1.
benim "islam'ın herodotu" dediğim tarihçi. günümüzde islam dünyasında kaynak gösterilen birçok tarihi bilginin kaynağı muhtemelen taberi'ye dayanır. taberi, tıpkı herodot gibi tarihin babası olarak bilinir. kendisine bu unvanın verilmesindeki sebep, hem doğuda, hem batıda ün kazanmış olan tarihü'l-ümem ve'l-mülk eseridir. bu eser kısa zamanda şöhret kazanmış, çok önemli bir eserdir. bazıları tarafından en önemli tarihî kaynaklardan biri olarak bile kabul edilir. bu eser genelde tarih-i taberi olarak bilinir. eserde yaratılıştan m.s. 915'e kadar olan müslüman ve orta doğu tarihinin ayrıntılı açıklamaları konu edilir. taberi'nin tefsir'ul taberî isimli tefsir kitabı da islam dünyasında çok önemli ve değerli kabul edilen bir kitaptır. bu eser rivayet tefsirlerinin en meşhurlarındandır ve rivayet tefsirlerinin anası olarak kabul edilir. *
devamını gör...
2.
çok büyük adam. daha önce islam ve ortadoğu tarihini onun kadar detaylı yazan hiç kimse yoktur. çoğu üniversite mezununun okumadığı kadar kitap yazmıştır. fakat taberi'nin her yazdığına güven olmaz. buhari'nin aksine (ki aslında buhari'deki bütün hadislerin sahih olması da abartı. ortalama 160 hadisin senedinde kopukluk vardır) taberi'deki birçok rivayet sahih kabul edilmez. eserlerini yazarken kitaplarına ne bulduysa doldurmuştur ama altlarına kimlerden rivayet edildiğini(rivayet zinciri) koyarak. "ben hepsini aldım gerisini ayıklayıp işlemek size düşer" demiştir bir nevi.
o dönemdeki dedikoduları ve efsaneleri kitabına alması başlı başına önemli bir olay. araştırma yaparken dönemi anlamak için bu tarz menkıbe vari şeyler de çok önemli.
o dönemdeki dedikoduları ve efsaneleri kitabına alması başlı başına önemli bir olay. araştırma yaparken dönemi anlamak için bu tarz menkıbe vari şeyler de çok önemli.
devamını gör...
3.
taberi, 839 - 923 yılları arasında yaşamış iranlı bir tarihçi olup iran'ın hazar denizi kıyısındaki taberistan'da yaşamıştır. taberi, tıpkı beyhaki gibi bir hadis derleyicisidir ve orta doğu tarihini yazmıştır. dinciler bahsetmese de talkan ve curcan katliamları'nı taberi, eserlerinde ayrıntılı bir şekilde yazar.
taberi'nin arapça kaligrafisi

devamını gör...