ortaçağda temel alınmış olan eğitim modeli. doğu'da da batı'da da aynı model temel alındığı için ortaçağ dünyasını her ne kadar birbirinden kopuk olsalar da batı-doğu ya da hristiyan-islam şeklinde ayırmak doğru olmaz. klasik dönemden farkı özgürlükle alakasının kalmamasıdır zira kilisenin benimsediği bu eğitim modelinin temel amacı yine tanrı'nın buyruğunu kanıtlamaktı. gramer: doğru konuşmak, mantık: akıl yürütmek, retorik: argüman üretmek şeklinde din adamlarının dini tartışmalarda tüm ihtiyaçlarına cevap veren bir eğitim tarzı idi.

her ne kadar skolastik olsa da daha sonra ortaya çıkacak rönesansın önemli bir hazırlayıcısı, adeta bir kuluçka dönemi olmuştur. doğu-batı arasındaki kırılma 12. asırda yaşandı. aquinalı thomas, pozitif bilimleri de tanrı'nın varlığını kanıtlamak üzere müfredata eklerken islam dünyasında gazali bilim ve felsefenin dinden çıkmayla sonuçlanacağını salık verip doğu dünyasının tabutuna çivi çakmakla meşguldü.

neticede, belli bir kuluçka periyodunun ardından teknik ilerlemelerin de katkısıyla avrupa bir anda zincirlerinden koparak saf bilimin, felsefenin ve sanatın peşinden koşmayı öğrendi. o tarihe kadar düşünce dünyasında kardeş olan batı ve doğu'nun yolları da tamamen ayrıldı...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"septem artes liberales" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim