten kör olması gerektiğinin, herkes için adaletin işlemesinin gerekliliğinin altını çizer...

bu tercihleri sebebiyle de sinemamız tarihinde en azından bana göre farklı bir yerdedir pardon filmi. izlemeyen herkese bir an önce izlemesi gerektiğini şiddetle tavsiye etmeden de bitiremeyeceğim...
devamını gör...
pardon ferhan şensoy'un yazdığı, mert baykal'ın yönettiği bir 2005 filmi. ana rollerde rasim öztekin ve ali çatalbaş eşlik ediyor şensoy'a. ayrıca bülent kayabaş ve zeki alasya da filme ciddi katkılar yapıyorlar. ayrıca film 1999 yılında kapatılarak müze haline getirilmiş sinop cezaevinde çekilmiş. film izlemeye yeni başlamış birisi olarak ilk defa dün izledim film aynı zamanda.*

film yıllarca askere gitmemiş ibrahim'in işlemediği bir suçtan dolayı sorgulanmasıyla başlıyor. sorgu sonucunda arkadaşları muzo ve aydın'ı da yanına katarak hapse düşer. buradan sonra da adalet sistemiyle olan mücadelesi başlar. gayet basit bir durumun işlendiği bir senaryo aslında ama izleyiciye sorgulattıklarıyla az şey söyleyip çok şey düşündürtüyor. ferhan şensoy'un "bu iyidir, bu kötüdür, bu yanlıştır" tarzı bir mesaj vermeye çalışmadığını, sadece bize gösterip "peki, sen ne düşünüyorsun kardeşim?" dediğini hissettim.

film boyunca hem konunun işlenişi hem de aşırı derecede mekana bağlı olmayan sahnelerden ötürü "bu film bir tiyatro oyunu olmalıydı! neden film olarak çekmişler?" deyip durdum ama meğerse zaten bu film çok tuhaf soruşturma isimli tiyatro oyunundan uyarlanmış. güzel de olmuş aslında, böylece yıllar sonra ben de bu hikayeyi izleyebilmiş oldum.

başlığa yeterince sayıda kişi güzel esprilerini yazıvermiş zaten, aynı şeyleri tekrar tekrar yazmanın bir gereği yok. * ferhan şensoy dehasını yine konuşturmuş, gayet ferhanesk bir senaryo ortaya çıkmış. ferhan şensoy'u az buçuk tanıyan birinin bildiği tarzda kelime oyunlarıyla yapılan esprileri çok beğendim. 1 saat 40dknız varsa ve ne yapsam diyorsanız, youtube'u açın ve arama kısmına "pardon" yazın.

güzel film vesselam, keyifle izlenebilir!


ana karakterin iyi ya da kötü olmamasını da çok beğendim. eğer çok iyi biri yanlışlıkla hapse düşseydi mağdur edebiyatına kayacaktı ve en azından benim filme olan ilgim azalacaktı. ya da zaten kötü/suçlu birinin bu duruma düşmesinde de bir ilgi çekicilik yok. ancak ibrahim gri bir karakter. evet suçun gösterdiği terör eylemini yapmamış, orası belli, ama namuslu/dürüst bir karakter de değil kendisi. oldukça kaypak biri. kendini kurtarmak için muzo'yu ya da aydın'ı yakmakla bir problemi yok. önce ben kısacası.

tek bir sorum var: ibrahim asuman'ı dağa rızasıyla mı kaldırdı yoksa rıza yok muydu? evet buna taktım!

aydın'ın sorgu sahnelerine ise bittim. çok iyiydi. *

kaynaklar: wikipedia, imdb
devamını gör...
bir mert baykal filmidir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
filmin öyküsü gerçek bir hikayeye dayanmaktadır. zaten böyle saçma bir olay türkiye şartlarında gerçek olmalıdır. ve gerçek bir olay olması da şaşırtıcı değildir. ferhan şensoy üstadımız bu hikayeyi çok tuhaf soruşturma ismiyle tiyatro sahnesine taşımış ve tuncel kurtiz ile oynamıştır. daha sonra senaryo haline getirdiği filmi mert baykal biraz daha yukarı taşıyıp müthiş bir hale getirmiştir.

filmin başrollerinde elbette ki büyük insan ferhan şensoy, kavuğun sonraki sahibi rasim öztekin ve belki de kariyerindeki en iyi ya da tek iyi işi yapmış olan ali çatalbaş oynamaktadır. elbette bülent kayabaş’ın varlığı ayrı bir tat katmıştır filme.

abartılı karakterler, osurarak şişe devirmeler, sulu kelime şakaları, karikatürize edilmiş tipler, bağıra bağıra konuşmalarla dolu vasatın altında komedilerin istilasına uğramış türk sinemasının yüz akı filmlerdendir.

başına bela açmayı bir hayat tarzı haline getirmiş olan ibrahim’in, herkesi her an satabilecek olan muzo’nun ve taksimin en efendi büfecisi aydın’ın işlemedikleri bir suçu biraz da öttürücü’nün yardımıyla kabul etmeleri sonucu yaşadıklarını izlemek büyük bir keyif.

şişme pezevenk osman karakterinin verdiği “benim memurum işini bilir” mesajı da bence çok yerinde. kaç cigaramız kaldı, bilmiyorum. zaten cigaramız diye de genel bir durum olmaması gerekir. filtreli dertlere gark olmak da istemiyorum. ama asuman evlenmiştir bence.
devamını gör...
türk sinema tarihinin yüz aklarından bir film. tam olarak yeşil çam filmlerinin tadını verir. o filmlerde de* pardon'un yürüdüğü minvalden bir sosyal eleştiri vardı. toplumun büyük kısmı bu eleştiriyi es geçip tiplemelere odaklandılar ne yazık ki. ancak pardon filminde türk sineması artık o emekleme devresini geçtiğinden ve ferhan şensoy'un yarım asıra yaklaşmış anlatıcılık tecrübesinin artık zirveye ulaşmış olmasından mütevellit bu film fazlasıyla olgun bir toplumsal eleştiriyi ekrana taşımayı başarmıştı. bu sebepten filmin politik yanını da anlamayı başarmıştı türk izleyicisi.

yaşanmış bir hikayeden yola çıkarak yazmıştır ferhan şensoy filme kaynaklık eden çok tuhaf soruşturma oyununu. orta oyuncular tiyatrosunda oynanmıştır. esas oyunda tuncel kurtiz de bulunmaktaydı. epey de ilgi çekmiş bir oyundu. sinema ekranına taşımak mert baykal'a kısmet oldu. aynı zamanda ferhan şensoy'un eski eşi derya baykal'ın oğludur. başarılı da bir iş çıkarmıştır. filmin gerçek mekanlarda çekilmesi ve renk skalası seçimleri ile sofistike bir tarz geliştirmiş, nispeten italyan gerçekçi bir hava yakalamıştır.

filme dönecek olursak geç yaşlara kadar askerden kaçmayı bir şekilde başaran ibrahim, paragöz eniştesi tarafından ihbar edilip askere alınır. acemi eğitimi tamamlandıktan sonra yol izni süresinde bir arkadaşını görmek için istanbul'a gider. o esnada otogarda bir çete suçundan dolayı kimlik kontrolü yapan polisle burun buruna gelir. polis görünce ''bir sorun problemi olur'' diye düşünen ibrahim kaçmaya başlar. yakalandığında ise çok tuhaf bir soruşturma başlayacaktır.

ihalenin tamamen üstlerine kalması ve sonunda devletin bu işin tazminini yapacağına inanmıyor olmaları suçlu olmayan ibrahim'i suçlu biri haline getirir. fazlasıyla komik bir film ancak tüm bunlar yaşanmış şeyler. hatta benzer hikayeleri sık sık etrafımızdan da duyarız.

bana kalırsa harikulade bir film. arada mutlaka geri döner izlerim. türk sinemasına bolca replik kazandırmıştır. her şeyden önce eleştirisi olan filmlerden biri olması beni cezbeder. zira türk sineması bu kimliği ne yazık ki 2008 yılından sonra kaybetti. 95-08 arası süren türk sineması altın döneminin son temsilcilerinden olduğunu düşünürüm. yeşilçam'ın eleştirel komedi geleneğinin bayrağını taşıma cüretini gösterebildiği için de ferhan şensoy'un bende yeri ayrıdır. ona da bilahare değiniriz artık.

izleyin efendim. hala izlemediyseniz lütfen bu ayıbınızı giderin.
devamını gör...
dedem hastanede yatarken ve ben ona refakatçi olurken gülelim diye açtığımız filmdi.

ülkenin en güzel oyuncularının toplandığı bir film. sonu iyi ya da kötü bitiyor diyemem ama zaten filmin akışı yüzünden sonunun ne olduğunu az çok anlayabiliyorsunuz. filmdeki en şerefsiz insan kesinlikle enişteydi, polislere de kızmıştım inanmadıkları için...

+ pkk'lı mısın?
- hayır, ankaralıyım.

+kerttirtmeyin bana beşiğinizi!

+ ismi asuman olsun. ooorrr** spu asuman.
devamını gör...
sinan çetin'in yapımcısı olduğu, başrollerini ferhan şensoy, rasim öztekin ve ali çatalbaş'ın paylaştığı, türk yargı sistemindeki aksaklıkları ve sorunları trajikomik bir şekilde anlatan film. birçok sahnesi sinop cezaevi'nde çekilmiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"pardon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim